ÖSS’ye girmeye hazırlanan bazı adaylar, ÖSYM tarafından kendilerine gönderilen sınava giriş belgelerini görünce şaşkınlığa uğradı. İstanbul’da yaşayan ve sınava girmek için İstanbul’un ilçelerini tercih eden bazı adaylara ÖSYM, yüzlerce kilometre uzaklıktaki doğum yerlerini veya mezun oldukları okulların illerini adres gösterdi. Sınava İstanbul’da girmek için başvuruda bulunan adaylar arasında Tokat’a, Rize’ye ve Erzurum’a gönderilen adaylar dahi var.

ÖSS’ye 5 gün kala sınav giriş belgelerini görünce şaşıran adaylar, ÖSYM’ye başvurduysa da sınav merkezlerinin yerini değiştiremedi.
 
Kadıköy’de yaşayan Aynur Hançer (30) ÖSYM’nin mağdurlarından biri. Sınav merkezi olarak Kadıköy ve Gebze’yi tercih eden Hançer’in ÖSS’ye gireceği yer, Tokat’taki İmam Hatip Lisesi.

Hançer, “Eğer yıllık iznimi erkene alırsam sınava katılacağım. Her şeyim altüst oldu” dedi.

Kadıköy’deki bir liseden başvuru işlemlerini yapan Gönül Doğan Coşkun’un da (30) sınav merkezi olarak ilk tercihi Kadıköy, ikincisi Gebze’ydi. Coşkun, ÖSYM’nin tespit ettiği sınav merkezine gitmek isterse tam 1224 kilometre yol kat etmek zorunda. Çünkü, Özden’e gösterilen adres mezun olduğu lisenin bulunduğu Erzurum.
 
Coşkun, “Bu sınava girmem mümkün değil. Çalıştığım yerden izin alamıyorum, maddi durumum da yeterli değil. Mağdurum. ÖSYM giriş belgem bile henüz elime ulaşmadı. İnternetten bakmasam öğrenemeyecektim” diye konuştu.
 
Yine İstanbul’da sınava girmek isteyen Öznur Çelik’in (23) sınav merkezi de doğum yeri olan Rize. Çelik’in sınava girmek için tam 1145 kilometrelik yolu kat etmesi gerekiyor. Çelik, “Sınav için işyerimden en az 4 gün yol izni almam lazım ama, bu mümkün değil. Uçakla gitsem, en az 400 YTL masrafım olacak. Bir yıl boyunca hazırlandığım sınava giremeyeceğim” dedi.

‘Kapasite sorunu var’
 
Uygulamayla ilgili olarak bir açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ise, sınavın yapılacağı 150 merkezden 15-20’sinde kapasite sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Toplam 39 bin aday istediği yerin dışında sınava girecek. Bunlardan 27 bini adresinin bulunduğu yerde sınava girecek. 10 bini de yakın çevre illere yönlendirildi. Adaylardan 2 binini de mezun oldukları okulun bulunduğu ile gönderdik” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