ensonolay
Rize
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Çay Haber Bölgesel Rize'nin Saklı Güzellikleri: Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikaları

Rize'nin Saklı Güzellikleri: Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikaları

Tüm dünyadan doğa severleri kendine çeken ve her köşesinde farklı bir tabiat harikası saklayan Rize, ülkemizin keşfedilmeye değer yemyeşil şehirlerinden biri. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Huser Yaylası ve Anzer Yaylası gibi onlarca turizm olanakları gelişmiş yaylaya ev sahipliği yapan Rize’de Türkiye'nin en yüksek 5. dağı olan ve dünyada ekolojik olarak korunması gereken 200 yerden biri seçilen Kaçkar Dağları da önemli bir doğa sporları merkezi haline gelmiş durumda.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Hadi gel Rize'de gezilecek yerleri ve çokça sorulan soruları birlikte keşfedelim.

Rize neyi ile meşhur?

Rize muhlama, pepeçura, hamsili pilav, mısır ekmeği, sütlaç gibi lezzetlerin yanı sıra Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları, Gito Yaylası gibi doğal güzellikleri ile ünlü.

Rize'nin iklimi nasıl?

Rize iklimi yazları serin, kışları ılıman olmak üzere her mevsimi yağışlı bir iklim.

Rize'de havalimanı var mı?

Evet, Rize'de havalimanı bulunuyor.Rize uçuşları Rize-Artvin Havalimanı'ndan yapılıyor.

1- Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Sadece Rize'nin değil Türkiye'nin de ünlü yaylalarından biri olan Ayder Yaylası, Türkiye'nin en yüksek 4. dağı olan Kaçkar Dağları eteklerinde, 1300 metre yükseklikte unutulmaz bir doğa gezisi sunuyor. Ülkemizin turizm olanakları bakımından en gelişmiş yaylalarından olan Ayder Yaylası'nda her bütçeye göre doğa otelleri, bungalovlar, orman köşkleri ve ahşap tasarımlı yayla evleri gibi pek çok konaklama alternatifi bulabilirsin.

1987 yılında turizm bölgesi ilan edilen ve ilk yerleşimin 13. yüzyıla kadar uzandığı yemyeşil yayla, milli park ilan edilerek koruma altına alındı. Şifalı sularında hem yorgunluk atıp hem de şifa bulabileceğin kaplıcaların da hizmet verdiği Ayder Yaylası’nda karla kaplı Kaçkar Dağları manzaralarının muhteşem fotoğraflarını çekebilir, ladin, kayın ve çam ormanları arasında yürüyüşlere çıkarak yenilenebilirsin.

Konum Linki

2- Pokut Yaylası

Fırtına Deresi’nin panoramik manzaralarını izleyebileceğin seyir teraslarının bulunduğu ve bölgenin en güzel ahşap mimarili yayla evlerinin sıralandığı Pokut Vadisi, turizm olanakları açısından da Rize'nin en gelişmiş yaylalarından biri. Her mevsim sunduğu farklı ve büyüleyici doğa mağazalarıyla turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen yaylada sislerle kaplı dağların harika fotoğraflarını çekebilir, donanımlı kamp alanlarından doğa otelleri ve orman köşklerine kadar pek çok tesis bulabilirsin.

Organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve yöresel yayla yemekleri sunan kır lokantalarıyla gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret edilen ve her yaz düzenlenen eğlenceli yayla şenlikleriyle binlerce insanı misafir eden Pokut Yaylası, 1750’li yıllardan beri kullanılan, Karadeniz’in en eski yayalarından biri.

Konum Linki

3- Zil Kale

Karadeniz ve Rize, dağ eteklerinde yükselen birbirinden güzel pek çok kaleye ev sahipliği yapıyor. Bu kaleler arasında mutlaka görmenizi önerdiklerimizden biri de Fırtına Deresi’ne hakim Umut Dağı üzerinde inşa edilen Zil Kale. 14. veya 15. yüzyıl arasında ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için yapıldığı tahmin edilen görkemli kale, 8 burcu ve devasa gözetleme kuleleri ile Avrupa’nın klasik kalelerini andırıyor.

