Eski Başbakan ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın ismi CHP Rize adayı olarak öne çıkıyor. Kulislerde konuşulan bir diğer konuda Mesut Yılmaz’ın aday olmaması durumunda Kenan Bıyık’ın Rize’de CHP’den aday olacağı konuşuluyor. Ancak Yılmaz'ın 2004 yılında CHP oylarıyla Yüce Divan'a gönderilmiş olması siyasi destek için akıllarda soru işareti bırakıyor.

12 Haziran'da yapılacak olan Genel Seçimler öncesi parti kulislerinde adaylık trafiği de hızlanmaya başladı. Adaylık için Rize’de de yoğun bir kulis çalışması var.

Bir süredir kulislerde konuşulan, Rize Milletvekili Mesut Yılmaz... DP ile yollarını ayırdıktan sonra bu dönemin sonunda aktif siyaseti bırakacağını söyleyen Yılmaz'ın bu sözleri 'CHP Rize adayı olacak' söylentilerinin önünü kesemedi. Bir de CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, 'Benim adayım Mesut Yılmaz' diye açıklama yapınca bu söylentiler daha da güçlendi. Aslankaya'ya, 'Mesut Yılmaz'la görüştünüz mü' sorusuna:

'Mesut Bey'le direkt bağlantım olmadı. Rize'den aday olsa partimiz için iyi olur. Rize'ye de hizmet etmiş biri. Ama kurumsal anlamda genel merkezin görüşünü almadan bir şey söyleyemem. Genel başkanımla görüşeceğim. Mesut Bey kabul eder mi bilemem. Ama ben il başkanı olarak, böyle bir öneride bulunuyorum. Sayın Yılmaz'ın tabanı değişik olabilir. Bugün AKP içinde de değişik siyasi görüşlerden milletvekilleri veya bakanlar var.' Cevap vermişti.

CHP’DEN YILMAZ’A SORUŞTURMA

Mesut Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'da yargılanan ilk Başbakan oldu. O dönemde CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ve 55 Milletvekili ile AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli ve 58 Milletvekili tarafından Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 205 inci maddesine uyduğu iddiasıyla Eski Başbakan A. Mesut Yılmaz ve Devlet Eski Bakanı Güneş Taner haklarında soruşturma başlatıldı. Yüce Divan, 23 Haziran 2006 tarihinde davanın kesin hükme bağlanmasını 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca erteledi.

Aslankaya'ya Yılmaz'ın 2004 yılında CHP oylarıyla Yüce Divan'a gönderilmiş olduğunu anımsattığımızda şunları söyledi:'Yüce Divan'da aklandı. Benim Mesut Bey'i aday yapma yetkim yok, ben teklif ediyorum. Mesut Bey'i Rize'den milletvekili yapan CHP'nin 16 yıl önceki tabanı. Mesut Bey de bize bu siyasi borcunu ödesin. Siyaseti bıraktım, diyor ama tam bilemiyorum, bence CHP'ye gelebilir.'

CHP’NİN ADAYI KENAN BIYIK MI?

Şimdi gelinen noktada 2004 yılında CHP oyları ile yüce divana gönderilen ve bugün gelinen noktada CHP’den Rize’de milletvekili adayı yapılmaya çalışılan Mesut Yılmaz’ın nasıl bir tavır sergileyeceği merakla bekleniyor. Yılmaz’ın adaylığı düşünmediğini birçok kez söylemesine rağmen bir diğer merak konusu adaylık için başka bir ismi destekleyip desteklemeyeceği olacak. Bunun için de Mesut Yılmaz’ın Yerel Seçimlerde Rize Belediye Başkanlığı için destek verdiği isim olan Kenan Bıyık ismi konuşulmakta. Kulislerde Yılmaz’ın Rize’de milletvekilliği için aday olmaması durumunda Bıyık’a destek olacağı konuşuluyor.    

İşte TBMM Soruşturma Komisyonu Tutanağı;

Dönemi/Yasama Yılı

22 / 2

Esas No

9 / 5,6

Adı

Türkbank İhalesi Sürecinde Malın Satımında ve Değerinde Fesat Oluşturacak İlişki ve Görüşmelere Girdikleri ve Bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 205 inci Maddesine Uyduğu İddiasıyla Eski Başbakan A. Mesut Yılmaz ve Devlet Eski Bakanı Güneş Taner Haklarında Kurulan Meclis Soruşturması Komisyonu (9/5,6)

Önerge Sahibi

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ve 55 Milletvekili (9/6)  ile AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli ve 58 Milletvekili (9/5)

Kuruluş Tarihi

09/12/2003

Kurulduğu Birleşim

25

Kuruluş Karar No

790

Göreve Başlama Tarihi

10/02/2004

Görev Süresi

2 ay

Ek Süre Başlangıç Tarihi

25/04/2004

Ek Görev Süresi

2 ay

Rapor Durumu

Rapor Görüşüldü

Rapor Sıra Sayısı No

621

Rapor Dağıtım Tarihi

05/07/2004

Görüşme Tarihi

13/07/2004

Görüşüldüğü Birleşim

114

Yüce Divana Sevk Karar Tarihi

13/07/2004

Yüce Divana Sevk Karar No

815

     

Kimin Hakkında Verildiği

Muhatabı

Eski Başbakan AHMET MESUT YILMAZ

Komisyon Kararı

Yüce Divana Sevk

Genel Kurul Kararı

Benimsendi

Son Durumu

Yüce Divana Sevk

Kabul

419

Red

14

Çekimser

5

Boş

4

Geçersiz

2

Katılım

444

Muhatabı

Devlet eski Bakanı GÜNEŞ TANER

Komisyon Kararı

Yüce Divana Sevk

Genel Kurul Kararı

Benimsendi

Son Durumu

Yüce Divana Sevk

Kabul

403

Red

7

Çekimser

2

Boş

5

Geçersiz

4

Katılım

419

 

Editör: HABER MERKEZİ