Haber: Arzu Erbaş - 2023 yılı yaş çay sezonunda bir taraftan hasat devam ederken bir yandanda üreticiler bahçelerde yabani ot temizliği yapıyor. Bazı üreticilerin daha kolay olduğu için ot temizliğinde yasak olan pestisit içerikli kimyasal ilaç kullanmasına karşı Ulusal Çay Konseyi uyarılarda bulundu.

Çay bahçelerindeki yabancı otlar ile mücadelede pestisit kullanımının yasak olduğunu ve tespit edilmesi durumunda, ÇAYKUR tarafından üretici ruhsatlarının askıya alınacağını kaydeden Ulusal Çay Konseyi, ot ve zararlılara karşı ilaç (Pestisit) kullanımının arılar, kuşlar, balıklar, mikroorganizmalar, omurgasızlar gibi hedef olmayan organizmalarda ölümlere neden olurken sağlık açısından ilk anda ve en ciddi zararı çiftçilere verdiğini belirtti.

'ÇAYKUR  üretici ruhsatlarını askıya alır'

Yapılan açıklamada tarımsal alana atılan pestisitin o bölgede toksik etkisini devam ettirdiğine değinen Konsey; çeşitli pestisitlerin tarımsal üretim yapılan bir alana atıldığındaki zehirli etkisinin 3 gün ila 3 ay arasında devam ettiğini kaydetti.

Atılan pestisitlerin önemli bir kısmının çevreye yayıldığını ve hem o alanda yetiştirilen bitkilerde hem de o toprakta zehirli etkisini devam ettiğini belirten Konsey'den yapılan açıklamada ‘’Bu konudaki çeşitli çalışmalara göre, birim alana atılan pestisitlerin %95'i, bazılarına göre %99'u hava olayları, yağış, sulama vesaire gibi çeşitli faktörler vasıtasıyla atıldığı bölgenin dışına da taşınarak olumsuz etkisi yayılıyor. Değerli Üreticilerimiz Çay hasadının başladığı bu günlerde, Çay Tarımı alanlarında yabancı ot temizliği kimi bahçelerde devam etmektedir. Çay bahçelerindeki yabancı ot temizliğinde pestisit kullanımı yasak olup kullanımı tespit edilmesi durumunda, ÇAYKUR tarafından üretici ruhsatları askıya alınacaktır.’’ İfadelerine yer verildi.

Editör: EDİTÖR - 1