İnsanın kültürüne, geleneğine ve tarihine sahip çıkması onun “kimliği” ve “şahsiyeti” ile ilgili çok önemli bir meselesidir!
Ancak kimliğimizle birlikte ortak kültürden ve değerlerden bahsedebiliriz.
Bu bağlamda; Çayeli, bizim kimliğimizin var olma sebebidir!
Çayeli’nin tarihi bizim hafızamız, belleğimizdir. 
Bu belleğe sahip çıkmak ise tüm Çayelilerin ortak amacı olmalıdır.
Dünden bugüne gelen kültür ve geleneğimizi yeni nesillere anlatırken onlara ilk önce samimiyeti anlatmalıyız ve öğretmeliyiz. 
Bizler nerede olursak olalım Çayeli’ni ve ilçemize ait maddi ve manevi değerlerimizi de düşünmek ve elbette sahip çıkmak mecburiyetindeyiz.  
Eğer bu değerlerimize sahip çıkmaz isek geleceğimizi yok ederiz! 
Giriş cümlemde ifade ettiğim gibi; Kültürümüze, geleneğimize doğamıza, kurumsal değerlerimize, tarihimize sahip çıkmak bir duyarlılık ve bazılarımız içinde bir kimlik meselesidir!
Kimliğimize sahip çıkarsak ancak birlik ve beraberlikten, ortak değerlerden bahsedebiliriz.

Bu uzun girişten sonra asıl söylemek istediklerimi şimdi yazabilirim!
“Çayeli Lisesi Mezunlarına Çağrımdır” başlıklı yıllar önce ki yazımda şu ifadelere yer vermiştim;
“Hepimizin bir hikâyesi var, okurken ve mezun olduktan sonra.
Her insan bir hikâyedir nihayetinde. 
Ya Lisemizin hikâyesi nedir onu hiç düşündük mü? 
Çayeli Lisesinin değerli mezunları sözü fazla uzatmadan hepinize birden soruyorum; Okuduğunuz, sıralarında dirsek çürüttüğünüz, bahçesinde volta attığınız, hatıralarınızın en güzellerinin geçtiğine inandığım Lisemizin, şu anda ki isminden memnun musunuz?”

2008 yılında bu sayfada yazmış olduğum “Çayeli Lisesi ismini geri istiyor” yazımın üstünden dile kolay tam 12 sene geçti!
O yazımın ana fikri; “Çayeli Lisesinin adalet istediğini, ismini ve binasının geri verilmesi” gerektiği üzerineydi.

Bugün geldiğimiz noktada, Çayeli Lisemizin hikâyesi bundan sonra yeni binasında ve artık kendi ismiyle devam edecektir! 
Okuduğunuz, sıralarında dirsek çürüttüğünüz, bahçesinde volta attığınız, hatıralarınızın en güzellerinin geçtiğine inandığımız Lisemiz yeni eğitim ve öğretim dönemine yıllarca süren büyük ve özverili mücadelenin sonucunda “eski binası” olmasa da kendisine ait binasında devam edecektir. 

Öncelikle şu tespiti yapmak istiyorum.
Ortada bir başarı varsa bu tüm “Çayeli Liselilerin” başarısıdır!
Tüm Çayeli Liseliler olarak "pilavdan dönenin kaşığı kırılsın!" dedik ve hakkımızı aramaktan bir an bile geri durmadık.
Bize ait olana sahip çıkmadığımız takdirde “kolumuzun kanadımızın kırılacağına” ve bir şeylerin hayatımızda “eksik kalacağını” hep birlikte düşündük ve inandık. Çünkü üzerinde çabaladığımız mesele bire bir bizim maddi ve manevi dünyamıza hitap eden bir meseleydi.

Şimdi giriş cümlemde ki ifademi tekrar hatırlatmak istiyorum; “Kimliğimizle birlikte ancak birlik beraberlikten, ortak değerlerden bahsedebiliriz.” 
Çayeli Lisesi, bu okulumuzda okuyan her birimizin ortak değeri olduğu için “bizim kimliğimizdir” ve o kimliği yaşatmak hepimizin boynunun borcudur!
Bu bağlamda sevgili Cengiz Azman Hocamızın önderliğinde “Çayeli Lisesi Mezunları” ve “Çayeli Lisesi Efsaneleri” adı altında iki kitap çalışması yapıldı. Şimdide Çayeli Lisesinin tarihine şahitlik eden fotoğraflarının yer aldığı yeni bir kitap hazırlığı içinde hocamız ve yakın çalışma arkadaşları.

Bu sene ki memleket ziyaretimde “Çayeli Lisesinin” yeni taşındığı binasına son gün ziyarete gittim. Muhteşem bir duyguydu, okulu ve tabelasını yeniden görmek. Okula taşınma işlemi yeni başlamıştı ve maalesef sabah saatleri olduğu için okulumuz kapalıydı. Ama ben yine de bahçesinde bir iki volta attım, resimler çektim ve okulumuza “Allahaısmarladık” diyerek İzmir’e döndüm.

Şimdi buradan son kez bir iki değerli isim üzerinden “Çayeli Lisesinin” adının ve binasının “iade-i itibarla” taçlanması ve “Çayeli Lisesi efsanesinin geri dönmesine” katkı yapan tüm Çayeli Liselilere selam yollayıp teşekkür etmek isterim. 
Çayeli İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Şahin, Çayeli Lisesi Müdürlerinden Cemil Bilgili, Cengiz Azman, Çayeli Lisesi Mezunları Derneği Başkanları; Mehmet Hüsrev, Zeki Şenkal, Turan Koç, Hasan Ali Mahrabel ve Lisemizden mezun olan değerli okuldaşlarımız; Salman Kalyoncu, Ömer Atış, Yusuf Sertkaya, Süleyman Karahan.

Görüşmek üzere; Allah’a emanet olun…