Yüksek Öğretim Genel Kurulu (YÖK), Danıştay'ın verdiği iki iptal kararının ardından yeni katsayıları 17 Mart'ta yaptığı toplantıda 0, 12 ve 0,15 olarak belirlemişti.

YÖK'ün bu kararının iptali için iki öğrenci velisi Danıştay'a başvurmuştu.

Danıştay 8. Dairesi merakla beklenen kararını bugün açıkladı. Daire, yürütmenin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, ''Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretime yerleştirilmesinde ek katsayı uygulaması 2547 sayılı yasanın 45. maddesinde yer alan kuraldan kaynaklanmakta olup, açıklanan sınav sistemi değişikliği nedeniyle yeni bir katsayının belirlenmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamıştır'' denildi.

Kararda, bir başka anlatımla ''düzenleyici işlemlerin, yargı kararlarında da belirlendiği üzere maddi olay ve hukuk düzenindeki değişikliğe bağlı olarak değiştirilmesinin mümkün olduğu ve bu nedenle kazanılmış hakka dönüşme olanağı bulunmadığı'' belirtildi.

KATSAYI KESİNLEŞTİ
Danıştay’ın bu kararıyla katsayı konusundaki karmaşa da sona ermiş oldu.

Buna göre; alan içinde tercih yapan adayların ortaöğretim başarı puanı 0.15, alan dışında tercih yapacak adayların puanı ise 0.12 ile çarpılacak.

ÖZCAN: ÇOK MUTLUYUM
Danıştay'ın bu kararını değerlendiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''YÖK'ün kararını iptal etmedi. Yapılan itirazı iptal etti. Yani bizim istediğimiz şekilde düzenlemeyi kabul etti. Çok mutluyum'' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