YÖK, yükseköğretime girişte meslek liseleri ve imam-hatip liselerine yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırdı. Genel ve meslek lisesi mezunlarına eşit katsayının uygulanacağı yeni sisteme göre, yükseköğretime girişte iki sınav uygulanacak.

YÖK, imam-hatip ve meslek liselerinin önünü tıkayan katsayı uygulamasını kaldırdı. 2010 yılından itibaren uygulanacak yeni sistemle öğrencilerin hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek. Ortaöğretim başarı puanı bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak. 
 
Yeni sistemde öğrenciler, sınavdaki başarılarına göre üniversitelere yerleştirilecek. Öğrenci hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek.

Ortaöğretim başarı puanı da bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak. Meslek liseliler ile öğretmen liselileri kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,15'e ilave olarak 0,06 ile çarpılacak.

İKİ BASAMAKLI SINAV SİSTEMİNE GEÇİLDİ

2010 yılından itibaren uygulanacak yeni üniversiteye giriş sistemiyle ÖSS rafa kalktı. 1999 öncesinde uygulanan iki basamaklı sınav sistemine geçildi.

Yeni sistemde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adı verilen birinci basamak sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adıyla ikinci basamak sınavları yapılacak. Bu sınavlarda en yüksek puan 100 ile 500 arasında olacak. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da 100 ile 500 aralığında hesaplanacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları lise ayrımı yapılmaksızın 0,15 katsayı ile çarpılacak. Bu durumda öğrenciler lise başarısından 80 yerine en fazla 75 puan alacak.

Yeni sistem şöyle olacak:

-  Birinci aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olacak. YGS’den alınan puan ile lisans programlarına yerleştirilebilmek için katılınması gereken LYS’ye girmeye hak kazanılacak.

YGS’de

  • 40'ı Türkçe,
  • 40'ı Matematik,
  • 40'ı Sosyal bilimler,
  • 40'ı Fen bilimlerinden
    toplam 160 soru bulunacak.
    YGS, 160 dakika olacak.
  • Adayların YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 puanları hesaplanacak.

-  LYS’ye giren adayların Matematik-Fen; MF1- MF-2, MF-3, MF-4, Türkçe Matematik; TM-1, TM-2, TM-3, Türkçe-Sosyal; TS-1, TS-2 gibi puan türleri hesaplanacak. Adaylar tercihlerini bölümün puan türüne göre yapacak. Örneğin tıp fakültesine MF-1, bilgisayar mühendisliğine MF-2 puan türüyle yerleştirilecek. Bölümlerin hangi puan türüne göre öğrenci alacağı bugün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın yapacağı basın toplantısında açıklanacak.

Farklı günlerde yapılacak sınavlardan oluşacak LYS'de ise soru sayısı ve verilecek süre farklı olacak.

  • LYS-1: Matematik-Geometri Sınavı: 50 matematik, 30 geometri sorusu, Süre 120 dakika
  • LYS-3: Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya Sınavı: 56 Türk dili ve Edebiyatı, 24 coğrafya sorusunun sorulacak: 120 dakika
  • LYS-2: Fen Bilimleri Sınavı: Fizik, Kimya ve Biyolojiden 30'ar sorunun sorulacak: 135 dakika
  • LYS-4: Sosyal Bilimler Sınavı: 44 tarih, 16 coğrafya ve 30 felsefe sorusunun sorulacak: 135 dakika
  • LYS-5: Yabancı Dil Sınavı: Yabancı dilde ise 80 soruya 120 dakika süre tanınacak.

Ortak katsayı
-  0.3 ve 0.8 farklı katsayıları yerine genel ve meslek lisesi ayrımı olmaksızın tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP’leri 0.15 katsayısıyla çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunları alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’leri önce 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak. Bunun sonucunda bulunan değer, 0.15 katsayısı ile çarpılarak yerleştirme puanı hesaplanacak. Öğretmen lisesi mezunlarının 2009-ÖSS’de AOBP’leri 0.24 ek katsayısıyla çarpılmıştı.
-  Yeni sistemde ön lisans programlarına YGS puanıyla girilecek. Eğer aday LYS’ye girmişse ve LYS puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla istediği önlisans programına girmesine imkân verilecek.

Meslek liseliler genel liseliden avantajlı
-   İHL dahil tüm meslek liseliler istedikleri her fakülteyi tercih edebilecek. Tıp veya mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezunlar değil, tüm okul türlerinden mezun olanlar tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.
-  Örneğin, bir İHL mezunu İlahiyat Fakültesi’ni tercih ederse AOBP’si önce 0.06 ile çarpılacak, elde edilen değer 0.15 ile çarpıldıktan sonra yerleştirme puanı bulunacak. İHL’li hukuk, tıp, mühendislik gibi bölümleri tercih ederse genel liseli ile aynı şartlara sahip olacak. İHL ve genel lise öğrencisi arasında fark bulunmayacak. Ancak, sözel puan türünde sınava giren İHL öğrencileri tıp isterse LYS’deki Matematik-Fen sorularını çözecek.
-  Yeni sistemdeki en yüksek puan ÖSS’deki gibi 300 değil 500 olacak. AOBP’ler ise 100-0 arasında değil 500-100 arasında hesaplanacak. Katsayıların 0.15 olması ile okuldan gelecek en yüksek puan 75, en düşük puan 15 olmuş olacak. Böylece okulun etkisi de azaltılmış olacak. 500 puana en fazla 75, en az 15 eklenecek. Böylece mevcut sistemdeki okulun yüzde 21 etkisi, yeni sistemde maksimum yüzde 17’ye indirilmiş olacak.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yeni sınav sistemi hakkında açıklama yapıyor:

- İlk sınav yani YGS Nisan ayında yapılacak. Bu sınav bizim klasik yaptığımız sınavlardan olacak. YGS, toplam 160 sorudan oluşan ve süresi de 160 dakikadan oluşan bir sınav olacak. Buradaki testler ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul ve alanlarda okutulan derslerle alakalı olacak.