Sık çam ormanları arasındaki etkileyici manzarasıyla kartpostalları süsleyen Zil Kale, Çamlıhemşin ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta ve her mevsim bulabileceğiniz rehberli doğa gezileri veya tarih turlarıyla bu tarihi yapıyı keşfe çıkabilirsiniz. 2011 yılında restore edilerek ziyarete açılan Zil Kale, Rize’nin en önemli tarihi hazineleri arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Tam: 5 TL
  • 18 yaş altı ve 65 yaş üstü: ücretsiz

Açık olduğu saatler:

  • 08.00-19.00

Yazar Notu:Dağlık ve bayırlık alanda yürümek için iyi bir kondisyon ve rahat ayakkabılara ihtiyacın var.

4- Gito Yaylası

Rize'nin doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Çamlıhemşin’de Çat Vadisi üzerinde yer alan Gito Yaylası, Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olarak görülmeye değer. Deniz seviyesinden yaklaşık 2070 metre yükseklikte uzanan yayla, sislerle kaplı büyüleyici çam ormanı manzaraları ile ünlü. Endemik bitki türleri bakımından da çok zengin olan Gito Yaylası’nın çam ormanları içinde ilerleyen iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında temiz havada yenilenebilir, kır bahçelerinde ise organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yöresel yayla lezzetleri tadabilirsin.

Konum Linki

5- Huser Yaylası

Rize'nin yaylalar bakımından tam bir cennet olan ilçesi Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, deniz seviyesinden yaklaşık 2328 metre yükseklikte yer alan Huser Yaylası, Türkiye'nin dünya çapında ünlü yayalarından biri. Bulutlarla birleşen dağ eteklerinde tertemiz havada keyifli bir doğa gezisi yapabileceğiniz yaylada karlarla kaplı dağların ve sislerin sardığı Karadeniz ormanlarının panoramik fotoğraflarını çekebilirsin. Seyir terasları, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları, kamp alanlarıyla özellikle ilkbahar ve yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiği Huser Yaylası, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla önemli sağlık turizmi merkezlerinden de biri.

Konum Linki

6- Fırtına Deresi

Rize merkezine yaklaşık 77 kilometre uzaklıktaki bir doğa harikası olan Fırtına Deresi, pek çok büyüleyici dereye ve akarsuya ev sahipliği yapan Rize ve Karadeniz'in en güzel derelerinden biri. Balık restoranlarından kır bahçelerine, dere manzaralı mesire alanlarında trekking parkurlarına kadar pek çok olanak bulabileceğin Fırtına Deresi’nin çevresindeki doğaya uyumlu tasarlanmış otellerde de konaklayabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Fırtına Deresi'nde doğa yürüyüşü yapmak istersen suyun içinden geçmeni gerektirecek bir etap bulunuyor. Bu aşamada suyun içindeki iri kayalıklara dikkat etmelisin.

7- Palovit Şelalesi

Endemik bitki türleri ve çam ormanları arasından 15 metre yükseklikten dökülen Palovit Şelalesi, Rize'nin debisi en yüksek şelalesi olmasıyla ünlü. Fırtına Deresi’ne karışan buz gibi sularının yanı sıra özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sunduğu büyüleyici manzarası ile binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeken bir doğa harikası olan Palovit Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı gezilerinin de değişmez adreslerinden biri.

Konum Linki

8- Kaçkar Dağları Milli Parkı

Palovit Şelalesi gibi onlarca güzelliğe ev sahipliği yapan ve 51.000 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, Türkiye'nin en yüksek 5. dağı ve dünyada ekolojik olarak korunması gereken 200 yerden biri seçilen Kaçkar Dağları'nda devasa bir alana yayılıyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarında 40’tan fazla yerleşim ve Ayder Yaylası gibi pek çok ünlü yayla sıralanıyor.

Konum Linki

9- Sal Yaylası

Yemyeşil yaylalar bakımından tam cennet olan Rize'de mutlaka görmenizi önerdiğimiz başka bir büyüleyici yayla da deniz seviyesinden yaklaşık 2070 metre yükseklikte uzanan ve benzersiz dağ manzaralarına şahit olacağın Sal Yaylası. Bölgenin başka bir ünlü yaylası olan Okut Yaylası'nın hemen yanı başında uzanan ve güzel konumuyla yayla turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Sal Yaylası, çam ormanları içinde kamp yapmak için de en çok tercih edilen Rize yaylaları arasında. Ayder Yaylası, Uhud Yaylası ve Zil Kale ile gezebileceğin Sal Yaylası’nda bungalovlardan ahşap yayla evlerine kadar pek çok konaklama olanağı bulabilirsin.

