İstanbul da yaşayan biz Çayelilerin buluşma, kaynaşma, dayanışma, yardımlaşma, birlik ve beraberliğini arttırma amacıyla kurulmuş olan ve bugüne kadar da birçok hizmetleri bulunan Çayeli Derneğinin bugünlerde aslında fındıkkabuğunu doldurmayan ama nedense büyük bir sorun gibi kabul edilen bazı sorunlarını üzülerek takip etmekteyiz.

           Hakikaten Çayeli Derneği veya üst çatısı olan ÇAYDEF kabul etmek gerekir ki birçok şehrin yapamadığı faaliyetleri yapmakta, etkinlik alanı sınırları aşmakta, günden güne çok güçlü bir sivil toplum kuruluşu halini almaktadır. Çayelimiz için yapılan bütün faaliyetlere kimlerin emeği geçmişse herkesin Allah razı olsun demek gibi bir mecburiyeti vardır. Dernekleri birleştirerek ÇAYDEF adını almasına katkıda bulunan bütün Çayeli’leri yürekten teşekkür ediyorum. Çayeli için her zaman siyasette, ticarette öncü ilçe denir. Evet, doğru ama biz neden eğitimce, kültürel alanlarda öncü değiliz. Bizlerin esasen çözmesi gereken sorunları bunlardır. Çayelimizin eğitim problemi vardır. Uğraş alanlarımızın başında bunun gelmesi gerekir.

             Çayelimiz için kafa yoran bizler, maalesef hiç de istemediğimiz, duymak ve görmek istemediğimiz bazı küçük sorunlarla meşgul olmaya başladık. Elbette faaliyet ve iş yapılan yerde sorunlar olur, fakat basit sorunları görmezden gelerek kulak ardı ederseniz süreç içinde büyür ve onarılması zor yara haline gelir. Çok şükür ki Dernekte olan sorunlar bu boyutta değil. Etkili iletişim, kanaat önderleri, sayesinde ufak ditebileceğimiz sorun çok kısa sürede sonlandırılabilir. Şu şöyle demiş, bu böyle demiş gibi küçük işlerle uğraşmaktan ziyade sorunun kaynağını tespit edip anında müdahale etmek, kol kırılır yen içinde kalır anlayışıyla hareket ederek meseleyi halletmemiz gerekmektedir.

            Aksi takdirde maalesef aramız da cahillerimiz çok, bilmeden düşünmeden, farkında olmadan, öyle sözler söyleniyor ki ucu nereye gider hesaplanmadan sorunun daha da büyümesine neden olabilirler. Cahilane sözlere değil, yüz yüze görüşerek, doğru iletişim kurarak, kanaat önderleriyle bir araya gelerek, önce Çayeli ilkesine inanarak Çayeli’ne yapılan hizmetleri daha da ileriye götürmek durumundayız.

            Çayeli Derneğinde son yaşananlarla ilgili olarak buna sebebiyet verenler, başını iki elinin arasına almalı ve Çayelimiz için gerekeni yapmalıdırlar. Doğrudan veya dolaylı olarak müsebbipler kimlerse çözüm içinde yardımcı olmalıdırlar. Ben değil biz diyerek, nefsimiz için değil, ilçemiz için diyerek, cebimiz için değil, halkımız için diyerek sorunları çözeriz.

           İnanıyorum ki Çayelili herkes bulundukları yer neresi olursa olsun, ilçemizi en güzel şekilde temsil edebilecek yeteneğe ve kabiliyete sahiptir. Yeter ki birbirimizi destekleyelim, köstek olmayalım. Birbirimize ayak bağı olmayalım.

           Hiçbir makam kalıcı değildir. Hiç bir makam kimsenin tapulu malı değildir. Hiç kimse makamı da, mevkiyi de, parayı da ahirete götüremeyecek. Herkes bu dünyada yaptıklarından sorumlu olacaktır. Yaptığımız hayırlar, hasenatlar, ilim hizmeti ve hayırlı evlat kalıcı olacaktır.

           Sen ben işini bırakıp birlikte, beraberce, Çayeli için, Türkiye için ne yapabilirizi düşünmemiz lazım.

          Memleketimiz ciddi sıkıntılar içerisindeyken bizim yaptıklarımıza bakın. Herkesin gözü aslında Karadeniz de. Karadenizliler ne yapacak diye bakıyorlar. Bizler Türkiye’nin çimentosu, tutkalı vazifesini görüyoruz. Çok önemli işlevimiz ve fonksiyonumuz var. Biz bunları düşünelim.

            Çayeli için hizmet etmeyi şeref bilen kardeşlerimiz, günah keçisi yapılmamalı, iftiralar atılmamalı, takdir edilmeli, onore edilmelidir. Bu kardeşlerimiz, derecilik yapmayan, aksine herkese kucak açan, hatta diğer derenin insanlarıyla çok yakın dostlukları bulunan arkadaşlardır. İnternette, haber sitelerinde, Yorum köşelerinde, farklı isimlerle bu isimlerin yıpratılmaması lazım.

           Bırakalım sen ben düşüncelerini, şu köy bu köy ayaklarını, şu dere bu dere muhabbetlerini. Biz kardeşiz. Biz arkadaşız, biz dostuz. Hiç kimse bunu bozamaz.

           Çayeliler olarak büyük düşünmemiz, eksiklerimizi derhal gidermemiz, ilçemize, ilimize, bölgemize ve ülkemize büyük hizmetler yapmamız lazım.

           Çayeliler inancına, vatanına, milletine, kültürel ve modern değerlere bağlı, cesur, yiğit insanlardır. Haydi, artık, gösterin kendinizi, kenetlenelim, birlik görüntümüzü arttıralım.

           Çayelimizin güzelliklerini istemeyenler de olabilir. Onlara prim vermeden, yeteneklerimizi, kabiliyetlerimizi, bilgi ve birikimimizi paylaşalım. Çok daha fazla güzel işler yapalım. Çünkü biz Çayeliliyiz, en güzelini hak ediyoruz.

OSMAN AZMAN-EĞİTİMCİ

[email protected]