‘Çaylar Şirketten’ isimli belgeseliyle Rize’de yetişen çayın dünyaya duyurulmasını sağlayan Av. Remzi Kazmaz, Flash53 sayfalarından canlı yayınlanan Togay Muraoğlu ile ‘Sözün özü’ programının konuğu oldu.

Programda çay konusunda bir çok konuya değinen Kazmaz özellikle organik tarıma dikkat çekti. Çayın geleceği için organik tarıma ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Av. Kazmaz “Bizi kurtaracak olan , çayı 12 aya yayacak organik tarımdır. Ben bile kendim şuanda organik tarımla ilgileniyorum. Dünya organik tarıma dönüyor.  Allah’ın bize vermiş olduğu, gerçekten mükemmel havzalarımız var. Fırtına vadisi dünyada ki 200 ekolojik alandan bir tanesidir. Uluslararası sözleşmeyle kontrol altına alınmıştır. Akoroz koruma altına alınmıştır, güneysu koruma altına alınmıştır. Haberie orada HES yapıyoruz, o ayrı bir mesele. O koruma altına alınan alanlarda organik çaya derhal başlamalıyız. Geç bile kaldık” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir şekilde çay üretimi için ‘Çay kanunu yasa tasarısının’ hazırlanması gerektiğini savunan Kazmaz “Biz satmıyoruz, biz çay satıyoruz. O nedenle de dünyanın en kaliteli çayını satıyoruz. Ama biz çayı şuan öldürüyoruz. O nedenle çaya karşı bu hasımane tutum, düşmanca anlayış neden? Bu basiretsiz yöneticilerin niyeti ne? Neden çay üreticisi ayağa kalkmıyor, örgütlenmiyor? Örgütlendikleri zaman o yöneticiler üreticilerin ayağına gelecekler. Bir kez daha söylüyorum, bizi kurtaracak olan acil AB kriterlerine uygun, üretici başta omak üzere özel sektörü dizayn edecek, kurumsallaştıracak, profosyonel çalışma tarzını ortaya koyacak ve çayın kaliteli bir şekilde piyasaya sürülmesine neden olacak bir yasadır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