Fatih Sultan Kar / İSTANBUL

Çayeli Dernekler Federasyonu çatısı altında yer alan derneklerin desteği ile yeni kurulan Şairler Deresi Derneği’nin  hazırladığı etkinlikte bir zamanlar Çayeli’nde görev yapan günümüzde yurdun dört bir yanında yaşamlarını sürdüren öğretmenler bir araya geldi. Etkinlik oldukça güzel ve manidardı.

Talebeden Öğrenciye, Mektepten Okula Çayeli’nde Eğitim

Çayeli Dernekler Federasyonu tarafından geleneksel hale getirilen Öğretmenler günü kutlama programına katılmak üzere Çaydef Kültür Merkezi’ndeyiz.  Işıklar karartılıyor ve slayt gösterisi başlıyor. Gecenin gizli mimarı Metin Saklı’nin isteği ile hazırladığım Talebeden öğrenciye, Mektepten okula Çayeli Eğitim Tarihi konulu sunumu, bir zamanlar Çayeli Eğitimine katkıda bulunan öğretmenlerle, Çayelililerle birlikte izliyor, Çayeli  eğitim tarihine kısa fakat anlamı çok derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Sunumu süsleyen, Çayeli’ni  tüm Türkiye'ye tanıtan, bazen hüzünlere bazen sevinçlere kapılmamıza sebep olan Çayeli'nden Öteye türküsünü derleyip düzenleyerek bizlere miras bırakan Dursun Tanyaş'ı bir vesile ile rahmetle anıyoruz.

El ele gönül gönüle

Gecede arkadaşım Cengiz Sofu, bir zamanlar Çayeli’nde öğretmen olarak görev yapan  Burhan Avlanır ve  Yaşar Korkmaz ile aynı masada oturuyoruz.  Burhan Avlanır Hoca eski günleri anlatıyor zevkle dinliyoruz : Çayeli’nde zor şartlarda görev yaptık. Engelleri zorlukları elele gönül gönüle vererek aştık . Günümüzde Çaydef  bünyesinde görev yapan başta Yılmaz Hüsrev ve yönetimi günümüzde aynı şuurla hizmet ediyorlar.

Kendimi yıllar öncesinde ilkokulumda hissettim

Sunum bitiyor. Üzerlerinde yıllar evvel okullarda giyilen önlükler, kıyafetleri giyen çocuklar ellerinde ders zillerini  çalarak salona girip masalar arasında dolaşıyorlar. Arka fonda çalan Hababam Sınıfı film müziğinin de çalması salona tam bir Okul havası veriyor.

Yılların hasreti sona erdi

Bu yılki programı Çayeli Dernekler Federasyonu çatısı altında yer alan derneklerin desteği ile yeni kurulan Şairler Deresi Derneği hazırladı. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane misali yemek eşliğinde eski günler yad edildi.Çayeli ile herhangi bir bağları olmayan, Çayeli’ne sadece vazifelerini yerine getirmek için hazırlanan programda yıllarca birbirlerini görmeyen öğretmenler, öğrenciler bir araya geldi, hasret giderildi.Etkinliğe katılan öğretmenlere gecenin anısına birer plaket ve çiçek sunuldu

Gece’de bir konuşma yapan emekli öğretmen Bekir Şimşek hatıraları ile salanonda bulunları 1950 lerin Venekdere’sine getirerek :Yıl 1954. Kastamonu Öğretmen Okulu’nu bitirip ve ilk tayin yerim olan Çayeli Erenler Köyü’ne tayin olmuştum. Çayeli’ne indim. Köyü soruyorum. Esnaf, muharif müdürü kimse bilmiyor. Meğerse oranın adı Venekdere imiş. Sonradan öğrendik. O köyde bir sene çalıştım. Erenler köyü çok mühteşem bir yer. Ortasında bir düzlüğü olan köy ortasından ırmak geçiyor etrafı ormanlar ile kaplı. Sonra Faik Şişman ağabeyimiz merkeze gitti. Orda iki yıl daha kaldım. O zamanlar okullar Ekim ayında açılıyordu. Ben öğretimin başlamasından ki üç ay içinde eğitim verdiğim öğrencilerimin hepsi okuma yazmayı öğretmiştim. Birinci ve ikinci sınıflara ben bakıyordum. Bu başarımda benim iftihar kaynağım oldu. Orada çok güzel günlerim oldu. Ben ordulu Perşembe’denim. Ama ben aslında Çayeli’liyim. Çayeli benim için bir numara” dedi.