Konum Linki

10- Badara Yaylası

Rize'nin bulutlara komşu büyüleyici yaylalarından bir diğeri de deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikte yer alan Badara Yaylası. Dağ kenarında kurulmuş salıncakları ve küçük yayla evleriyle ünlü yayla, Kaçkar Dağları'nın en güzel manzaralarını sunutor. Oksijen seviyesi yüksek havasıyla sağlık gezilerinin sevilen adreslerinden biri haline gelen ve tam ortasındaki masmavi gölüyle fotoğrafçıların en sevdiği Rize yaylalarından olan Badara Yaylası’nda yaklaşık 15 hane yaşıyor. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası, sessiz ve huzurlu atmosferiyle Karadeniz'in en güzel doğaya kaçış noktaları arasına giren Badara Yaylası, yaz aylarında ilk uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

11- Elevit Yaylası


 

Ortasından akan buz gibi deresi ve sık çam ormanlarıyla süslü dağ tepeleriyle kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğin büyüleyici Elevit Yaylası, Rize merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yayla Köyü sınırında yer alıyor. Endemik bitki türleri açısından oldukça zengin olan Elevit Yaylası, dereler üzerine inşa edilmiş ahşap köprüleri, kır bahçeleri ve bungalov otelleriyle Karadeniz'in son yıllardaki en popüler olan yaylalarından.

Konum Linki

12- Avusor Yaylası

Deniz seviyesinden yaklaşık 2700 metre yükseklikte yer alan ve masmavi bir buzul gölü olan Avusor Gölü ile muhteşem bir manzara sunan Avusor Yaylası, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsan ilk uğraman gereken Rize yaylalarından biri. Çevresi karlarla kaplı masmavi gölünü süsleyen rengarenk yayla çiçekleriyle unutulmaz bir gün yaşatacak olan Avusor Yaylası, Ayder Yaylası'nın üst bölümünde yer aldığı için iki yaylayı bir arada gezebilirsin.

Konum Linki

13- Haremtepe (Çeçeva Köyü)

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı sessiz ve huzurlu Karadeniz köylerinden biri olan Çeçeva Köyü, Rize'nin ünlü çay tarlalarının panoramik manzaralarını sunan Haremtepe ile yılın her mevsimi binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Engebeli dağ etekleri boyunca uzanan yemyeşil çay tarlalarını gezebileceğiniz ve seyir teraslarından harika fotoğraflar çekebileceğin Haremtepe’de organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve Rize çayları eşliğinde yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.

Yazar Notu: Kilometrelerce uzanan yemyeşil çay tarlalarının panoramik manzaralarını izleyebileceğin Çeçeva Köyü’ne Rize Otogarı’nda her saat bulabileceğin Çayeli ve Çeçeva Köyü minibüsleriyle 30 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsin.

Konum Linki

14- Rize Kalesi

 

Rize gezilerinde tarih ve kültür meraklılarının mutlaka uğradığı tarihi hazinelerden biri de şehre hakim bir noktada, 480 m2 büyüklüğündeki bir kaya kütlesi üzerine inşa edilen görkemli Rize Kalesi. M.Ö. 527 ile 565 yılları arasında Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen kale, yontma taşlar ve Horasan harcı kullanılarak inşa edilmiş.

Şehrin büyüleyici panoramik manzaralarını izlemek için ilk uğraman gereken yer olan Rize Kalesi’nin surlarında manzaranın tadını çıkardıktan sonra kale çevresindeki kır bahçelerinde çayın yudumlayarak yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler:

  • 08.00-00.00

Yazar Notu:Rize Kalesi'ne yürüyerek merkezden yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsin, ancak yol biraz uzun ve dik olabilir. Kaleye ulaşmak için daha kolay bir seçenek olarak, merkezden kalkan kale minibüslerini tercih etmeni öneririm.

15- Ağaran Şelalesi


Rize merkezine 30 kilometre, Çayeli ilçesine ise sadece 12 kilometre uzaklıktaki bir tabiat harikası olan Ağaran Şelalesi, Kaçkar Dağları’nın kar sularından beslenen el değmemiş güzelliğiyle görülmeye değer. Şelale manzaralı kır bahçelerinde tertemiz havada kahvaltı yapabilir ve çayınI yudumlayarak büyüleyici manzaranın tadını çıkarabilirsin. Rehberli doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık turlarının yanı sıra her saat bulabileceğin Çayeli veya Sırt Köyü minibüsleri ile rahatlıkla ulaşabileceğin Ağaran Şelalesi, Rize’nin sık ziyaret edilen tabiat harikalarından biri.

