Geçtiğimiz günlerde Rize’nin İkizdere ilçesinde meydana gelen kaza sonucu "Çayın Susurluğu” olarak adlandırılan olay henüz sonuçlanmış değil.

Bir televizyon programına konuk olan Rizeli Avukat Remzi Kazmaz İran’dan Türkiye’ye getirilen İran kuru çayı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kazmaz, HMK Tütün işletmeleri adına gelen çayın değerinin 100 bin doların üzerinde olduğunu ifade etti. Firma sahiplerinin konuyla ilgili ciddi bir açıklama yapmadıklarını söyleyerek “ Bu konuları bizim gibi  bütün Türkiye soruyor. Tıpku bir susurluk kazasına benzeyen Çayın Susurluğu dediğimiz bir olay yaşanıyor. Hemen hemen bütün medya kuruluşlarında haber yaptığı bu olayda Çay nerede? Çayı kim getirdi? Bu çay gerçekten kaçak çay mı? Kaçak çay değilse bu çayın sahibi kim. Bunları bizler suç duyurusu olarak Cumhuriyet Savcılığına verdik. Özellikler Rize’de herkes bu olayı duydu. İkizdere’de devrilen çayın hala nerede olduğu belli değil. Tarım ve Gümrükte mi? ÇAYKUR’da mı yoksa herhangi bir ambarda mı? Bilinmiyor. 100 bin dolarlık çay ortada ama sahipleri hala çıkıp bu olayla ilgili ciddi bir açıklamada yapamadı. “ dedi.

İlk defa bu tırın devrilmesi ve sorumlu medyanın bu işe gitmesinden sonra ortaya gerçekten bir çözümsüzlük çıktı. Dünde Milletvekilimiz Mehmet Bekaroğlu’nun çayın sorunlarını tartışalım diye verdiği bir önerge koymuştu ortaya. Rize’nin de desteklemiş olduğu bu önergeyi MHP ve AKP’nin oylarıyla beraber reddedildi.

Hatta orada Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak maalesef talihsiz bir konuşma yaptı. “Çayın Sorunu Yok”

Rize milletvekili Osman Aşkın Bak’ı elleştiren Kazmaz: “ Sayın Bak Çayın sorunu o kadar çok ki çayın sorunlarını duyan yok çünkü sizler Rize’ye gelmeyen bir Milletvekilisiniz diyerek eleştirdi.”

YAKALANAN ÇAYLAR İADE EDİLİYOR

Kaçak çayların ÇAYKUR logosuyla satıldığını söyleyen Kazmaz : “ Kaçak çay sorunu ile ilgili herkesin sessiz kaldığını ifade eden Kazmaz: “Kaçak çay ile ilgili ve ayrı zamanda kaçk çayın Rize’ye sokuldukdan sonra Rize çayıyla beraber karıştırılıponu ÇAYKUR paketlerine koyup Rize’nin yüksek yerlerinde yetişmiş organik çay diye piyasaya sürüp market zincirlerinde satılmaktadır. Bu çaylar İran Menşeili çaylardır. Bu konuları herkes biliyordu fakat bu konularla ilgili sessiz kalındı.

Sessiz kalmanın yanı sıra kaçak olarak ülkeye getirilen çaylar bile yakalandıkları taktirde imha edilmiyor, tamamı geri iade ediliyor. Bir kısmı gümrük müdürlüklerine giderken büyük kısımları ise gümrüğe uğramadan kaçak yollarla özel paketlemelerde Türk çayı ile karıştırılarak yine de ÇAYKUR Paketi armasında T.C. Arması koyularak ÇAYKUR amblemiyle beraber satışa sunuluyor.” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