Yurt dışında eğitim almak isteyen ama 'bu kadar masrafı nasıl karşılarım' diye düşünen öğrencilere ve aileleri için büyük fırsat! Türkiye'de her yıl gittikçe üniversite kapısında bekleyen öğrenci sayısı artarken, yurt dışındaçok cazip ücretlerle eğitim alma şansınız olduğunu biliyor musunuz?

YILLIK 290 EURO'YA DA OKUL VAR
Almanya ve Avusturya devlet üniversitelerinde, 145 euro'dan-650 euro'ya kadar değişen sömestr ücretleri ile, yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyen gençlere hesaplı ve cazip fırsatlar sunan Berlitz-AYKO, Almanya ve Avusturya'daki devlet okullarında eğitim görmenin Türkiye'deki vakıf üniversiteleri ile karşılaştırıldığında çok daha ekonomik olduğuna dikkat çekiyor. Tabii ki yurt dışında üniversite eğitimi almanın sağladığı yabancı dil öğrenme ve yeni bir kültür tanımak gibi ekstra avantajlar da cabası.

KİMLER BAŞVURABİLİR?
Almanya ve Avusturya devlet üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin, ÖSS yerleştirmede taban puan olan 165 puanı almış olmaları yeterli.

Lise eğitimlerini aldıkları branşlarına uygun bölümlerde, dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan okullarda okumak isteyen öğrenciler, gerer karşılaştırmalı ücret tabloları, gerekse söz konusu okullardaki bölümler ve eğitim-konaklama ve sosyal yaşam olanaklarını inceleyerek karar verebilirler.

Söz konusu programa başvurmak için, 2009-ÖSS şartı da aranmıyor. 1998 yılından sonraki herhangi bir ÖSS sınavına giren ve bu sınavda taban puanı geçen her öğrenci, ÖSS yerleştirme belgesi ile programa başvuruda bulunabilirler.

Almanya ve Avusturya Üniversitelerine Berlitz metoduyla eğitilen ve AYKO’nun yerleştirdiği ögrenciler, istedikleri üniversitede istedikleri bölümde tahsillerini tamamlayacaklar.

Vakıf üniversitelerinin ortalama maliyetleri ve Alman Devlet Üniversitelerinin ortalama maliyetlerinin karşılaştırmalı tablosunu aşagıda görebilirsiniz.

Berlitz ve AYKO’nun hazırladığı tabloyu karsılaştırdığınızda öğrencinin Almanya’da çalışmaması ve Almanya’da konaklama ve yeme içme masrafları ödemesine rağmen Alman Devlet Üniversiteleri maliyetinin masrafın Vakıf Üniversitelerinin altında olduğu ortaya çıkıyor.

Ögrencinin Almanya’da çalışması halinde ise aradaki fark Almanya lehine çok daha fazla açılıyor. Almanya alternatifi çok avantajlı oluyor.

Almanya’nın mali avantajına öğrencinin kendisinin seçtigi konuda eğitim alacağı mezun olduktan sonra da arzu ettiği bir işte ömür boyu zevkle çalışacağını ve bunun kendisinin yaşam kalitesine olan katkısı da anne ve babalara büyük bir haz verecegi muhakkak.

Ayrıca ögrenciler uluslararası bir Alman Üniversitesinden mezun olmanın, Almanya ve Alman Kültürünü tanımanın avantajlarını bütün bir ömür boyu yaşayacaktır. Alman ve Alman Kültürünü tanıma kendisine Alman şirketlerinde iş bulma, çalışma ve yükselme konusunda da çok faydalı olacaktır.

Almanya'daki bazı devlet üniversiteleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki üniversiteleri inceleyebilirsiniz.