Konum Linki

16- Amlakit Yaylası

Çamlıhemşin ilçesinde gezebileceğin başka bir etkileyici yayla da deniz seviyesinden yaklaşık 1993 metre yükseklikte yer alan ve turizm olanakları geliştiği için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Amlakit Yaylası. Dağlar arasında uzanan yemyeşil manzaraları, yöresel Karadeniz yemekleri tadabileceğin kır lokantaları, şirin yayla evleri ve pansiyonlarıyla yaz aylarında çok hareketli olan Amlakit Yaylası, yürüyüş parkurları ve donanımlı kamp alanlarıyla da ilgi çekiyor. Organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için de sıkça ziyaret edilen yemyeşil yaylaya 2011 yılında açılan araç yoluyla kolayca ulaşım sağlayabilirsin.

Konum Linki

17- Gelintülü Şelalesi

Sadece Rize'nin değil Karadeniz'in de en ünlü tabiat harikalarından olan Gelintülü Şelalesi, sık bir ormanlık alanda deniz seviyesinden 15 metre yükseklikte dökülen bembeyaz sularıyla her mevsim çarpıcı manzaralar sunuyor. Kaçkar Dağları eteklerinde Ayder Yaylası’na oldukça yakın bir konumda olduğu için doğa gezilerinin en sevilen mola noktalarından biri haline gelen Gelintülü Şelalesi’nde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğanın her tonunu görebilir, buz gibi şelale göletlerinde yüzebilir ve seyir teraslarından devasa şelalenin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Giriş tamamen ücretsiz ve çeşitli oturma alanları ve mesire yerleri bulunuyor.

18- Ovit Yaylası

Rize'nin İkizdere ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgenin en bilinen yaylalarından biri olan Ovit Yaylası’nda deniz seviyesinden 2640 metre yükseklikte tertemiz havada sağlık dolu bir gezi yapabilirsin. Her yıl ağustos ayında düzenlenen Ovit Yaylası Şenlikleri ile Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insanı kendine çeken yayla, aynı zamanda dünyanın en tehlikeli yollarından biri olarak gösterilen Ovit Yaylası Yolu ile de ünlü.

Sadece 100 civarında hanenin yaşadığı, turizm olanakları açısından bölgenin en gelişmiş yaylalarından biri olan Ovit Yaylası’nda Karadeniz’in sevilen et ve sebze yemeklerini tadabileceğin lokantalar, mola verebileceğin kır bahçeleri ve piknik yapabileceğin mesire alanları sıralanıyor.

Konum Linki

19- Çat Vadisi

Hem doğa sporları yapmak hem de muhteşem fotoğraflar çekmek isteyen binlerce insanı kendine çeken Çat Vadisi, Rize’nin el değmemiş doğa cennetlerinden biri. Çam, ladin, gürgen ağaçları ve orman gülleriyle süslü güzelliğini temiz havada keşfe çıkabileceğiniz vadi, dağ eteklerinde sıralanan ünlü yaylalarıyla yaz aylarının değişmez gezi adreslerinden.

Rize’ye yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta, deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alan ve çevresi sarp dağlarla çevrili olan Çat Vadisi, Karadeniz'de kamp yapmak için de en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yer aldığı için milli park gezilerinin de en önemli noktalarından biri olan Çat Vadisi, her doğa tutkununun görmesi gereken ülkemizin kendine özgü güzelliklerinden biri.

Konum Linki

20- Kavrun Yaylası

Rize'nin en büyük ve en çok ziyaret edilen yaylalarından biri de Kaçkar Dağları eteklerinde uzanan Kavrun Yaylası. Deniz seviyesinden 2350 metreye kadar uzanan ve Aşağı Kavrun ile Yukarı Kavrun olarak iki bölüme ayrılan yayla, Kavrun Deresi’nin doğal güzellileriyle birleşerek bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline geldi.

