Yaş çay alım kampanyasının başlaması dolayısıyla Ziraat Botanik Çay Bahçesi'nde bir araya gelen Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ve İl Müftüsü Naci Çakmakçı, kreş öğrencileriyle beraber bir süre çay topladı.

Vali Çeber, burada yaptığı açıklamada, çocuklarla birlikte çay sezonunu açmaktan dolayı ayrı bir güzellik yaşadıklarını belirterek, “Coğrafi işaretli ürünümüz olan çay Rize’miz için vazgeçilmezdir. Bölge insanımız tatilini, ziyaretlerini, yıllık programlarını çay sezonuna göre planlar. Bu yıl da öyle oldu. Hemşehrilerimiz gelmeye başladı. 205 bin çay müstahsilimiz hazır, çay bahçelerimiz hazır, bizim için hareketli bir 3 ay önümüzde olacak. İnşallah çok bereketli bir çay sezonu geçireceğiz.  Bunun için de hem ÇAYKUR genel müdürümüz hem de özel sektör hazırlandı. Bizde bunu takip ettik” dedi.

Vali Çeber, çayla ilgili her yıl Rize’de yeniliklerin olduğunu vurgulayarak, “Her yıl çayla ilgili yeni ürünler geliştiriliyor, yeni fabrikalar hizmete giriyor. Bu yıl Çamlıhemşin ve İkizdere fabrikalarımız hizmete girdi. Allah üreticililerimizin emeğini zayi etmesin, beklediklerinin kat kat fazlasını nasip etsin. Bölgemiz için ticari sosyal ve kültürel anlamda çay en önemli üründür.

Biliyorsunuz bu yıl Türk Hava Yolları’nın hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlarında çay artık Rize çayı olarak ikram edilecek. İnsanlar çay isterken Rize çayı diye isteyecek ve Rize çayı olarak içecek. Buda çayımızın tanıtımı ve marka değeri açısından önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise yaptığı açıklamada “Doğu Karadeniz bölgesi için çay deyince 205 bin üretici ve 1-2 milyon insanı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen bir sektörden bahsediyoruz. Böyle bir ürünün kıymetini bilerek dualarla birlikte çay sezonuna başlıyoruz” dedi.

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise “Kampanyaya 10 Mayıs itibariyle Kemalpaşa’dan başladık.  Bölgemizde çay hasadı hava şartları nedeniyle biraz ötelenmiş durumda, kontenjansız bir şekilde çay alımlarımız devam ediyor. Trabzon ve Rize bölgesinde çay alımları yeni yeni başladığı için çay henüz taze. Bu nedenle eksiklik olmayacak. Zaten kontenjansız alım yapıyoruz. Seçimden sonra da kontenjansız çay alımına devam edeceğiz” dedi.

Haber: Büşra Bayraktutan

Editör: EDİTÖR - 1