ÜNİVERSİTE: BAUHAUS UNIVERSITAT WEIMAR
KURULUŞ YILI: 1996
ŞEHİR: WEIMAR ( Leipzig, Jena yakınlarında
EYALET: THÜRİNGEN
WEB SİTESİ: www.uni-weimar.de
ÖĞRENCİ SAYISI: 4.000
SÖMESTR ÜCRETİ: 145 € /
SÖMESTR İKAMET ÜCRETİ: 60 € - 210 € / AY




ÜNİVERSİTE HAKKINDA: Mimarlık, Sanat ve Tasarım, İnşaat mühendisliği ve Medya gibi fakülteleri ve öğrenim alanlarıyla Bauhaus-Universität Weimar’ın özel bir kimliği vardır. Bauhaus-Universität Weimar inşaat mühendisliği ve mimarlık merkezli disiplinlerine dayanan geniş bir yelpazedeki öğretim ve araştırma etkinlikleriyle ün kazanmıştır. Bugün üniversite, aralarında serbest sanat, tasarım, web tasarımı, görsel iletişim, medya tasarımı, medya kültürü, mimarlık, inşaat mühendisliği, malzeme bilimleri, işleme teknolojisi, çevre ve yönetim olmak üzere 30’dan fazla program ile geniş bir eğitim yelpazesi sunmaktadır.

“Bauhaus” deyimi deneme yapmak, açıklık, yaratıcılık, endüstriyel uygulama ve uluslararası olmak için hevesi belirtir. Bauhaus hareketinin geleneği üzerine kurulan bütün fakülteler kamu alanları oluşturmak ile ilgilidir. Amaç bilim, sanat ve teknolojinin şimdiki ve gelecekteki yerleşim alanlarının planlanması, inşaatı ve tasarımı için çözümlemeli, yaratıcı ve yenilikçi olarak hep birlikte çalışmasını sağlamaktır. Uygulamalı deney sanatsal gelişme kadar bütün akademik alanlarda da önemli bir rol oynar.



ŞEHİR HAKKINDA: Weimar yaklaşık 65.000 nüfuslu Thüringen eyâletinin kültürel miraslarıyla ünlü şehridir. Weimar, Ilm Nehri yayında, 478 m yüksekliğiyle Thüringen havzasının en yüksek tepesi olan Ettersberges'in güneydoğusunda bulunur. Erfurt, Jena ve Gera'dan sonra Thüringen Eyâletinin 4. büyük şehri olan Weimar, bu eyâletin başkenti olan Erfurt'un doğusunda, Jena'nın ise batısında yer alır.

Weimar'dan her iki şehre de trenle ulaşım yaklaşık 15 dakika sürmektedir. 1999 yılında Avrupa'nın Kültür Şehri ünvanına layık görülmüştür. 2004 yılından beri Üniversite Şehri olarak anılır. Bauhaus Üniversitesi Weimar'ın yanı sıra, Franz Liszt Müzik Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır. Weimar Klasisizminin 4 beyni Wieland, Herder, Goethe ve Schiller Bauhaus Akımı, Düşes Anna Amelia Kütüphanesi ile Almanya topraklarında kurulmuş olan Weimar Cumhuriyeti döneminden kalanlar (1919-1933) şehrin kültür mirasları arasında en başta gelenlerdir.

BÖLÜMLER: Genel Sanat ve Yeni Sanatsal Stratejileri, Medya Tasarımı, Görsel letişim, Medya Yönetimi, Kent Çalışmaları, Öğretmen Eğitimi - İnşaat Mühendisliği, Medya Kültürü, Su ve Çevre tasarımı, Medya Mimarlığı, Ürün Tasarımı ve Medya Sistem Bilişimi.


