Rize’de dört binin üzerinde bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi başladı. Dolgu zeminin forekazık çakılarak güçlendirilmesi ile başlayan proje, tahliyeleri süren riskli yapılar yıkılacak.

Rize'de 4 binin üzerindeki bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi başladı. Dolgu zeminin fore kazık çakılarak güçlendirilmesi ile başlayan projede, tahliyeleri süren riskli yapılar ise yıkılacak.

Deniz dolgusu yöntemi Rize'de ilk olarak 1960'lı yılların ortalarında uygulanmaya başlandı. 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. İlk etapta binalara 3 kat olması halinde izin verildi ancak geçen sürede dolgu alanına yüksek katlı binalar inşa edildi. Bölgede yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor.

Daha Az Katlı Binalar İnşa Edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce yürütülen çalışma ile daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar inşa edileceği belirtildi. Kentsel dönüşüm projesinde ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının bulunduğu 23 dönümlük alanın güçlendirilmesi için fore kazıklı önlem alınıyor. Bu süreçte binaların tahliye ile birlikte yıkımı gerçekleşecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları 2 yılda tamamlanacak.

Dönüşümün estetik kaygılarla yapılmadığını, mecburi olduğunu belirten Vali Çeber, şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm projesindeki temel kaygımızın estetik olmadığını can güvenliği olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Özellikle sahil dolgu alanında 50-60 yıl öncenin tekniğiyle ve o günün imkânlarıyla yapılmış binalarımız var. O binaların sütunlarına dokunulduğu zaman tuğlaların ve oradaki betonun elinizde ufalandığını demirlerin amatör gözle bile demir olmaktan çıktığını gözlemleyebiliyoruz. Oradaki binalarımız adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor. Bizler de bunun için kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz.”

İMO: Beton Una Dönüşmüş Durumda

İlk olarak riskli bölgeye ilişkin raporu kendilerinin hazırladığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı, bölgede korozyonun yanı sıra betonlarda karbonatlaşma yani betonun deniz suyundan dolayı özelliğini kaybetmesi olayının yaşandığını ifade etti. O yıllarda mühendislik hesabı yapılmadan dolgu projesi yapıldığına dikkat çeken Yazıcı, “80’lerde başlayan inşaatlara 3 katlı izinler veriliyor. Daha sonra dönemin siyasileri hiçbir uzmana danışmadan bunları 12-15 kata çıkartıyor. Şu an o binalarda betonlar una dönüşmüş durumda. Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı” dedi.

Kentsel dönüşüm projesiyle yurttaşların mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Yazıcı şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm projesiyle esnaf ve konut sahipleri mağdur edilmemeli. Adil bir paylaşım yapılmalı. Şu an tahliye edilen esnaf zaten pandemiden dolayı zor bir süreç yaşıyor. Alternatif yerleri gösterilmeli. Sürecin takipçisi olacağız.”

Editör: HABER MERKEZİ