Psikolojik Danışman ve Eğitimci Fatih Kalkınç, saatlerce ders çalışan bir öğrencinin yorgunluğunu atmak için 1 saat televizyon izlemesi halinde bütün emeklerinin boşa gideceğini söyledi. Kalkınç, 0-2 yaş arasında bir çocuğa kesinlikle televizyon seyrettirilmemesini tavsiye etti

Çayeli Şahika İlköğretim Okulu tarafından Çayeli Kültür merkezinde düzenlenen 'Ana-baba okulu' konulu konferansta konuşan Psikolog Kalkınç, velilerin çocuklarına nasıl davranması gerektiğini anlattı. Çocuğun eğitiminin evde başlayacağını dile getiren Kalkınç, 'Eğer çocuğunuza yatırım yapmak istiyorsanız daha iyi sevecek ve daha iyi geçineceksiniz. Çocuğunuza bırakılacak en büyük servet ise iyi bir eğitim vermektir.' dedi.

Çocuklara erken yaşta cep telefonu alınmasının zararlı olduğuna değinen Kalkınç, 'Mümkünse çocuklarınızın ders çalıştığı odada cep telefonu, bilgisayar, televizyon olmasın. Ders başarısında anne ve babanın etkisinin en basit yolu, evde teknolojiyi kontrollü kullanmaktır.' diye konuştu.

Günümüzde anne ve babaların, çocuklarını 7-8 yaşına geldikten sonra eğitmeye başladığını kaydeden Kalkınç, yapılan araştırmalar neticesinde çocuk eğitimine hamilelikle başlanması gerektiğinin tespit edildiğini vurguladı. Anne ve babalara çocukları üzerindeki görevlerini, çocuğun eğitiminin aileye bakan yönünü, ikili ilişkileri ve ders çalışma kurallarını anlatan Kalkınç, 'Çocukların eğitimi ne zaman başlar' sorusu üzerine velilerden fikir alarak, bunun, çocuk dünyaya gelmeden önce anne ve babadan kaynaklandığını söyledi. Kalkınç, hayatta hep güzelliklerin görülmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun aile içi ilişkilere olumlu yansımalarını aktardı.

Çocuklara mutlaka yaşlarına uygun görev ve sorumluluk verilmesi gerektiğinin altını çizen Kalkınç, aksi halde gerçek gelişimin asla mümkün olmadığına dikkat çekti. Kalkınç, çocukların önüne hedefler konulması ve hedefleri aştıkça başarısına göre ödüllendirilmesini istedi. Kalkınç, 4 yaşına kadar çocuğa hayır denilmemesi ve dememek için şartlar oluşturulması gerektiğini belirtti. Kalkınç, aksi halde çocuğun içine kapanık ve çekingen bir karakteri olacağını aktardı. 'Aynı sınıfta bulunan biri yaramaz, biri akıllı, biri haylaz biri sakin, biri çalışkan, diğeri tembel öğrenciler var. Düşünün ki o sınıfta öğretmen, sınıf, her şey aynı, fakat öğrenciler farklı farklıdır.' diyen kalkınç, 'İşte okul neden evde başlar sorusunun cevabı burada saklıdır.' diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