Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Sayıştay raporunda ortaya çıkan Ovit Tüneli’ndeki Cengiz İnşaat  çelişkisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rize-Erzurum arasında Ovit Dağı içine kazılan Ovit Tüneli’nin inşaatı Cengiz İnşaat’a verilmişti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını inceleyen Sayıştay, Ovit Tüneli inşaatı 19 bin 568 lira olarak hesaplanan iş için söz konusu şirkete 17 milyon TL ödendiğini ortaya çıkardı. Cengiz İnşaat’a maliyetinden fazla para verilmesine karşı Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları harekete geçti.

HKP avukatları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eski Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanları; Ahmet Arslan ve Mehmet Cahit Turan, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Eski Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ve Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz hakkında suç duyurusunda bulundu.

“USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLMİŞTİR”

HKP avukatları tarafından savcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, “Sayıştay 2019 yılı için Karayolları Genel Müdürlüğü Denetim Raporu hazırlamıştır. 2020 Eylül ayında yazılan bu rapor TBMM’ye sunulduğu gibi kamuoyuna da duyurulmuştur. Söz konusu bu rapor özellikle TBMM’deki 2021 yılı Bütçe Kanunu görüşmelerinde de gündeme gelmiştir. Rapordaki birçok usulsüzlük bu nedenle basına da yansımıştır” ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, “Raporda 21 bulguda değerlendirme yapılmış ve usulsüzlükler tespit edilmiştir. 17 numaralı bulguda yaklaşık maliyet bedeli 19.568,00 TL olarak belirlenen iş kalemi için yaklaşık 17.000.000,00 TL ödeme yapılmıştır. 16 numaralı bulguda Tünelin aydınlatılması için başlangıçta belirlenen yöntemden vazgeçilmesiyle birlikte başlangıçta 6.000.000,00 TL olan maliyet için iş sonunda 21.500.000,00 TL ödeme yapılmıştır. 18 numaralı bulguda Başur Köprüsü orta ayağı onaylı projesine göre 2,95 metre daha kısa yapıldığı halde, mevcut durumuna göre temel hesaplarının revize edilmediği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

“KAMU ZARARA UĞRATILMIŞTIR”

Dilekçenin devamında, “123 sayfalık söz konusu bu raporda bu türden daha birçok usulsüzlük değerlendirilmiştir. Belirtilen her vakıada kamu milyarlarca lira zarara uğratılmıştır. Söz konusu işlerle ilgili ihale süreçleri dikkatli ve tarafsız yargı makamlarınca incelendiğinde tespit edilenden daha fazlasının ortaya çıkacağından eminiz. Her şeyden önce söz konusu ihalelerde işi yüklenen her nedense hep aynı firmalar olmaktadır. Örneğin yukarıda belirtilen Ovit Tüneli inşaatını üstlenen Cengiz İnşaat isimli şirket devletten sürekli ihale alan 5 şirketten biri olarak anılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“HALKIN PARASI BİRKAÇ ŞİRKETE AKITILMAKTADIR”

Konuyla ilgili HKP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Yolsuzlukla dolu işler halkımıza “yollar, köprüler, yapılıyor, büyük işler beceriliyor”muş gibi lanse edilmektedir.  Oysaki Halkın parası birkaç şirkete usulsüz ihale ve işlerle akıtılmakta ve insanlarımız büyük zarara uğratılmaktadır. Bu nedenle sorumluluğu bulunan kişilerin bir an evvel yargılanarak cezalandırılması tek dileğimizdir” ifadelerine yer verildi.

“SESSİZ KALMAYACAKTIR”

Açıklamanın devamında, “Halkın Kurtuluş Partisi, kendi tüzüğünde belirtilen amaç maddesine uygun olarak kamunun zarara uğratılmasına, ulusal değerlerimizin yerli-yabancı parababalarına peşkeş çekilmesine sessiz kalmayacak ve takipsiz bırakmayacaktır. Bu gün değilse bile elbette bir gün tam bağımsız bir ülkede tam bağımsız namuslu yargıçlar, işlenen bu suçların uğratılan zararın hesabını soracaklardır” denildi.

Editör: HABER MERKEZİ