Rize'nin turizm merkezi ilan edilen üç yaylasından biri olan ve yaklaşık 250 hanenin yaşadığı Kavrun Yaylası’nda her yaz düzenlenen şenliklere katılarak yöresel dans gösterilerinden eğlenceli yarışmalara, yayla gezilerinden yemek tadımlarına kadar pek çok eğlenceli aktiviteyle keyifli zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

21- Anzer Yaylası

Rize merkezine 87 kilometre, İkizdere ilçesine ise sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan Anzer Yaylası, şifalı olduğuna inanılan her derde deva Anzer balı ve büyüleyici doğal güzelliğiyle şehrin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı yayla, rengarenk çiçekleri ve onlarca çeşit endemik bitkisiyle Rize’nin en renkli yaylası konumunda. Rize’de düzenlenen trekking turları ve fotoğrafçılık gezilerinin ayrılmaz bir parçası olan Anzer Yaylası, zirve tırmanışı, kampçılık ve dağcılık yapmak için de en çok tercih edilen yerlerden.

Konum Linki

Yazar Notu:Yollar bozuk olduğu için dayanıklı bir araçla yola çıkmalı ve aracınızın kontrollerini yapmadan hareket etmemelisin. Her aracın dayanabileceği bir yol değil ama bu sebeple de bakir kalabilmiş. Her yıl ağustosun ilk haftası düzenlenen Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri’ne katılarak da hem eğlenebilir hem de Anzer balı satın alabilirsin.

22-Çat Köyü


Çat Yaylası'nın yanı başındaki Çat Köyü, 1800'lü yıllarda kurulan ve sadece 5 hanenin yaşadığı sevilen bir gezi alanı. Çat Vadisi, At Yaylası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı doğa yürüyüşlerinin önemli mola noktalarından biri haline gelen Karadeniz köyü, sessiz ve huzurlu atmosferini süsleyen sapsarı yayla çiçekleriyle yaz aylarında yılın yorgunluğunu atabileceğiniz en güzel yerlerden.

Konum Linki

23- Samistal Yaylası

Başka bir ünlü Rize Yaylası da Kaçkar Dağları zirvesinde uzanan ve deniz seviyesinden yaklaşık 2450 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası. Zirvelerinde bulutların üstünden doğa güzelliklerini izleyebileceğiniz yayla, Rize’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olmasıyla da ilgi çekiyor.

Rize merkezine yaklaşık 3 saat uzaklıkta yer alan yaylada hiçbir konaklama tesisinde olmadığı için çadırını kurup kamp yaparak konaklayabilir veya yaz aylarında bulabileceğin yayla turları ile günübirlik gezilerle Samistal Yaylası’nın bulutlarla süslü manzarasını izleyebilirsin.

Konum Linki

24- Şenyuva Köprüsü

Hırçın sular üstüne kurulmuş birbirinden güzel pek çok köprüye ev sahipliği yapan Rize’de görmeni önerdiğimiz etkileyici bir mimari şaheser de Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında Fırtına Nehri üzerine inşa edilen Şenyuva Köprüsü. 40 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindeki taş mimarili köprü, Karadeniz'e özgü en güzel köprü örneklerinden biri.

Çam ormanlarıyla süslü iki yakayı birbirine bağlayan ve etkileyici manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Şenyuva Köprüsü’nün üst bölümü kesme taşlar, alt kısımları ise moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiş. Doğa yürüyüşleri ve yayla turlarıyla sıkça ziyaret edilen Şenyuva Köprüsü'nün özellikle gün batımında Fırtına Deresi ile en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

25- Bulut Şelalesi


Deniz seviyesinden 2451 metre yükseklikte yer alan ve ismini de buradan alan Bulut Şelalesi, bembeyaz bulutlarla birleşen çam ormanları arasından, 250 metre yükseklikten 4 aşamalı olarak dökülen sularıyla çok az yerde görebileceğiniz büyüleyici bir manzaraya sahip. Tar Deresi’nden beslendiği için halk arasında Tar Deresi Şelalesi olarak da bilinen ve Ayder Yaylası'na yaklaşık 15-20 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Bulut Şelalesi Türkiye'nin en yüksek şelalesi olmasıyla de doğa severleri kendine çeker. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yer aldığı için milli park gezilerinin sevilen mola noktalarından biri. Kestane balıyla ünlü bölgede kır bahçelerinde köy kahvaltıları yaptıktan sonra ünlü kestane ballarını da almayı unutma.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Tam 25 TL
  • İndirimli 15 TL

Yazar Notu:ereye ulaşmak için 2 kilometrelik bir yürüyüş yolunu takip etmelisin. Uzun bir yol katetmeyi gerekse de sonunda karşılaştığın manzara bütün yorgunluğuna değecek.