ÜNİVERSİTE : FACHHOCHSCHULE BRANDENBURG
KURULUŞ YILI: 1992
ŞEHİR: BRANDENBURG ( Berlin yakınlarında )
EYALET: BRANDENBURG
WEB SİTESİ: www.fh-brandenburg.de
ÖĞRENCİ SAYISI: 2.510
SÖMESTR ÜCRETİ: 190 € /
SÖMESTR İKAMET ÜCRETİ: 205 € - 220 € / AY



ÜNİVERSİTE HAKKINDA: Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Nisan 1992’de kurulmasıyla, Havel üzerindeki Brandenburg bin yıldan daha uzun tarihinde ilk kez bir üniversite kenti oldu. Yalnızca beşyıl içinde Brandenburg’un askeri bölgesindeki eski zırhlı askerlerin kışlaları, yeni yapılmış yapıların yanı sıra yenilenmiş yapılar ile bugünün FHB yerleşkesine dönüştürüldü. FHB üç disiplinde çekici ve öncü dereceler veren programlar sunmaktadır. Bunlar bilgi teknolojisi ve medyayla birlikte, mühendislik, iş idaresi ve ekonomidir. 2.300’den fazla öğrenci ağaçlık bir yerleşke ortamında modern öğretim kuruluşları ve laboratuarlarda öğrenim görmektedir. Sunulan derslerin kapsamı sürekli olarak daha da geliştirilmektedir. Bilgisayar ve medya teknolojileri ve yenilik yönetimi gibi, uluslararası dereceler (bakalorya ve lisansüstü dereceleri) veren dersler giderek daha çok sunulmaktadır. FHB’nin öğrencileri özellikle sunulan proje-yönlendirmeli derslere rağbet etmektedirler. Dersin içeriği, öğrencilere gelecekteki çalışma alanlarını baştan doğru olarak öğrenme olanağı verecek biçimde çevredeki sanayi, ticaret ve kamu yönetiminden ortaklar ile saptanmaktadır. Üniversite öğretim, araştırma ve çalışma alanlarında uluslararası değiş tokuşu belirgin bir vurguyla desteklemektedir. FHB’nin denizaşırı ülkelerdekilerin yanısıra Avrupa’daki üniversiteler ile de ortaklıkları vardır.

ŞEHİR HAKKINDA: Brandenburg aynı zamanda Almanya'nın kuzeydoğusunda bulunan bir eyâlettir. 1050 yılık tarihi olan Brandenburg/Havel şehri üç bölümden oluşmaktadır Brandenburgun şehrinin manzarasını başlıca Havel (göl ve su kolarından oluşur) oluşturmaktadır. Ormanlar, çimenler ve irili ufaklı göller sizi spor yapmaya ve dinlenmeye davet eder. Kış fazla fırsat sunmamasına rağmen donmuş göllerin üzerinde paten ya da Marienberg (Dağ) kızakla kayabilirsiniz. Sıcak havalarda seçmesi güç olan yelken açabilir, Motor Bot kullanabilir ya da kayıkla kürek çekebilir, oltayla balık tutabilir ya da yüzebilirsiniz. Brandenburg içindeki ve dışındaki göller sadece su sporları için çekici değildir, ayrıca çekici göl kıyıları sizi dinlenmeye davet eder. Tabii ki yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek isteyenlere de güzel yerler ve olanaklar vardır. At binicileri ve hava sporları yapanlar da yeterli koşullar bulabilmektedir. Golf yapanlar icin de yakındaki golf sahasına gidebilirler.


BÖLÜMLER: Bilgisayar Bilimleri, Microsystem Teknoloji ve Optik Teknolojileri Mühendisliği, Ekonomi bilgisayar bilimi, Bilgi Yönetimi Süreci, Otomasyon Teknolojisi Bina Sistemleri Mühendisliği, Elektronik Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Mühendisliği, İşletme, Tıbbi bilgisayar bilimleri Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Uluslararası Çalışmalar, Uygulamalı Bilgisayar Bilimi, Mekatronik Mühendisliği, Uluslararası Yöneticilik, Mekatronik ve Otomasyon Mühendisliği


