Haber-Foto: Rıza Kamil

Dünyanın en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey Yarım Küresinde ilkbaharın, Güney Yarım Küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.

Birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü’nün başlıca amacı; Ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların,  çeşitli yayın organları ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin artırılması şeklinde özetlenebilir.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftasında, Çayeli Orman İşletme Şefliği tarafından her yıl geleneksel hale getirilen bir dizi etkinlik düzenleniyor. Geçen yıl köylerdeki ilköğretim okulları ve İlçe merkezindeki Endüstri Meslek Lisesinde yapılan sunu çalışmaları ve fidan dikim törenlerinin ardından yine aynı heyecan ve coşku ile çalışmalarını sürdüren Çayeli Orman İşletme Şefliği’nin bu yıl ki durağı Çayeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi oldu.

Hafta başlangıcından önce okul bahçesinde nelerin yapılabileceği etüdü yapılarak projesi hazırlandı. Of Fidanlığından, etüt sonucu yapılan projeye uygun seçilen çoğunluğunu sedir ağacı olmak üzere; göknar, mazı, kalem ardıcı, konik ladin fidanlarını yanı sıra birçok süs bitkisi temin edilerek okul bahçesinde, geleceğimizin teminatı genç öğrencilerin ellerinden toprakla buluştular. Çayeli Orman İşletme Şefliği Orman Muhafaza Memurlarından Coşkun Dilli, İshak Kara ve Yusuf Kılıç tarafından öğrencilere fidan nasıl dikilir hakkında bilgi verilmesini takiben bizzat fidan dikimi gösterildi ve dikilen fidanlar hakkında bilgiler verildi. Kız öğrencilerin, kendileri gibi genç fidanları toprakla buluşturma atmosferi görülmeye değerdi. Öğrenciler ‘’ Bu diktiğimiz fidanlara gözümüz gibi bakacağız. Okulumuz şimdi bir başka havaya büründü. Sanki dünyamıza neşe geldi. Bu bizi olumlu yönde motive edecektir. Çayeli Orman İşletme Şefliği’ne çok teşekkür ediyoruz’’dediler.

Çayeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde yapılan fidan etkinliğine Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt, Okul Müdiresi Handan Yelkenci, Okul Müdür Başyardımcısı Ali Küçük, öğretmenler, öğrenciler ve orman muhafaza memurları katıldılar.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte bir açıklama yapan Çayeli Orman İşletme Şefi Orman Mühendisi Ali Türüt  “Çayeli Orman İşletme Şefliği olarak her yıl geleneksel hale getirdiğimiz bu tip etkinlikler ile gençlerimize ağaç ve orman sevgisini aşılayarak onların çevreye daha duyarlı ve bilinçli bir birey olarak yetişmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızda gördüğümüz ilgi bizleri daha çok çalışmaya teşvik etmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu tip etkinliklerimiz daha da çeşitlenerek sürecektir. Çayeli Orman İşletme Şefliği olarak sadece Orman Haftasında değil yılın 365 gününde vatandaşlarımızın hizmetinde olduğumuzu bilmelerini isterim. Amacımız;   yaptığımız ormancılık çalışmaları ile geleceğimizin teminatı olan genç kuşaklara daha yaşanabilir bir çevre bırakmaktır’’ dedi. Okul Müdiresi Handan Yelkenci de yaptığı kısa açıklamasında  “Çayeli Orman İşletme Şefliğine okulumuzun bahçesini güzelleştirdikleri ve  öğrencilerimize verdikleri bilgiler için teşekkür ediyorum’’ dedi.

Fidan dikim töreni, 1980-1983 yılları arası Çayeli Lisesi’nde Öğretmenlik yapan ve şu anda da Çayeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmeni olan 33 yıllık eğitimci Fahrettin Kutlu ile Çayeli Lisesi’nden bu yıllarda öğrencisi olan ve şimdi de Çayeli Orman İşletme Şefliğ’nde Orman Endüstri Mühendisi olarak çalışan Rıza Kamil’in buluşmasına tarihi tanıklık etmesi etkinliğe ayrı bir hava katmasının yanında da duygu dolu anların yaşanmasına da vesile oldu. Törene katılanlar bu ikiliyi yan yana resim çekerken gördüklerinde şaşkınlıklarını da gizleyemediler.

Etkinlik sonunda Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt  öğrencilere hitaben ‘’ Bu fidanlara en iyi şekilde bakım yapacağınızdan ve koruyacağınızdan  eminim’’ diyerek okul idarecilerine de ‘’Her türlü teknik yardım için bizlere bir telefon etmeniz yeterlidir’’ dedi. 

Editör: HABER MERKEZİ