RİZE (İHA) - Rize’nin Çayeli ilçesinde köye inen iki ayı 42 arı kovanına zarar verdi.

İlçeye bağlı Demirhisar köyü, Konak mevkiinde arıcılık yapan 47 yaşındaki Ahmet Salih, evinin yakınındaki arı kovanlarının yanına gitmesiyle kovanlarının zarar gördüğünü fark etti.

Arıları için bölgeye kurduğu kamera sisteminden kayıtları kontrol eden Salih, kovanlara ayı tarafından zarar verildiğini anladı.

Ayıların kendisini yaklaşık 30 Bin TL zarara uğrattığını ve yıllardır verdiği emeklerin heba olduğunu ifade eden Salih, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden konu ile ilgili önlem alınmasını istediğini belirtti.

Salih İHA muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hemşin’de başıma yine gelmişti. Arılarımı yemişti. Ama orası orman Kaçkar Dağı’nın etekleri, orada helali hoş olsun ama burada ben onu gırtlağından çıkartıp alacağım onu. Milli Parklar’ı aradık dedi ki onlarında yaşam hakkı var foto kapan kuracağız tespit edeceğiz onu dediler. Benim kameram var. Tespiti yaptım burada geçiyor babasının malı gibi yiyor arıları. Ayılara bir önlem almak lazım. Biz Milli Parklar Müdürlüğünü arıyoruz diyoruz ki; buna bir önlem alın! Milli Parklar’dan arkadaş ayının yaşam hakkı var diyor. Benim arının yaşam hakkı yok mu? Benim 30 bin liralık arımı yemiş. Kim verecek bunun karşılığını? Sonra arı faydalı bir şey ayı faydalı bir şey değil.”

Karadeniz sahilinden 1 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 15 evin bulunduğu bölgeye ayıların gelmesi çevredeki vatandaşları tedirgin etti. Olay sonrası can güvenliklerinin kalmadığının altını çizen Salih, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Yazın nasıl çay toplayacak bu millet, ormanına nasıl gidecek? Sahile 1 kilometre uzaklıkta olan bir yerde ayı geliyor kapına. Burada çocuklar okula nasıl gidecek. Sabah servise nasıl binecekler. Zaten karanlıkta okula gidiyorlar. Kimse burada okula çocuklarını gönderemez. Benim zararımı vermeleri lazım. Ben bunları çocuğumdan daha iyi bakıyordum. Can güvenliği kalmadı. Gece eve gelemem. Geçen akşam rüzgâr esti saclar uçtu. Gece geldim sacları kapattım. Şimdi nasıl geleceğim buraya.”

Editör: HABER MERKEZİ