Rize Eski Milletvekili Ahmet Kabil  Rize Milletvekili Muhammed AVCI'nın AŞKALE-RİZE arasındaki 200 km demiryolu hattı oluşturulması için etüd ve proje çalışmalarını başlattıklarını okuduğunu ve mutlu olduğunu ifade ederek görüşlerini açıkladı. Kabil "Bu projenin Orta Asyaya ihracat için Batuma kadar düşünülmesinde fayda var.Bizim için çok önemli olan demiryolu ve lojistik Merkezini beraber telaffuz etmek iyi bir haber.Bu çalışmaları yürüten siyasetçilerimizi ve ilgili kurum elemanlarımızı kutluyor, başarılar diliyorum,İnşallah neticeye ulaşırız.Ancak bu haberden sonra bu çalışmaları daha dikkatli ve daha sıkı takip etmek gerekir.Bir an önce ihale programına alınmasında fayda var. Çünkü 3-4 yıl önce Samsun-Trabzon demiryolu gündeme gelince etkin bazı çevreler bu yolun Rize'ye gitmesini engellemek gayretlerini mahalli internet sitelerinde okumuştum.Bu çevreler yine faaliyete geçebilir,bunlara meydan vermemeliyiz.Gerçi Aşkale Trabzon hattı içinde aynı çalışmalar yapılıyor amma yine de Rize'ye yapılmaması faaliyetleri görülebilir" dedi

Demiryolu hattının Rize için iki önemli özelliği olduğunu belirten Kabil "

1- İyidere Lojistik Merkezi desteklemesi.

2-GAP ürünlerinin Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerine demiryolu ile veya Karadeniz'e kıyısı olan Karadeniz ülkelerine lojistik merkezden deniz yolu ile ihraç edilmesidir.

GAP yapılırken GAP ürünlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı düşünülmüş ve Diyarbakır Mersin limanı arası ulaşım yolu buna göre değerlendirilmiştir.

Daha sonra Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz göstermiştir ki,Avrupa Birliği ülkeleri GAP ürünlerinin kalitesine,ucuzluğuna bakmadan Avrupa Birliği(Hristiyan Birliği) ülkeleri kendi aralarında ihtiyaçlarını temin ederler.Bana göre GAP ürünlerinin gerçek pazarı Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleridir. Karadeniz'deki on limanımızdan bu ürünleri ihraç etmek,yalnız Mersin limanından Bütün Avrupa ülkelerine ihracat yapmaktan çok daha kolaydır.Netice olarak düşünülen tren yolu hattı Batum'a kadar düşünülmesi gerektiğini ilgili siyasetçilerimize ve bürokratlarımıza hatırlatır başarılar dilerim.

NOT;27 Ekim 1999'da T.B.M.M.sinin 12.birleşiminde Diyarbakır- Bingöl-Erzurum- Rize demiryolu gündeme gelmişti." dedi.

Editör: HABER MERKEZİ