Astım hastalarının doğanın canlanması ve floranın artması ile dikkatli olmasını isteyen Rize ŞAR Hastanesi göğüs hastalıkları bölümü uzmanı Dr. Emir Asan mevsimin dikkatli geçilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Emir Asan yaptığı uyarıda “Her yıl Mart - Ağustos ayları arası Polen mevsimi olarak bilinir. En erken ağaç polenleri Mart ayında görülmeye başlar. Çayır ve tahıl polenleri yaz başı son olarak da yabani ot polenleri yaz sonu ve sonbaharda atmosferde yoğun olarak bulunur. Bahar mevsimi ile atmosferde artmaya başlayan polenler daha çok solunum sisteminde sorunlara neden olurlar.  Bu dönemde en sık alerjik rinit, alerjik konjunktivit ve astım  gibi hastalıklara bağlı şikâyetler ortaya çıkmaktadır. Astım hastalarında ataklar, acil servis başvuruları artar. Astım hastaları özellikle polen mevsiminde ilaçlarını düzenli kullanmalı ve doktor kontrollerini aksatmamalıdırlar” dedi.

Bahar Alerjisi Ve Astım

Asan açıklamasında “Genellikle alerji ve astım birbirine bağlıdır. Araştırmalar, astımı olanların üçte ikisinin veya daha fazlasının da alerjiye sahip olduğunu göstermiştir. Astımın en yaygın şekli alerjik astımdır, ilkbaharda daha da kötüleşen alerjiler astım semptomlarını tetikler.

Bahar alerjisi belirtileri şunları içerir:

Asan açıklamasında “Hapşırma, Burun akması, Hırıltı, Öksürme, Burun tıkanıklığı, Sulu, kaşıntılı gözler, Kaşıntılı ağız veya boğaz, Solunum sıkıntısı, Göğüste sıkışma vakaları meydana gelebilir” dedi.

Polenlerden Korunma

Dr. Emir Asan astım hastalarına yaptığı uyarıda “Polenlerin yoğun olduğu saatlerde, rüzgârlı ve kuru havalarda mümkünse dışarı çıkmayalım. Sportif faaliyetler için kapalı ortamları tercih edelim, Polenlerden korunmak için uzun giysiler tercih edilmeli, şapka- gözlük takılmalı. Eve geldiğinizde duş almalısınız. Çamaşırlarınızı polen mevsiminde ev içerisinde kurutun. Kapı ve pencereleri özellikle polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapalı tutunuz. Araç kullanırken camların kapalı olmasına dikkat edelim. Kendinizi iyi hissetseniz bile astım ilacınızı belirtildiği şekilde alın. Ayrıca, alerji mevsiminin astım semptomlarınızı daha da kötüleştireceğini biliyorsanız, mevsim başlamadan en az iki hafta önce önerilen alerji ilaçlarını almaya başlayın. Sigara içiyorsanız, bırakın ve sigara içen birinin yanında olmaktan kaçının. Sigara içmek semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir ve ayrıca astım ilaçlarını daha az etkili hale getirir. Bahar alerjisi olanların üçte ikisinden fazlasının aslında yıl boyunca alerjisi vardır. Alerji ve astım tanı ve tedavisinde uzman bir hekime görünmek önemlidir. Allerjik tetikleyicilerinizin ne olduğunu belirlenir ve semptomlarınızı kontrol etmek ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için doğru tedaviniz düzenlenir” dedi.

Haber: Ali Tüyloğlu

Editör: HABER MERKEZİ