Metin Saklı bu güzel etkinliğin mimarı oldu

Öğretmenlerin tespitinde ve programa dahil edilmesinde  Hasan Yalçın, Baltacılar Derneği, Fahrettin Balcı, Yaşar Kamil, Karaağaç Köyü Derneği, Yusuf Dereci, Şahinnaz Arıcı, Mehemt Yılmaz,  Sevilay Topraktepe, Handan Yelkenci, İsmail Köse, Yaşar Çom, Dursun Sarıçam ve Kemer Köyü Derneği destek ve katkı sağladı.Gecenin hazırlanması için günlerce, hatta aylarca önce çalışmalarını başlatan Metin Saklı bu güzel etkinliğin mimarı oldu.

Çayeli eğitiminin çınarları ordaydı

9 Mart İlköğretim Okulu’nda 1960 yılında görev yapan Keriman İncekara (Artvin’li ), Beşikçiler Köyü İilköğretim Okulu’nda 1980 yılında görev yapan Sabri Avcı (Artvinli ), Beyazsu Köyü İlköğretim Okulu’nda 1967 yılında görev yapan Nezahat Durmuş ( Artvin’li ), Çataklıhoca İlköğretim Okulu’nda 1958 yılında görev yapan Hasan Üstün ( Sinop’lu ), Çayeli İmam Hatip Lisesi 1983 yılında görev yapan Burhan Avlanır ( Erzurum’lu ), Çayeli İmam Hatip Lisesi’nde 1982 yılında görev yapan Şadiye Çelik Şafak ( Ankara’lı ), Çayeli Kız Meslek Lisesi’nde 1970 yılında görev yapan Nesrin Yılmaz (Samsun’lu ), Hasan Yılmaz İlköğretim Okulu’nda 1990 yılında görev yapan Mehmet Kasım Ayata ( Kayseri’li ), Ishakoğlu İlköğretim Okulu’nda 1974 yılında görev yapan Ahmet Akbaş ( Eskişehir’li ), Kaptanpaşa İlköğretim Okulu’nda görev yapan İlker Uzun ( Trabzon’lu ), Karaaağaç Küyü ilköğretim Okulu’nda 1978 yılında görev yapan Mustafa Akman ( Sinop’lu ), Kemer Köyü İlköğretim Okulu’nda 1962 yılında görev yapan  Erol Tuncay, Sarısu Köyü İlköğretim Okulu’nda 1964 yılında görev yapan Halil Cansız ( Çanakkale’li ), Sırt Köyü ilköğretim Okulu’nda 1980 yılında görev yapan Hasan Aytekin ( Tekirdağ’lı ), Sırt Köyü İlköğretim Okulu’nda  1980 yılında görev yapan Selim Düzensever ( Bursa’lı ), Şairler Mahallesi İlköğretim Okulu’nda 1964 yılında  görev Yusuf Ziya Çankaya, Yaka ilköğretim Okulu’nda 1970 yılında görev yapan Şenol Yüksel ( Trabzon’lu ), Yamaç Köyü ilköğretim Okulu’nda 1970 yılında  görev yapan Sami Şahin ( Eskişehir’li ), Yanıkdağ Köyü ilköğretim Okulu’nda 1950 yılında görev yapan Bekir Şimşek ( Ordu’lu ) ve Yenihisar (Ishakoğlu, Kemer, 9 Mart) İlkokulu’nda 1965 yılında görev yapan Duran Atabey ( Kırşehir’li ). Bir dönemler Çayeli’nde eğitim mücadelesi veren bu isimlerle aynı ortamda bulunma imkanı sağlayan başta Metin Saklı ve tüm emektarlara teşekkürler

Editör: HABER MERKEZİ