ÜNİVERSİTE : FACHHOCHSCHULE JENA
KURULUŞ YILI: 1991
ŞEHİR: JENA ( Weimar, Leipzig yakınlarında )EYALET: THÜRINGEN
WEB SİTESİ: www.fh-jena.de
ÖĞRENCİ SAYISI: 5.000
SÖMESTR ÜCRETİ: 200 €
SÖMESTR İKAMET ÜCRETİ: 150 € - 300 € / AY



ÜNİVERSİTE HAKKINDA: Doğu Almanya’nın kendi türünde ilk yüksek öğretim kurumu olarak 1 Ekim 1991’de kuruldu. Kısa öğrenim süreleri ve pratik bir yönlendirme ile geleneksel üniversitelere ve teknik üniversitelere göre eğitimi çok iyi tamamlar. FH Jena, Uygulamalı Bilimler Jena Üniversitesi’nin sekiz bölümü de dahil olmak üzere toplam 34 bakalorya ve lisansüstü programı sunar. Bilimsel olarak derin ve uygulamaya yönlendirilmiş olan eğitim adına üniversite Avrupa’daki ve onun dışındaki üniversiteler ile işbirliği yapmaktadır. Aynı zamanda da sanayi ile yoğun bir işbirliği vardır: Zeiss, Jenoptik, Siemens, IBM gibi dünyaca ünlü şirketler ve Jena’daki endüstriyel araştırma kuruluşları modern teknolojiyi, çağa uygun yönetimi ve bilimsel yeniliği temsil eder.

ŞEHİR HAKKINDA: Jena Thüringen Eyaletinde bulunan bir Universite şehridir ve Erfurt’dan sonra Thüringen Eyaletinin en büyük ikinci şehridir. Jena’da yaklaşık 20.000 Üniversite öğrencisi eğitim görmekte ve yaşamaktadır. Almanya'da Doğu duvarının kalkması ile birlikte Almanya’nın Endüstri ve Araştırma merkezlerinden biri olmuştur.


BÖLÜMLER: Bilgisayar Mühendisliği, letişim ve Medya, Teknoloji, Biyoteknoloji Mühendisliği, İşletme, Elektrik Mühendisliği / Otomasyon Mühendisliği, Lazer ve Optoteknoloji Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Entegre çevre koruma Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Fotovoltaik ve yarı iletken teknolojisi Mühendisliği, Oftalmik / Optometri Mühendisliği, Hassas Mühendislik, Tıp Mühendisliği, Hemşirelik / Hemşirelik Yönetimi


ÜNİVERSİTE : JULIUS-MAXIMILIANS-UNIVERSITAT WÜRZBURG
KURULUŞ YILI: 1582
ŞEHİR: WÜRZBURG ( Nuremberg yakınlarında )
EYALET: BAYERN
WEB SİTESİ: www.uni-wuerzburg.de
ÖĞRENCİ SAYISI: 20.620
SÖMESTR ÜCRETİ: 592 €
SÖMESTR İKAMET ÜCRETİ: 200 € - 300 € / AY



ÜNİVERSİTE HAKKINDA: Üniversitenin kuruluşundaki ilk dört fakültesinden (teoloji (tanrıbilim), hukuk, tıp ve felsefe)bugünün on üç fakültesine kadar geçmişteki gelişmesine bakıldığında, öğrencilere eğitim için dengeli ve yüksek nitelikli dersleri sunan olanakların genişletilmiş yelpazesi görülür. Üniversite ilk olarak kapılarını 1582 yılında Teoloji ve Felsefe Bölümleriyle açtı ve kısa bir sürede Hukuk ve Tıp faküktesini de kurarak genişledi. 1878’de Felsefe Fakültesi, Tarih-felsefe ve Matematik-bilim Bölümlerine ayrıldı. Hukuk Fakültesi ve Siyasal Bilimler 1968’de iki bağımsız birim haline dönüştü. Hukuk Fakültesi ve Ekonomi Bilimleri Fakültesi. 1972 yılında ayrıca Eğitim Fakültesi de üniversiteye katıldı. Almanya’daki bütün yüksek eğitim kurumları için çıkarılan hükümet reformları (1974) sonucunda üniversite 13 fakülte içermek üzere yeniden yapılandırıldı.

