İl dışından çay hasadı için Rize’ye gelen vatandaşların uyması gereken kurallarla ilgili Bakanlık Genelgesi ve Rize İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararları arasındaki farklılık, anlaşmazlıklara ve zaman zaman vatandaşlar arasında tartışmalar yaşanmasına sebep oluyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 12 Mayıs günü 81 il valiliğine gönderdiği “Çay Üreticilerinin/Müstahsillerinin Seyahat İzin Belgesi” konulu genelgesinde; “Çay üreticisi / müstahsilleri başvuru esnasında çay hasadı için gittikleri illerde 14 gün boyunca ikametleri, çay bahçesi ile çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına, işlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına, çay alım merkezlerinde maske takacaklarına ilişkin ve benzer hususlara dair taahhütte bulunacak” ifadelerine yer verilmişti.

Bunun yanında Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Bakanlığın genelgesinden iki gün sonra 14 Mayıs’ta Vali Kemal Çeber Başkanlığında toplandı.  Toplantıda alınan kararda ise şu ifadelere yer verildi; “İl dışından ilimize gelecek olan her kişi/aile (eğer misafir olacağı aile varsa onlar da beraber olmak kaydıyla) 14 gün boyunca izolasyon işlemine tabi tutulacaktır. İzolasyon işleminin ilk 1 haftası evlerinde mutlak izolasyon biçiminde olacak olup, kati suretle sosyal ortamla temas sağlanmayacaktır.” 

Vatandaşlar, hangi karara göre çay hasadı yapılıp satış işlemlerini gerçekleştirecekleri hususunda ikilemde kaldıklarını belirterek, özellikle il dışından çay hasadı için gelen vatandaşlar için yetkililerce konunun netleştirilmesi talebinde bulundular.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten müstahsil Şenol Demiray ÇAYHABER muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığın genelgesi ile İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararlarında farklılık arz eden konu var. Bakanlığın genelgesine göre il dışından Rize’ye çay hasadı için gelenler maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek çayını toplayı alım yerine gidebiliyor. Hıfzıssıhha kararına göre ise il dışından gelen üretici bir hafta evde kalması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde il dışından gelen bir komşumuz maskesini takarak, sosyal mesafesine dikkat ederek alım yerine geldi ve çayını sattı. Daha sonra öğrendik ki komşumuzun testi pozitif çıktı. Diğer komşularımız, testi pozitif çıkan komşumuzla kurallara uymuyorsun diye tartışmalar yaşandı. Testi pozitif çıkan vatandaş da “Ben bakanlığın genelgesine imza attım, bu genelgede maske takarak çayımı satabileceğim yazıyordu” diye kendini savundu. İki kararın arasında kafa karıştırıcı durum var. “

Editör: HABER MERKEZİ