İlçe halkı tarafından yıllarca dillendirilen ve hemen her siyasinin seçim taahhütleri arasında yer alan ancak, günümüze kadar kaldırılması gerçekleşemeyen üç eski kamu binasından bahsediyorum. Kaldırılması için yapılan çalışmalarda en büyük katkı hiç şüphesiz mevcut belediye başkanımız Rıza Çakır gayret sarf etmiştir ona bu vesileyle halkımız adına teşekkür ediyorum.

Özellikle gurbetteki hemşerilerimiz için son durumu bir özetleyelim; Jandarma binasının yaka mahallesindeki yeni yerine taşınmasının ardından hükümet konağı içinde bulunan kurumlar ilçemizdeki diğer kamu kurumlarında ve şahıs binalarından kiraladıkları yerlerde hizmetleri aksatmadan devam ettiriyorlar.

Boşaltılan binalarda başlayan yıkım çalışmalarında ise sadece lojman binasının yıkımı kaldı. Yanı birkaç gün içerisinde üç eski bina tamamen yıkılmış ve molozlardan temizlenmiş olacaktır.

Görüntü kirliliğine de neden olan şehrimizin en önemli yerindeki bu binaların yerine, geçtiğimiz kasım ayında yapılan ihaleyle, Hükümet konağı ve belediye hizmet binasının birlikte kullanılacağı yeni bir binanın yapılması kararı verildi.

Çayeli’mizin göbeğinde, denize açık ve sıfır noktasındaki tek yeri olan bu alanda tekrar ve oldukçada büyük bir binanın yapılacak olması bu günlerde herkesin diline doladığı önemli konu haline geldi.

Belediye başkanımızın seçim bildirgesinde, altı oto park ve üstünde modern sosyal alanların olacağına dair taahhütleri arasında idi. Buna rağmen, sanırım yaşanan yer bulma sorunlarından dolayı ve belki biraz da aceleyle alınan bir karar olarak meclisten çıkarılmıştı.

Projesinden anladığımız kadarıyla burada yapılacak binanın oldukça modern bir yapı olacağından da şüphe yok. Ancak şehrimizin denize açılan bu meydanını tekrar kaybettirilmesi noktasında, burada başlanacak inşaatla birlikte tepkilerin çok daha artacağı aşikârdır.

Bu hatadan mevcut yönetimin dönme imkânı var mı bilmiyorum. Ama Çayeli’liler olarak, birlik içerisinde, ilçemizin bu noktasında yeni bir binanın yapılmasını engelleyeceğimize inanıyorum.

Çayeli’miz ve özellikle gelecek nesillerimiz için düşüncesi ve sözü olan herkesi bu konu için duyarlı olmaya âcizane davet ediyorum.

Gerçekten bir düşünelim yaklaşık yüz yıl önce yapılan hükümet konağını aynı yerde yeniden yapmak doğru bir şey mi?  Böyle bir meydanı Çayeli’nin kavuşabilme şansı bir asır daha geçse var mı? Yapılacak yeni binaları biraz geçte olsa başka yerlerde yapma imkânı buluruz ama denize sıfır noktada, iki dönüm bir yer daha bulma imkânı inanın olmayacaktır. Allah aşkına yapılacak binada mesai saatleri içerisinde 100 kişi civarında bir çalışan olacak, yapılmadığı takdirde ise, zaman içerisinde milyonlarca insanımız yararlanacağı ve rahmetle anılacağımız bir yer olacaktır.

Unutmayalım yakın geçmişte sahil yolu geçerken terminal civarı bölgede yapılan duvarlara karşı çıkamamış ve o bölgemizin denizle bağlantısını kopartılmasına seyirci kalmıştık.  

İnşallah, geçmişteki hatayı tekrarlamayacağız. İnanın bugün yapılmasını çok isteyenler bile “Ne iyi olmuşta engellenmiş” diyeceklerine kesin kanaatim vardır.

Son olarak aklımıza şu gelebilir; Efendim ihaleyi alan firma mahkemeye verir tazminat alır. Olsun, napalım şehrimizden kıymetli olmayacak ya. Kaldı ki; İşin yasal süresi uzatılarak yeni bir projeyle mevcut askerlik şubesinin yerinde sadece hükümet konağı yapılabilir. Veya bir ara gündemde olan terminal bölgesinde bir hükümet konağı için hazırlık yapılır vs.

Belediye binası için ise, mevcut binada yapılacak güçlendirme ve yeni yapılacak tadilatlarla aynı yerde hizmet vermeye devam ettirilir.

Gelin hep birlikte bu alanda yeni bir bina yaptırmayarak, Çayeli’miz için tarihi nitelikteki en önemli hizmetini gerçekleştirelim.

Saygılarımla…

Allaha emanet olunuz…

Nacettin Hatipoğlu