Çayeli Barbaros Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Leonardo da Vinci programı hareketlilik projeleri kapsamında “Avrupa’daki İşletmelerde Mesleki Eğitim Uygulamaları” adlı projesi katılımcıları İtalya’daki faaliyetlerini tamamlayarak yurda döndü.

Projenin katılımcıları: Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram BAKIR, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Genel sekreteri Gafur Karali, Çayeli Ticaret ve Sanayi Genel Sekreteri Osman Doğru, Çaykur Cumhuriyet Çay Fabrıkası Üretim Müdürü Hakan Birben, Çayeli Kız Meslek Lisesi Müdiresi Handan Yelkenci, Ardeşen Teknik Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Aydın Kuş, Barbaros Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Başyardımcısı Vecihi Güntepe, öğretmenler Ahmet Yaşar Yaman, Volkan Koç ve Mehmet Okuyan; belirlenen program doğrultusunda İtalya’nın Nicotera şehrinde bir dizi inceleme ve çalışmalarda bulundular.

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ... 

Katılımcılar gerçekleştirdikleri ziyaretlerle; İtalya’daki eğitim sistemi çikolata fabrikası, müze, konteynır limanı, çiftlik ve turizm işletmesi ile ilgili gözlemlerini şöyle aktardılar.

Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram BAKIR; alanlarında uzman meslek öğretmenleri ile görüşme fırsatı bulduklarını, İtalya’daki eğitimin genel yapısının ülkemizle paralellik gösterdiğini belirtti. İtalya’da ilköğretim okullarının 8; ortaöğretim okullarının ise 5 yıllık bir süreci kapsadığını dile getiren Bayram BAKIR ortaöğretimde iki yılın hazırlık diğer 3 yılın da mesleki alanla ilgili olduğunu söyledi.İtalya’da işletmelerin stajyer çalıştırma zorunluluğu olmamasından dolayı  meslek lisesinden mezun olanların %90’nının üniversiteye gittiği bilgisini aktaran Bayram BAKIR, bizden farklı olarak üniversitelerin öğrencilerini kendilerinin yapmış olduğu sınavla seçtiklerini belirtti. Açılan bu sınavlara isteyen her öğrencinin de katılabildiği bilgisini veren BAKIR, okullarda kılık kıyafet konusunda sıkı bir denetim olmamakla birlikte; sınıf geçmede disiplin notunun da etkili olduğunu belirtti.

Sınıf tekrarı yapan öğrencinin durumunun ise okul kurulu tarafından değerlendirildiğini, buna göre öğrencinin devam edip etmemesi kararının ortaklaşa alındığını belirtti.

BAKIR; ortaöğretim türleri bakımından da ülkemizle benzerlik sergileyen İtalya’da bizde var olan okul türlerini gördüklerini; öğretmenlerin devlet tarafından merkezi sistemle atandıklarını ve istedikleri sürece görev yerlerinde kalabildiklerini dile getirdi.

Katılımcılar gezdikleri çikolata fabrikasında yapmış oldukları incelemede; şirketin aile şirketi olması nedeniyle çalışanların küçük yaştan itibaren bilgilendirildiklerini ayrıca İtalya’da işletmelerin zorunlu stajyer bulundurmak gibi bir yükümlülüklerinin olmamasından dolayı stajyer öğrenci çalıştırmadıklarını gözlemlediklerini dile getirdiler.

Katılımcılar müze ziyaretinde bölge halkının kendi tarihlerine önem verdiklerini gözlemlerken, konteynır limanındaki incelemelerde bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Genel sekreteri Gafur Karali bu limanın bölge için önemli bir ekonomik kaynak oluşturduğunu belirtti.2000 çalışanı bulunan, yıllık 3 milyon civarında konteynır giriş çıkışı yapılan Akdeniz’in en büyük konteynır limanı olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bu limanda stajyer öğrencilerin de çalıştığını dile getirdi.

Çiftlik ziyaretinde büyük bir tesisin özellikle süt üretimi olmak üzere süt ürünleri satışını yaptığını gözlemleyen katılımcılar daha sonra da gezdikleri turizm şirketini gözlemlediler. Öğrencilerin burada haziran ayından başlayıp ağustos ayına kadar devam eden bir staj dönemleri olduğunu belirten katılımcılar, staj bitiminde değerlendirilen öğrencilere diplomalarının işletme tarafından verildiğini belirttiler.

Yapmış oldukları bu geziyle ülkemizdeki çalışmalarla bir Avrupa ülkesini karşılaştırma fırsatı bulduklarını dile getiren Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram BAKIR, elde edilen verilerin ülkemize fayda sağlayacak şekilde değerlendirilmeye çalışılacağını belirtti.

 
Editör: HABER MERKEZİ