arım Ve Orman Bakanı sayın dr Bekir PAKDEMİRLİ 16 Mayıs tarihinde Rize'de Yaş Çay alım fiyatı 3,03 tl olarak açıklandı. Açıklanan Yaş Çay fiyatlarındaki artış % 25 olurken buna karşılık gübre fiyatlarında %100 artış işçilik ise %50 artmış durumdadır. Dünya Çay üretiminde 5 tüketim de ise kişi başına 4 kg ile 1. olduğumuz 1 ürün bile üreticisini memnun etmemektedir. yıllardır beklenen Çay kanununun çıkmamış olması taban fiyat uygulamasına geçilememesi ile birlikte %51 inin özelleştiği Çay sektörü uygulmakları Çay üreticisini ciddi mağdur etmektedir. Devletimizin açıkladığı 3.03 tl fiyata rağmen özelsektörün 1.80 tl gibi rakamdan veya 1 yıl vadeli çay alması bu ekonomik koşullarda Çay üreticimizi sömürmek ve köle anlayışı ile çalıştırmaktır.Moder kölelik devam ettirilmektedir. özel sektörün Çay üretimine dahil olduğu günden bu yana üreticimizin özel sektöre beslediği iyi niyet kredisi artık tükenmiştir. 

Biz Ziraat Odaları olarak devletçi bir anlayış ile üretimi teşvik etmekteyiz. Devletimizin de Çay üreticimizi özel sektörün acımasız uygulamalarına terk etmemesi sabah şafakta yağmurun altında Öğle güneşte yanan üreten üreticimize sahip çıkması gerekmektedir.

1- Ziraat odaları olarak daima devletin yanında olup geçmişte olduğu gibi bu günde Çay kur a desteğimiz devam etmektedir.

2- sektörde düzenin sağlanması için yaş Çay üreticisini ve çay kuru koruyan Ülkeye kayıt dışı Çay girişini önleyen ve taban fiyat uygulamasına geçilerek Taban fiyatın altında çay alınamayan bir çay piyasası istiyoruz.

3- Ülke yaş çay üretimini tamamı Çay kur tarafından alınmalı özel sektör ihtiyacını Çay kurumundan temin etmelidir.

4- Bölgemizin sigortası Çay ve Çay kurdur Çay kur asla özelleştişrilmemelidir.

5- Yaş çay üretiminde Valiliklerce oluşturulan komisyonlarda 27593 sayılı tarımda iş aracılığı yönetmeliğinin aracı belgesi 7. maddesi ile belirlenen taraımda isci maliyetleri tavsiye kararları bütün bölge yöneticileri ve yaş Çay üreticilerinin uyması önem arz etmektedir.

6-Üreticimizin göz bebeği olan Çay kurun Çay kotalarını artırarak alım garantisi ile alım yapması yaş çay üreticilerimizin de önceliğini Çay kura vermesi ekonomik olarak içinde bulunduğumuz bu zor dönemde Çay üreticimizin bir nebzede olsa rahatlatacaktır kamu oyuna duyurulur

 

 

Editör: HABER MERKEZİ