ŞEHİR HAKKINDA: Würzburg, Almanya'da Bavyera eyâletinde yer alan, 131.000 nüfusu ile Bavyera eyâletinin beşinci büyük şehridir. En yakın büyük şehirler arasında Frankfurt ve Nürnberg’dir. Aynı zamanda Stuttgart ve Mannheim şehirlerine de yakındır.


BÖLÜMLER: Alman Dili ve Edebiyatı, Havacılık ve Uzay bilgisayar bilimleri, Modern Alman Edebiyat, Tarih, Almanca Dilbilim, Hint Dili Edebiyatı, Modern Çin, Amerikan Dili Edebiyatı, Hukuk, Modern Güney Asya, Antik Tarih, Hukuk Bilimleri, Modern ve Çağdaş Tarih, Antik Yakın Doğu, İlköğretim okullarında Öğretim, Müzik, Arkeometriberik, Filoloji, Müzik Eğitimi, Avrupa Etnolojisi, Öğretmen, Müzikbilim, Avrupa Hukuku, İlköğretim, Net Ekonomi, Bilgisayar bilimleri, İngilizce, Ortaçağ Tarihi, Bilim ve Teknoloji, İngilizce, Ön ve Erken Tarih, Arkeoloji, Biyokimya, İngilizce Dilbilim, Özel Eğitim Öğretmenliği, Biyoloji, İnsan Pedagoji, Biyotıp insan, Bilgisayar Sistemleri, Protestan din eğitimi, Coğrafya, İspanyolca, Protestan ilahiyat, Çin dili ve edebiyatı, Bilgisayar Bilimleri, Psikoloji, Deneysel Tıp Entegrasyonu, Psikoloji, Psikoterapi, Dilbilgisi Öğretimi, Matematik, Rus Dili ve Kültürü, Din eğitimi (Katolik), İşlemsel Matematik, Rusça, Din öğretimi, Protestan, İşletme, Sanat Eğitimi, Diş Hekimliği, İtalyan Dili Edebiyatı, Sanat Tarihi, Eczacılık, Kamu Hukuku, Siyaset Bilimi, Eğitbilim, Karşılaştırmalı Hint Dilbilim, Siyaset ve Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri, Karşılaştırmalı Hint-Avrupa Dil ve Kültür Çalışmaları, Siyaset ve Sosyal Etüdler, Ekonomi, Katolik din eğitimi, Slav filoloji, Eski Dünya, Katolik ilahiyat, Sosyoloji, Eski Mısır uygarlığı, Kimya, Spor, Eski Oryantal Filolojisi, Klasik Arkeoloji, Spor Bilimi ve rehabilitasyonu, Etik Kriminoloji, Spor Pedagojisi, Felsefe, Kültürel Coğrafya, Tarihçe, Felsefe ve Din Kültürel Çalışmalar, Tarihi Yardımcı Bilimler, Felsefe ve Etik, Latince, Teknik bilgisayar bilimleri, Fizik, Latince Filoloji, Teknoloji Fonksiyonel Malzemeleri, Fizik Nanostrükturtekniği, Matematik, Tıp, Fransızca, Matematiksel Fizik, Türk Dili Edebiyatı, Gallo-Romen Filoloji, Medya Filolojisi, Uygulamalı Dilbilim, Gıda Kimyası, Medya iletişim, Uzay Bilimi ve Teknolojisi (Uzay Master)Ülke tarihi, Yaşam Bilimleri, Uzay Matematiği, Yunan filolojisi.

Diğer devlet üniversiteleri hakında daha geniş bilgi, yurt dışında eğitim imkanları ve başvuru koşulları için www.berlitz.com.tr ve www.almanyadauniversite.net adreslerinden bilgi alabilirsiniz. (Haber1)
Editör: HABER MERKEZİ