Bazı derslerin okullarda bu amaçla özel olarak oluşturulan “Yenilikçi Öğretmen Sınıfı”nda işleneceği projede, bilgisayar teknolojisinden derslerin işlenmesinde yararlanıldığı gibi öğrenci ve öğretmen arasında da okul dışında da interaktif bağ kurulması amaçlanıyor.

Bakanlık tarafından “Yarışmalı Proje” olarak illerde belirlenen temsilci okullarda uygulamaya konulan projede, İzmir'i temsil eden Bornova Nedret İlhan Keten İlköğretim Okulu'nun Müdürü Halil İbrahim Demirel, yaptığı yazılı açıklamada, projenin ilköğretim 2. kademesini içerdiğini ve Türkiye genelinde illeri temsilen belirlenen okullarda yapılan hazırlık çalışmasının ardından bu ay itibariyle uygulanmaya başlandığını belirtti.

Projenin uygulanabilmesi için okulda mevcutta var olan “Bilgi Teknolojileri Sınıfı”ndan ayrı olarak, “Yenilikçi Öğretmen Sınıfı” adı verilen özel bir sınıf oluşturulduğunu ifade eden Demirel, şunları kaydetti:

“Okuldaki 2. kademe öğrencilerimiz artık bazı derslerini 'Yenilikçi Öğretmen Sınıfı'nda yapacaklar. Öğretmenlerimiz bu yıl 2. kademedeki öğrencilere verecekleri ödevleri, onlardan kağıt kullanmadan, bilgisayarda hazırlayıp getirmelerini isteyecekler. Yani artık öğrencilerimiz ödevlerini 'powerpoint' sunumu ya da word belgesi olarak bilgisayarda hazırlanacak. Hafıza kartıyla taşıyarak sınıftaki bilgisayarlarda gösterecekler. Projede öğrenciler bireysel çalışma yapmayacaklar, grup çalışması yaparak sosyalleşecekler. Projede aynı zamanda, öğrencilerin birlikte bir işi yaparak, başarmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Grup olarak bilgisayarda hazırladıkları ödevlerini, Yenilikçi Öğretmen Sınıfı'nda arkadaşlarına anlatacaklar, karşılıklı olarak tartışacaklar, bilgi alışverişinde bulunacaklar.”

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN ARASINDA İNTERNET ORTAMINDA İLETİŞİM

Demirel, projenin getirdiği yeniliklerden birinin de öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişim imkanlarında olacağını belirtti.

Proje kapsamında özel bir internet sitesi oluşturulduğunu ifade eden Demirel, bu site üzerinden öğrenci ve öğretmenler arasında okul ortamı dışında da interaktif iletişim kurulacağını bildirdi.

Hazırlanan internet sitesinde çeşitli konularda gruplar, forumlar oluşturulduğunu dile getiren Demirel, şu bilgileri verdi:

“Öğrenciler, ders notlarını bu forumlarda görebilecekler. Kafalarına takılan soruları bu siteden öğretmenlerine sorabilecekler. Ödüllü sorular olacak. Dolayısıyla çocuğu dışarıdaki internet kafelerden kurtararak, derslerine ve okuluna yönlendirmek için gayret edilmiş olacak. Çocukların bilgisayarı daha çok ders için kullanmaları sağlanmaya çalışılacak.”

VELİLER ÇOCUKLARINI TAKİP EDEBİLECEK

Okullarında oluşturulan “Yenilikçi Öğretmen Sınıfı”nda kamera sistemi de kurulduğunu belirten Demirel, bu sayede velilerin, öğrencilerin kullanımına her gün saat 17.00'ye kadar açık olacak sınıftan yararlanan çocuklarını yine internet üzerinden izleyebileceklerini kaydetti.

Demirel, “Öğrenci evden, okula ders yapmaya gidiyorum diye çıktığında, veli, evinden ya da iş yerinden internete girerek, oluşturulan internet sitesindeki görüntüleme bölümünden öğrencisini ve ders çalışma sistemlerini izleyebilecek” dedi.

HEDEF TAYVAN'DAKİ YARIŞMA

Uygulamaya konulan projenin, ülke genelindeki tüm okullara yaygınlaştırılması öncesi bir pilot uygulama olmasının yanında yarışmalı bir proje olduğuna dikkati çeken Demirel, projeye illeri temsilen katılan okulların sene sonunda yapılacak olan ve proje uygulama başarısının değerlendirileceği elemelere katılacaklarını kaydetti.

Demirel, elemede dereceye giren okulların, eğitimde bilgi teknolojileri kullanımının ele alındığı ve gelecek yıl kasım ayında Tayvan'da yapılacak olan yarışmaya katılmaya hak kazanacağını ifade etti.

Memurlar.net

Editör: HABER MERKEZİ