Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde ABD ve Hollandalı bilim adamlarından oluşan ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda Dünyanın 100 bin bilim arasına RTEÜ 4 kişiyi sokmayı başardı.

      Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’nden 4 bilim insanı, Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde ABD ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda oluşturulan ‘‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’’ listesinde yer almayı başararak, dünyanın en etkili 100 bin bilim insanı arasında gösterildi.

RTEÜ, bilim dünyasında ortaya koyduğu önemli başarılar ile uluslararası alanda bilinirliğini arttırmaya devam ediyor. ABD ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen ve 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında dünyanın en fazla atıf alan 100 bin bilim insanının belirlendiği ‘‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’’ çalışması PLOS Biology dergisinde yayımlandı. Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde RTEÜ’den 4 bilim insanı yer alma başarısı gösterdi.

RTEÜ’LÜ Enerji Sistemleri Mühendisleri ile Makine Mühendisleri Listede Öne Çıktı

Türkiye’den 196 bilim insanının yer aldığı dünyanın en fazla atıf alan bilim insanları listesinde, Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Erol Yılmaz, Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Pınar Mert Cüce, Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Erdem Cüce ile Prof. Dr. Adnan Midilli (28 Eylül’de Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçti) yer aldı.

Türkiye’den 196 öğretim üyesinin yer aldığı Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde RTEÜ 4 öğretim üyesinin yer almış olması büyük bir başarı olarak gösterilmekte, RTEÜ uluslararası alanda bilimsel tanınırlığının artmasında önemli bir rol oynadı. 

Alanında en az 5 makale yayınlanmış olan yaklaşık 7 milyon bilim insanının akademik performansının değerlendirilmesiyle oluşturulan listede, 1996-2019 yılları arasında dünyanın en fazla atıf alan 100 bin bilim insanı, Scopus Özet ve Atıf veri tabanından elde edilen verilere göre belirlenmiş.

 Hesaplamada, makale sayısı, atıf sayısı, yazar sırası, yazar sayısı, h-endeksi, çok yazarlı yayınların hm-endeksi, atıf/makale oranı gibi birçok farklı göstergeden elde edilen performans verileri kullanılarak, her bir bilim insanı için yıllık etki ve kariyer boyu etki şeklinde iki tür sıralama listesi oluşturulmuştur.  

Türkiye’den listeye giren 196 bilim insanı anabilim dallarına göre sıralandığında listeye en çok bilim insanı 37 kişiyle kimya alanından girerken, klinik tıp 30 kişiyle ikinci sırada yer aldı. Mühendislik ile Etkinleştirici ve Stratejik Teknolojiler de 28'er bilim insanıyla üçüncü sırayı paylaştı.

Editör: HABER MERKEZİ