Çayeli Kültür Merkezi önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başalayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte yarışmalarda derece alan öğrenciler şiirlerini okudu. 

Forklor ekibinin horon gösterisinin ardından Çayeli İmam Hatip Lisesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle etkinlikler son buldu.

Etkinlikte konuşma yapan Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, Çayeli'nin kurtuluşu ile ilgili konuşmasında yaşanan zorlukların tekrar yaşanmamasını dileyerek sözlerine şu şekilde devam etti;

Bugün Ülkemizin gözbebeği, Karadeniz’in incisi, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle meşhur, ülkemizin en güzide insanlarının yetiştiği Çayeli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümüdür.

Bugün hepimize kutlu olsun.

İlçemizin ve Ülkemizin kurtuluşu için savaşırken şehit ve gazi olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 9 Mart 1918’de düşman ordusu Çayeli’nden kovuldu. İnşallah bu toprakları bir daha düşman çiğnemeyecektir. 9 Mart çocuklarımıza hür ve bağımsız bir Türkiye bırakma yeminidir.

9 Mart unutulan Türklüğün yeniden hatırlanışı varoluş yemini esaret tanımaz Türk’ün tarihe damgasıdır.

9 Mart yaşlı anaların göz yaşını silen, mazlumların yüzünü güldüren gündür. 9 Mart ruhu sonsuza kadar sürecek okunan ezanlar, özgürce alınan nefesler bunun sembolü olacaktır.
Yaşadığımız tarihi süreçlerden ders alarak gençlerimize, çocuklarımıza mücadele ruhunu aşılamalı ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi her alanda kalkındırmalıyız. Vatanımız için mücadele eden ecdadımızın torunları olarak bizler daha çok çalışarak ecdadımıza vefa borcumuzu ödemeliyiz. Vatan bayrak sevgimiz birlik ve beraberlik anlayışı, kalkınma ve gelişme duyguları artarak devam etmelidir.

Allah bir daha bu topraklara düşman işgali yaşatmasın.  Bunun için bir olmalıyız, iri olmalıyız, diri olmalıyız. Vatan sevgisi imandandır hadisini kendimize şiar edinip Ülkemizi dünyanın en gelişmiş Ülkeleri seviyesine çıkarmalıyız. 
Sınırlarımız içinde ve dışında mücadelemizin giderek şiddetlendiği bir dönemde birlik ve beraberlik içinde güzel günlere kavuşmayı yüce rabbimizden diliyorum.

Bu düşünceler ile Vatanımız için canını ve kanını akıtan şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.

Editör: HABER MERKEZİ