10 Yıl Rize ”de belediye başkanlığı yapan eski Başkan Halil Bakırcı ile uzun uzun geçmişi masaya yatırdık.

    Birçok konuda samimi itiraflarda bulundu, hatalarını, artılarını ve eksiklerini samimi bir dille anlattı, anlatış tarzı ve kelime sıralaması ile ne kadar samimi olduğunu anlamak mümkün, bazen bazı bürokrat ve siyasiler ile yaptığımız konuşmalarda kelimeler kesik kesik geldiğinde bu sözlerin içinde katma değer olduğunu anlayabiliyorum.

    Sabah 7.30 da kalkıp 9.30 da ki randevumuza erken gittim, kahvaltıyı birlikte yapacaktık, iş yerine gittiğimde Bakırcı yoktu, ancak sabah namazı sonrası yatmadığını bildiğim, Bakırcı iş yerine gelmemişti, Başkanlık döneminde de Rize “de sabah 5 de ayakta olan tek kişinin eski başkanın olduğunu biliyorum.

    İş yerinden kendisini aradığımda “ 9.30 konuştuk bende evde zaman öldürüyorum, seninle olan randevum için “ dedi.

  İş yerinde ki ofisinde sabah kahvaltısı ile birlikte sohbetimiz başladı, 10 yıl Rize “de bazı değişimlere imza atan Bakırcı ilk göreve başladığında kamuoyunun tepkisini almıştı, Rus pazarını kaldırma direnci ile gerek partilileri, gerek diğer siyasetçiler ve STK lar karşısındaydı, ancak kararlılığı ile sahilde ki çöplüğü ortadan kaldırdı.

   O günleri çok iyi hatırlayanlardan biriyim, asla vaz geçmedi ve kendi deyimiyle Rus pazarı mezbeleliği ortadan kalktı.

Bakırcı göreve sert başladı, ardından Deniz caddesi temizliği ve Beyoğlu sistemi, Restoranlar dışarıda masa sandalye koyacak, vatandaş bu caddede rahatça dinlenecekti. Bazı iş yeri sahipleri istemedi, çünkü bu alan kendileri için otoparktı, bunu da yaptı. Bugün Deniz Caddesi insanların rahat dolaştığı, oturup dinlendiği ve restoranlar ve çay ocakları için ideal bir yer haline geldi. Yine Memiş Ağa parkı,, çöplük haline gelen bu park yeniden düzenlendi ve aileler burada otururken çocukları oyun bahçelerinde oynayabiliyor.

    Yıllardır çözülemeyen ve bir türlü restore bile edilemeyen Rize kalesi işgal altındaydı ve adeta burada ki şahıs kaleden çıkartılamıyordu. Kaleyi düşüren yine Bakırcı oldu ve Rize kalesi bugün Belediye kontrolünde turizme hizmet veriyor.

    Her konuya değindik, güneydoğu 2 eşlilik durumu, Cumhurbaşkanından fırça yemesi, Rize “de ki bazı iş adamı ve siyasilerin istekleri,  onlar karşısında nasıl dik durduğu, boyun eğmediği, garibanları nasıl koruduğu, alkoliklere nasıl sahip çıktığı, sokağı nasıl yönettiğini her şeyi birebir konuştuk.

  Bazı konuşmalar ise sayfalarda yer alamayacağı için onları soru işareti ile sonlandırmak gerek ???

      Tabii Basın mensupları ile de oldukça arası iyiydi, asla birkaç isim dışında diğer gazetecilere sırtını asla dönmedi, her zaman onların yanında yer aldı. Tecrübeli başkan bu tecrübeyi Beyoğlu Belediye Başkan yardımcılığı görevi sırasında almıştı. Halen Beyoğlu’nda Bakırcı’nın izlerine rastlamak mümkün.

   Bakırcı’nın 10 yılını anlatmak birkaç satırla olacak durumda değil, birçok konuyu bürokratik engeller olmasına rağmen bürokrasiyi takmayarak çözen Bakırcı şimdi bunların sorumluluğunu yaşamakta ve 70 in üzerinde mahkemesi bulunmakta.

    Rize “de Cumhurbaşkanının memleketinde hizmet etmek bazen kanunların sınırlarını aşar, bunu aşacak tek kişi de Bakırcı ve bugün Rize Bakırcı’yı aramakta.