Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) açıklanan verilere göre Çayeli ilçemizin toplam nüfusu 42.109 şeklindedir. Bu nüfusun 0–30 yaş arası tam 20.066 genci içinde barındırmaktadır. Bu da açıkça göstermektedir ki ilçemizin yarısı genç nüfus diye tanımlanan yaş gurubunda yer almaktadır. Bu rakamlara verdiğimiz göçleri dâhil etmek istemiyorum zira yazımın devamında ilçemiz için kısa ve uzun vadeli stratejik planlardan bahsedeceğimden geçmişin detaylı muhasebesi içinde olmayacağım.

Genç nüfusa sahip olmak bütün toplumların en büyük avantajı iken aynı zamanda bu avantajın olumsuz olması da mümkündür. Çünkü kullanamadığımız insan gücümüz elimizden kayıp gittiğinde yılların birikimlerini de beraberinde götürmekte ve toplum olarak ürettiğimiz uzun vadeli kültürel unsurlar gelecek tarih içinde eriyip gitme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

İbn-i Haldun’a göre bir toplumu kalkındırmada ilk ve en önemli etken nüfustur. Devamında, nüfus sayısı ne kadar artarsa buna bağlı olarak üretim faktörleri de artacaktır ve ekonomik canlanma kendini sürekli yenileyerek devam ettirecektir. Nüfus arttıkça üretim artacak, üretim arttıkça; istihdam ve tüketim de artacaktır. Ama ne yazık ki ilçemiz için baktığımızda nüfusumuzun doğum oranı ile artışı normal değerlerde olmasına rağmen, genç nüfusu gerek ekonomik ve buna bağlı olarak da sosyo-kültürel olarak besleyemediğimiz için doğum oranına yakın değerlerde de dışarıya göç vermekteyiz.  Maalesef nüfus artış hızımız eksi (-) değerlerde bulunmaktadır.

Peki, bu durumun önüne geçmek için makro ekonominin dışında bizler yerel olarak bir şeyler yapabilir miyiz ya da neler yapmamız gerekir? Sanırım bu konu eskiden beri birçok kez hem il merkezimizde hem de ilçemizde değişik başlıklar altında ele alınmıştı. Ama ya konular günlük işlendi ya da günün politik değerlerine göre düzenlendiği için geçmişten günümüze taşınamadılar. Şimdi ise daha kararlı bir şekilde bu konuyu yeniden ele alıp artık kişilere ya da siyasilere bağlı kalmayan bir sistem oluşturmamız gerekmektedir.

Rize Valimiz Sayın Kasım Esen’in daha göreve başladığı ilk günlerden beklide Rize ili için öngördüğü bir proje de bunu kapsamaktaydı. Valimiz, her ilçeye bir sıfat verdi ve bu sıfatı geliştirmek için projeler üretmelerini istedi. Çayeli ilçemiz de “Eğitim” ilçesi olarak anıldı bu projede. Şimdi bizler de buna sahip çıkmalıyız ve özellikle Rize Üniversitesi bünyesindeki mevcut Eğitim Fakültemiz ile ilçemizde açılması düşünülen diğer matematik bölümü ile birlikte eğitimde bir adımda ha ileriye gitmeliyiz.

Artık bir durum değerlendirmesi yapmanın zamanıdır. Avantajlarımızı, fırsatlarımızı ve dezavantajlar ile kayıplarımızı iyi değerlendirerek ilçemizi gelecek on yıllara taşıyacak projeleri hayata geçirmeliyiz. Bu bakımdan geniş katılımlı bir proje ekibi oluşturulmalıdır diye düşünüyorum. Bu proje ekibi neleri yapar, hangi uygulamaları hayata geçirir bunlara değinmek istemiyorum ama daha üst bir hedefi ortaya koymak istiyorum.

Oluşturulacak proje ekibi resmi ve sivil kuruluşlarla birlikte yapılandırılmalıdır. Asıl olarak, ilçemizin alt ve üst yapılarına katkı koyacak fikirleri üretmelidir. Örneğin avantajlarımız nedir diye baktığımızda; ilçemiz uzun vadede turizm ve eğitimde sadece ilimizde değil Karadeniz bölgesinde söz sahibi olabilecek avantajlara sahip bulunmaktadır. Öyleyse bunlar için alt ve üst yapı projeleri üretmek lazımdır. Açıkçası sokak çalışmalarından evlerin çatılarının şekline kadar detaylı bir şehircilik anlayışı ile yeniden yapılanmamız gerekmektedir. Aksi takdirde iç içe sıkışmış, ayıklanamamış ve hem ekonomik hem de kültürel alanlarda sınıflandırılamamış bir ilçe ile karşı karşıya kalacağız.

Son olarak bu çalışmalara gönüllü olarak herkes davet edilmelidir. Burada değinmediğim birçok alt başlıklar ortaya çıkartılıp bu başlıklar üzerinde derin müzakereler yapılmalıdır. Uzun vadeli hangi adımları atmamız gerektiğini hem kurumsal hem de bireysel olarak tespit etmeliyiz. Bizler de ilçe dışından bu tarz bütün gönüllü çalışmalarda yer almaktan yanayız. Zira ilçemizin yetiştirdiği isimlere baktığımızda, büyük illerimizde sanayicisinden, bilim adamına, eğitimcisinden siyasetçisine kadar bütün alanlarda çok büyük beyinlerimiz vardır. İnşallah şirin ilçemiz dışardan bakıldığında çok daha şirin bir yerleşim ve kültür mevkisi olarak görülür.