ÖSS sonuçları açıklandı; Rize, altmış dokuzuncu sırada yer aldı.

Bu sonuç üzerine, fiilen eğitimin içinde yer alanlar sustu, diğer ilgililer konuşmaya başladı.

Yapılan her işin girdi çıktısının hesap edilmesi, muhasebeleştirilmesi, zayıf alanlarının ortadan kaldırılması, güçlü yönlerinin takviye edilmesi hayatın olağan akışı gereğidir.

***

Bundan hareketle;

***

Bu altmış dokuzuncu sıra, yetmiş dokuzuncu sıra olayının saçmalık olduğunu bir kere bilelim. Bütün illerin öğrencileri ÖSS’de başarılı olsa bile, bu sıralama komedisinde birinci ilden tutun da seksen birinci ile kadar sıralamanın olması kaçınılmazdır.

Öyleyse birinci hatırlatma: Sokakta yürürken ağzında sigara, çocuğunun öğretmeninin adını bilmeyen veli Rüştü, tutup da size; duydun mu Rize ÖSS sıralamasında altmış dokuzuncu oldu, derse;  gülüp geçin ona.

***

Eğitim ve öğretim olayının paydaşları çok olduğundan, ne il milli eğitim müdürü, ne yardımcıları ne şube müdürleri;  aynı şekilde ne ilçe milli eğitim müdürü ne şube müdürleri; benzer olarak ne okul müdürü ne yardımcıları ve ne de öğretmenler tek başına hata tespitine konu olamaz. Başarıda olduğu gibi sözü edilen başarısızlıkta da işin içinde ülkenin bütün insanlarının sorumluluğu vardır.

Öyleyse ikinci hatırlatma: Müdürüyle arası limoni olan Danyal öğretmen, kamusal ve kapalı alandaki oyun masasında, durup dururken size; bizim müdür yolcu, derse; ağlayın onun zavallı haline.

***

Talim ve terbiye işleri, resmi veya özel okulların kapsama alanıyla sınırlı olmayıp genele şamil olduğundan rahle-i tedrise girecek olan vatan evladını dünyaya getiren ailenin sosyal yapısı, ekonomik durumu, psikolojik halleri nasıldır, bunun bilinmesi ve varsa eksikler giderilmesi gerekir. Ki mutlu aileden mutlu çocuklar arz- ı endam etsin hayat mektebine. Yani “memleket isterim, zengin fakir ayrımı olmasın” şiirinin açıklanmış hali.

Öyleyse üçüncü hatırlatma: Kafasızlığından kredi kartlarının faiz sarmalına giren Satılmış, para cihazının önündeyken size; yahu bu senede ÖSS başarı sıralamasında batı aldı başını gitti, bizim doğu ise yerlerde sürünüyor, derse; dikkate almayın onu.

Bağlantılı olarak dördüncü hatırlatma: Paralı, göbekli ve hamburgerci Aykut, kürdanla dişlerini karıştırırken yarım yamalak ağzıyla ve çokbilmiş bir edayla size; eğitimde fırsat eşitliği vardır, okullar herkese açıktır, herkes başarısı nispetinde bu okullara girer ve hayata atılır, derse; onun da bu sözüne kanmayın.

Çok parası olanın az puanla büyük üniversitelere gidip fakir emsalleriyle giriştiği haksız rekabet sonucunda mezun olup da az çalışan kafasıyla, kafası çok çalışan ama cebi fakir olan kafalara ileride hükmedeceği mukadderdir.

 ***

Anlayacağınız, eğitim ve öğretim en büyük davamızdır; bağlantılı olarak en karışık davamız.

Düzelir inşaallah.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