Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda tartışılan isimlerin dışında, İslami araştırmalarıyla dikkat çeken ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı YÖK Başkanlığı'na atadı.

Ekşi Sözlük adlı internet sitesinde Özcan ile öğrencileri arasındaki diyaloglara yer verildi. Özcan'ın askılı giyen bir öğrenciye 'Kızım bugün halka açılmışsın' şeklinde espriler yaptığı anlatılırken, şunlar kaydedildi:

Sosyoloji'nin sevimli ve delibozuk hocası.

Türkiye'de akademide adam gibi bir adam arıyorsanız hiç aramayın boşuna, Yusuf Ziya hocanın yanına gidin.

Öğrencilerini çok tutar, hem de hiç ayırım yapmaksızın. Cumhurbaşkanı olsa az gelir diye muhabbetler bile döner hakkında. Sevilen bir insandır.

Bölüm başkanlığının ilk günlerinde üçüncü oğlunu kucağına almış baba. Söz konusu günlerden birinde sekreterimiz peşinden koşarken 'olmaz kızım şimdi, bebeğin banyosu var, gidip onu seyredeceğim' demiş ve hepimizi affallatmıştır.

Dersleri süper eğlenceli ve komik olan, yaptığı araştırmalarla paraya para demeyen önemli bir şahsiyettir kendileri.

Seçilen ismin eski YÖK Başkanı Teziç'in 'ataması yasal olmadığı' gerekçesiyle her fırsatta eleştirdiği ve 'ilişkileri askıya aldığı' TÜBİTAK Başkanı Yetiş'in danışmanı olması ise dikkat çekti. Özcan'ın eşi Kıvılcım Özcan'ın başının açık olduğu ve Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığı belirtildi.

Özcan'a ilk destek TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş'ten geldi. Yetiş, aynı zamanda TÜBİTAK Başkan Danışmanı olan Özcan için, 'Çok değerli bir bilim adamı. Ülkemiz için hayırlı olsun' dedi.

BUGÜN GÖREVİNE BAŞLIYOR
YÖK Başkanı Özcan, bugün saat 09.00'da görevinin başında olacağını söyledi. Yoğun bir gün geçirdiğini ve bütün gün telefonla gelen tebrikleri kabul ettiğini belirten Özcan, 'Kanun gereği sabahtan görevimin başında olacağım ve görevime başlayacağım. Oradaki arkadaşlarla bir tanışalım, oradaki havayı bir soluyayım, ondan sonra açıklamalarda bulunacağım' dedi.
ÇERKES KÖKENLİ ASTSUBAY ÇOCUĞU
Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 15 Mart 1951'de Polatlı'da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden 1973'te mezun olan Özcan, yüksek lisans (1978) ve doktora (1981) derecelerini ABD'de Chicago Üniversitesi'nde yaptı. Özcan, 1981'de ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1981 yılında ODTÜ'den yardımcı doçent, 1989'da doçentlik derecesini alan Özcan, yine ODTÜ'de 2003 yılında profesör oldu.

Bir süre ODTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Özcan, TÜBİTAK Başkan Danışmanlığı görevinde bulunuyordu. Çerkes kökenli bir astsubay emeklisi babanın oğlu olan Özcan, sosyoloji, araştırma metotları, oy verme davranışı, polis, emniyet teşkilatı, sosyal istatistik, istatistik, sosyal kontrol ve sapma, sosyal tabakalaşma ve hareketlilik konularında uluslararası ve ulusal düzeyde çok sayıda kitap, makale ve çalışma yayımladı.

Polis Akademisi'nde de sosyoloji dersleri veren Özcan'ın, Gül'e başbakanlığı döneminde dış politika danışmanlığı yapan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı olan Ahmet Davutoğlu'nun çok yakın arkadaşı olduğu öne sürüldü.

2. Turgut Özal hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı yapan Ekrem Pakdemirli'nin danışmanlığını yapan Özcan'ın, zaman zaman NATO'ya da danışmanlık hizmetinde bulunduğu kaydedildi. Özcan'ın, DTCF'de öğrenciyken dolmuşlarda şoförlük yaparak hayatını kazandığı öğrenildi.

Özcan, 2003 yılında Konya'da 18 yaş ve üstü 630 kişiye yönelik cep telefonu seçimiyle ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, markanın cep telefonu seçiminde önemli bir unsur olduğu ortaya çıkarken statü ve kolaylık güdüsünün cep telefonu satın alınmasında olumsuz, sosyallik ve güvenlik güdüsünün ise olumlu etkisi olduğu belirlendi.

İslami araştırmalarıyla dikkat çeken yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı.

Ankara merkezli düşünce kuruluşu USAK'ın (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı ve UHP'nin (Uluslararası Hukuk ve Politika dergisi) yazı kurulu üyesi de olan Özcan'ın İslami Araştırmalar dergisinde de makaleleri yayımladı.

'İslam Ekonomik Gelişmeye Engel midir: Karşıt Delil ve Bazı Metodolojik Düşünceler', 'Türkiye'de Polis ve Politika İlişkisi', 'Polis Akademisi'ndeki Müfredat Sorunu', 'Kanada'daki Müslümanlar', 'Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir İnceleme' başta olmak üzere çok sayıda makalesi ve kitabı olan Özcan, 'Yükseköğretim reformu' başlıklı bir de araştırma hazırladı.

Özcan, ODTÜ kampusunda konuşlandırılacak, 'Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile birlikte başkanlık yaptı.

Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde 1992-1994 arasında misafir öğretim üyesi olarak çalışan Özcan, burada 'İslami Perspektif İçinde Sosyoloji ve Antropoloji' ile 'Geleneksel Müslüman Toplumlar' başlıklı çalışmalara imza attı. Özcan; İbrahim Dalmış, Ertan Aydın, İhsan Dağı ile birlikte 2003'te piyasa ve kamuoyu araştırma şirketi Pollmark'ı kurdu. AKP'ye yakınlığı ile bilinen şirket, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde AKP için anket yaptı.

TÜRBAN KONUSUNDA SERBESTLİKTEN YANA
Özcan, kendisi gibi kamuoyu araştırmacısı olan Tarhan Erdem'in, 'Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz' sözlerini bir gazetede şöyle değerlendirmişti:

'Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız.'
Kaynak: Ensonhaber
Editör: HABER MERKEZİ