10 Mayıs tarihinde başlayan çay hasadı sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 11 TL taban fiyat ve 30 Kuruş desteklemenin ardından hasadın yoğunlaştığı bu günlerde Afganistan, Suriye, Gürcistan ve çeşitli ülkelerden bölgeye gelen çay işçileri ton işi hasat fiyatlarını 4 bin TL ye çıkardılar.

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan yabancı işçilere sınırlama getirilmesi gerektiğini belirterek “ Bölgeye gelen yabancı işçilerin hiçbirinin çalışma izni olmadığı gibi kendi kafalarına göre fiyat belirlemekteler. Önceki yıl 1500 ile 1800 TL arasında olan ton işi hasat bu yıl 4 bin TL ye çıkartıldı. Bir işçi günde 500 ile 700 kilo arasında çay hasat edebiliyor ve günlük yevmiyesi 2 ile 2 bin 800 TL arasında gelmekte. İşçiler aynı zamanda kalitesiz çay topladıkları gibi çay bahçelerinde yeşil yaprak bırakmamaktalar ve ikinci sürgünde çay bahçelerinin verimini düşürmekteler” dedi.

 “YASAK KONULMALI”

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan çay işçileri için belirlenen 500 TL yevmiyenin üzerine çıkılmaması gerektiğini belirterek” Bu konuda üreticimiz kararlı olmalı ve valilik ile birlikte ilçelerde kaymakamlıklar bu konuda denetimler yapmalı. Bölgede çok sayıda yabancı işçi var, belirlenen fiyatın üzerinde fiyat belirleyen işçiler hakkında mutlaka işlem yapılmalı” dedi.

“TABAN FİYAT 7 TL YE DÜŞÜYOR”

Çay işçilerine ton işi 4 bin TL verilmesi ile taban fiyatın 7 TL ye düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan “ Çay işçiliği konusunda kararlı olmalıyız, nitekim bölge insanının cebinden bu paralar gitmekte ve yaz ayında 3 ay süren çay sezonunda yabancı işçiler karlı çıkmakta. İşçiler aynı zamanda Sabah ve öğle yemeği istemekteler. Bu konuda valiliğin mutlaka harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Haber: Tufan Kuleli

Editör: EDİTÖR - 1