İlyas GÜR

Rize Tevfik İleri Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Murat Temizel, matematik dersini daha çok sevdirmek ve öğrencilerin OSS’ de bu dersten daha başarılı olmasını sağlamak için geliştirdiği öğren öğret projesi ile öğrencilerin her geçen gün daha başarılı olduğu gözlendi.

Proje ile ilgili, Tevfik İleri Anadolu Lisesi matematik öğretmeni Murat Temizel, “öğrenmek; temel kavram ve becerilerin kazanılmasının yanı sıra matematiksel düşünmeyi, matematiğin gerçek hayatta önemli bir araç olduğunu benimsetmeyi içermektedir. Eğitim sisteminin her aşamasında matematik eğitiminin kalitesini yükseltmek için çeşitli amaçlar belirlenmektedir. 

Biz bu düşünceyle “Tevfik İleri Anadolu Lisesi” olarak okulumuzun kurulduğu 2005 yılından itibaren matematik öğrenimine çok önem veriyoruz. Matematik dersinin öğrenimini kolaylaştırıcı yöntemler üzerinde çalışmaktayız.“Yeniden Yapılandırmacı Matematik Eğitimi’nde”, öğrencinin aktif olarak katılma zorunluluğu vardır. Bu eğitim çalışmalarının sınıf ortamı haricinde de olması gerekir” dedi.

Temizel “Öğren-Öğret projesi” kolektif bir grup çalışmasıdır. Üst sınıf öğrencileri ders dışındaki vakitlerini, çalıştırmaları gereken gruba ayırarak zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmektedirler. Proje sayesinde öğretenin ne kadar öğrettiği, öğrenenin de ne kadar öğrendiği ders ortamında öğrencilerin derslere katılımlarıyla açıkça görülmektedir. Proje lise 1.sınıflardan iki şubeye uygulanıyor. Bu sınıflar sene başında altılı gruplara ayrıldı. Lise 3 sayısal sınıflardan çalıştırıcı olarak ikişer öğrencinin bu gruplara atanmasıyla, çalışmalar öğlen araları ve ders bitimlerinde yürütülmektedir. Grup çalıştırıcılarından çalıştırdıkları grupları değerlendirmeleri için,1.dönem sonu bir, ikinci dönem içinde ise iki rapor istenmiştir. Bu raporlar doğrultusunda gruplara randevular verilerek eksikliklerin giderilmesi amacıyla danışman öğretmenin başkanlığında toplantılar yapılmıştır. Yapılan toplantı sonuçları grup çalıştırıcılarıyla paylaşılmıştır. Yapılan yazılı sınavlar ve seviye tespit sınavlarında alınan sonuçlar, projenin uygulandığı sınıflarda başarının arttığını gözler önüne sermektedir. Öğretici durumunda olan öğrencilerde de aynı durum söz konusudur. Bu proje sayesinde öğrencilerin matematik alanında kendine güven geliştirdikleri görülmüştür. Matematik, genelde “yapamayacağım” korkusu yüzünden başarılı olunamayan bir ders. Projemiz sayesinde pek çok öğrencimizin bilgisi pekişmiş ve bu korku ortadan kalkmıştır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