26- Handüzü Yaylası

Rize'ye yaklaşık 1 saat uzaklıktaki en yakın yaylalardan biri de deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte yer alan ve yılın neredeyse her mevsimi turistler tarafından ziyaret edilen Handüzü Yaylası. Turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş olan yaylada kır lokantalarından tertemiz havada tatil yapabileceğiniz doğa otellerine, mesire alanlarından kamp bölgelerine kadar pek çok imkan bulabilirsin. İyi düzenlenmiş ve işaretlenmiş trekking parkurlarıyla çok gezi adreslerinden biri olan Handüzü Yaylası, her yaz şenlikleri ve festivalleriyle de de binlerce insanı kendine çekiyor.

Konum Linki

27- Çiçekli Yaylası

Orman gülleri ve yayla çiçeklerinin süslediği dağ manzaralarını seviyorsan, deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte yer alan ve Rize'nin gizli cenneti olarak gösterilen Çiçekli Yaylası’na mutlaka uğramalısın. Zil kale ve Çat Yaylası arasındaki dağ yamaçları arasında gizlenen büyüleyici yayla her köşesini süsleyen rengarenk çiçekleri, taş köprüleri, dağ eteklerinde sıralanmış yayla evleri ve el değmemiş güzelliği ile Rize'nin en özel noktalarından biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında açan ve doğanın her renk tonunu görebileceğin çiçekleriyle fotoğrafların da en sevdiği yaylalardan olan Çiçekli Yaylası’nda hem birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir hem de temiz havada yenilenebilirsin.

Konum Linki

28- Galer Düzü

Ayder Yaylası ile birlikte çok ziyaret edilen gezi alanlarından biri olan Galer Düzü, deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte tertemiz havada yenilenmek için kesinlikle uğraman gereken yerlerden. Her yıl düzenlenen boğa güreşleri ile dikkat çeken, kaya tırmanma ve dağcılık için bölgede en çok tercih edilen yer olan Galer Düzü, özellikle kış aylarında karşınıza çıkacak bembeyaz Kaçkar Dağları manzaralarıyla büyüleyecek. Turizm olanaklarının da geliştiği Galer Düzü’nde yöreye özgü yayla evlerinden donanımlı kamp alanlarına, et ve sebze yemekleri tadabileceğin kır lokantalarından bungalov otellere kadar pek çok imkan bulabilirsin.

Konum Linki

YazarNotu:Karavan tatili yapmak isteyenler için birebir. Fakat o kadar kalabalık oluyor ki yer bulmak çok güçlü olabilir.

29- Çağrankaya Yaylası

Rize'nin bulutlara ulaşan başka bir yaylası da şehre yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan ve bölgedeki en yoğun yerleşimlerin olduğu Çağrankaya Yaylası. Deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte uzanan Çağrankaya Yaylası, onlarca yıldır düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı şenlikleri ile bölgenin en hareketli yaylalarından da biri. Kış aylarında düzenlenen kar yürüyüşlerinin ana merkezi olan ve sisler arasında uzanan bembeyaz çam ormanı manzaraları izleyebileceğin Çağrankaya Yaylası kaya tırmanma, trekking, dağ bisikleti turları ve doğa yürüyüşlerinin de ayrılmaz bir parçası.

Konum Linki

Yazar Notu: İkizdere ilçe sınırlarında yer alan Çağırankaya Yaylası’na hem turlarla hem de her saat bulabileceğin İkizdere minibüsleriyle kolayca geçebilirsin.

30- Arapdüzü Mesire Alanı

Modern dünyanın kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşarak doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek istiyorsan, Rize'den 26 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan Arapdüzü Mesire Alanı’na uğramalısın. Arapdüzü Şelalesi kenarında kurulmuş kır bahçeleri, mesire alanları, tahta köprüleri ve seyir terasları hem Rize halkı hem de Türkiye'nin dört bir yanından gelen doğa severleri misafir eden Arapdüzü’nde kır evlerinde konaklayabilir ve buz gibi kaynak suları içerek yenilenebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Küçük kamelya: 40 TL
  • Büyük kamelya: 50 TL 
     
     


 

 


 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *