YouTube, her ne kadar 'Özgür internette, adil bir şekilde video paylaşım ortamı sunuyoruz' dese de, dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Çünkü; burası Türkiye ve YouTube da Türkiye'de en popüler 2. site.

2 Önemli Eksik

Daha önce defalarca kez kapanan YouTube'un şu ana kadar yapması gereken 2 önemli görev vardı. İkisini de yapmadı. Nedir bunlar?

1 - YouTube Türkçe Olmadı

YouTube'da yayınlanan bir video, şikâyet edilebiliyor. Gelen şikâyetlere göre moderatörler de video için gerekeni yapıyorlar. Bu konuda da oldukça başarılılar.

Oysa Türkiye'deki YouTube kullanıcılarının kaç tanesi, bir videoyu şikayet etmek için yeterli seviyede İngilizce biliyor? Onlara göre videoyu izlemek için küçük resme ve play butonuna basmak çok kolay. Ya şikayet etmek? O biraz zor işte...

YouTube, eğer Türkçe olsaydı; ülkesine, milletine ve değerlerine sahip çıkan internet kullanıcılarının tepkileri eşliğinde iş, mahkemelere taşınmaya gerek olmadan hızlı bir şekilde otokontrol mekanizması ile çalışacaktı ve zararlı videolar da temizlenmiş olacaktı.

Oysa YouTube'un siteyi ne zaman Türkçe yapacağını bırakın, konuyu ne zaman gündeme getireceği bile belli değil.

2 - Türkiye Ofisi Açılmadı

Şu ana kadar herkes, YouTube'un nasıl kapatıldığını biliyor. Kapandıktan sonra yasağın nasıl kalktığını pek bilen yok. Kısaca izah edeyim. Konuyla, direkt olarak Google Türkiye ilgilenmiyor. Her ne kadar, YouTube'un sahibi olan Google olsa da, Google Türkiye, YouTube işlerine bakmıyor.

O nedenle Amerika'daki şirketten yetki verilen birkaç Türk avukat, söz konusu zararlı videoların neler olduğunu öğrenmeye çalışıyor mahkemeden. Bu bilgileri alır almaz, söz konusu içerikler, Amerika'ya bildiriliyor.

Orada gerekli değerlendirmeler yapılıyor ve bu içerikler kaldırılıyor. Amerika - Türkiye arasında arı gibi çalışan avukatlar, söz konusu içeriklerin kaldırıldığını mahkemeye sunuyorlar ve yeni kararın çıkması bekleniyor. Yani mahkemenin muhatabı Google Türkiye değil, Amerika'daki bir şirket.

Oysa YouTube'un Türkiye'de de resmi bir ofisi olsaydı, bu süreçler de çok daha hızlı bir şekilde işleyecekti. Belki de siteye erişimi engellemeye gerek olmadan sorun çözülecekti.

YouTube'un Türkiye'ye bir ofis açmamasının nedeni de bir hayli ilginç. Bize gelen bilgilere göre sorunun neden; YouTube'un, Türkiye'deki internet kullanıcıları üzerinden kazandığı paraların vergisini ödememek için bu ofisi kurmadığı.

Bu konudaki zıtlaşma, hem YouTube'un üst düzey yöneticileri hem de Türkiye'deki üst düzey resmi makamlar tarafından çok kez tekrarlanmış. Açılacak olan bir Türkiye ofisi ile bürokratik işlemlerin çok daha hızlı işlemesi ve erişimin engellenmesi sorununun da ortadan kalkacağı muhakkak.

Türkiye'deki resmi makamlar, son hadiselerden sonra YouTube'un bu konuya artık daha sıcak baktığını söylüyorlar.

Ağır Abi Türkiye'de

Bu konuların çözülmesi için Google Türkiye ofisinin de bağlı olduğu üst düzey bir Google yöneticisinin şu anda Türkiye'de olduğu ve bu konuyu da gündeme aldığını öğrendik.

Tabii ki kişilerin din, dil ve ırkları bizi ilgilendirmez ama ilginç bir tesadüfü de söylemeden geçmek istemedim. Gelen üst düzey Google yöneticisinin Müslüman olması, belki de bu sorunların karşılıklı çözülmesi için az da olsa etki yapabilir.

Bize gelen bilgiler bu şekilde. En yakın zamanda bir YouTube ofisi ve Türkçe YouTube görürsek şaşırmayın.(ShiftDelete.Net)

Editör: HABER MERKEZİ