 YGS'de tek soru kitapçığı, tek cevap kağıdı kullanılacak. Bu sınav bugüne kadar yapılan sınavlardan farklı bir sınav olmayacak. Bu sınav sonucunda 6 tane puan türü oluşturulacak. Bilindiği gibi daha önce 3 puan türümüz vardı.

-LYS'de her dersin kitapçığı ayrı verilecektir. Buna göre bazı LYS'lerde 2 bazılarında 3 kitapçık dağıtılacak.

- Bizim 3 taban puanımız olacak. Önümüzdeki yıl Taban – 1 puanı 105 olacak.

- Puan aralıkları da değiştirildi. Önümüzdeki yıl puanlar 100-500 arasında hesaplanacak. Bu puanlar sonucunda 3 taban puanı belirlenecek. Biri önlisans taban puanı, üçüncü puanları; lisans puan türlerini tercih edebilecekleri puan türü olacak.

- Taban Puanlar sonbaharda açıklanacak.

- Hem 1. aşama (YGS) hem de 2. aşama (LYS) tüm adayların puanları aynı katsayı ile hesaplanacak.

- İkinci aşama yani LYS; halk arasında yapılacak anketler sonucunda Haziran ayının 2. yarısında, bir veya iki haftasonunda yapılacağı netleşecek.

- 2. aşama sonrası 4 puan türü oluşturulacak.

- Öğrencilerin tedirgin olmasını gerektirecek hiçbir durum yok.

- Lisans programlarının bir kısmı; Say 1 Söz 1 EA 1 ile giriliyor idi. Önümüzdeki yıl, bu programlara her biri için 2 puan türü belirlendi. Örneğin; Hemşirelik Yük. Okulu, Bankacılık gibi Meslek Lisesi'nin devamı olanlar için iki puan türü baz alınacak. İsteyen öğrenci; ikinci sınava girmeden tercih yapabilecek. Bu uygulamadaki amaç; Meslek Lisesi mezunu olan öğrencilerin, okumadıkları derslerden soru sorulmasını önlemek olacak.

- OrtaÖğretim Başarı Puanı hesaplama sistemi değiştirilmedi. Ancak değer aralığı değiştirildi. Önümüzdeki yıl AOBP 100-500 arasında puanlar olarak hesaplanacak.

- Sınav başarı puanının üstüne okul başarı puanı eklenerek %15 ile çarpılarak puanı hesaplanacak.

MESLEK LİSESİLERE SINAV TERCİHİ

Meslek liselilere okumadıkları derslerden sınava tabi tutulmamak için birinci sınav sonuçlarına göre tercih yapabilecekler.

Ortaöğretim başarı puanlarında değer aralığı değişti. Önümüzdeki yıl alınabilecek en yüksek başarı puanı 575 ve 605 olacak.

Sınavsız geçişle ilgili ÖSYM'nin şu anda bir çalışması yok.

Daha zor sorular olmayacak. Müfredatla paralel olacak. Amacımız şans faktörünü ortadan kaldırmak...

SINAVDA SORU SAYISININ ARTMASI

- Evet bu yıl daha çok soru sorulacak. Ancak soruların zorluk derecesi ve içeriği ile ilgili bu yıl bir değişiklik olmayacak. Buradaki amacımız; öğrencinin bilgisini daha detaylı ölçüp şansın rolünü azaltmak.

- Sınavda daha zor zorular olmayacak. Sadece ve sadece bu sene 3-4 soru sorduğumuz Psikoloji'den bu sene 10 soru sorulacak. İkinci sınavda adayın test bilgilerini detaylı biçimde ölçmek istiyoruz. Matematik- Biyoloji - Fizik bilgilerini ayrı ayrı ölçmek istiyoruz.

- Diğer sistemde her aday farklı biçimde davrandığı için iki adayın bilgisini karşılaştıramıyorduk. İki adayı karşılaştırabilmek için ikinci aşamada testlerin soru kitaplarını ayıracağız.

- Öyle bir sistem yapalım ki daha başarılı öğrencileri belirleyelim düşüncesiyle hareket ediyoruz.

- Bu sınav sistemi ile daha iyi mühendis olma olasılığı yüksek öğrencileri belirlemek istiyoruz. Amacımız bu.

- Ek puan alacakları puanlarda bir değişilik yok. Diğer programları herkes tercih edebilecek. Katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin yerleştirilmesi daha fazla olacak.   

PROGRAMLARA HANGİ PUAN TÜRLERİ İLE GİRİLECEK

ÖSYM Başkanı Yarımağan; programlara hangi puan türleri ile girileceğine dair bilgilerin önümüzdeki 3- 4 gün içerisinde ÖSYM Başkanlığı'nın internet sayfasında açıklayacaklarını söyledi.

- Adayların 1/3'ü sadece 1 sınava girecek. Ancak adayların önemli bir kısmı da 3 sınava girecek. 
22 Temmuz 2009 Hürriyet web, 22 Temmuz 2009 Zaman, 22.7.2009 Milliyet www.haber7.com daki konuyla ilgili haberlerden yararlanarak hazırlanmıştır.

Editör: HABER MERKEZİ