İlk kez 1980'li yıllarda Japonya'da kullanılmaya başlanan, son yıllarda ise tüm dünyada yaygınlaşan yüksek çözünürlükteki (high definition-HD) TV yayınları Türkiye'de de yaygınlaşıyor.

Televizyon yayıncılığının geleceği olarak nitelendirilen HD yayınlar, özellikle son yıllarda büyük ekran LCD ve plazma TV'lerin yaygınlaşmasıyla, izleyiciler tarafından hissedilen bir ihtiyaç haline geldi.
Yapılan yayınların sunduğu düşük görüntü kalitesinin, söz konusu büyük ekran yeni TV'lerde görüntünün dağılmasına ve kusurlarının daha çok ortaya çıkmasına neden olduğu belirtilirken, çok kanallı ses gibi özelliklerden de mahrum durumda.

Standart TV yayınlarının görüntü çözünürlüğü en fazla 720x576 piksel iken, HD yayınlar 1980x1080 piksele kadar çıkan çözünürlükte gerçekleştiriliyor. Yani sunduğu yüksek görüntü kalitesiyle bilinen DVD film formatının bile yaklaşık 3 katı yüksek kaliteye sahip.
Standart yayınlarda genellikle tek kanal yani mono, az sayıda da 2 kanal yani stereo olan ses ise HD yayınlarda, sinemalarda kullanılan sistem olan 5.1 kanal dolby digital olarak bulunuyor.

-JAPONYA, ABD VE AVRUPA'DAN SONRA TÜRKİYE'DE-

İlk kez 1980'li yıllarda Japonya'da yapılmaya başlanan HD yayınlar, 2000'li yıllarda ABD ve Avrupa'da da yaygınlaşmaya başladı.

HD yayınları izlemek için, öncelikle kanalın HD yayın yapıyor olması gerekiyor. Şimdilik sadece uydudan gerçekleştirilen HD yayınları izleyebilmek için ise uydu alıcısı ve televizyon da HD uyumlu olmalı. Bunu televizyonun üzerinde bulunan ''HD Ready'' logosundan anlamak mümkün. 5.1 kanal sesi dinlemek için ise 5.1 kanal bir ses sistemine sahip olmak gerekiyor.

-HD YAYINLARIN GELECEĞİ-

İlk HD yayının yapıldığı ve yaygınlaştığı Japonya'da HD'den sonra gelecek yayın sistemi şimdiden oluşturulmaya başlandı.

''Super Hi-Vision'' ya da ''Ultra HD'' olarak adlandırılan söz konusu sistemde, yayınlar 7680x4320 piksel çözünürlükte ve ses ise 22.2 kanal olarak gerçekleştiriliyor.

Japon devlet televizyonu NHK'nin laboratuvarlarında yürütülen çalışma kapsamında, yeni yayın formatının 2015 yılında ülkede kullanılmaya başlanması planlanıyor. (habertürk)

Editör: HABER MERKEZİ