Başbakan Yıldırım, 'Siber güvenlik, artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik.' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, JW Marriott Otel'de düzenlenen 'Netaş 50. Yıl Zirvesi'ndeki konuşmasına, bugün yalnızca Netaş'ın ve Türkiye'nin değil, küresel etki alanı oluşturan önemli konuların ele alındığını dile getirdi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda Türkiye'de 2003 yılından bu yana çarpıcı, kayda değer gelişmeler yaşandığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

'2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. Bunun için de bilgi tabanlı kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. Yani en çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına yoğunlaşmalıyız, buralara daha çok yatırım yapmalıyız. Büyüme hamlemizi daha çok akıl teriyle gerçekleştirebiliriz. 15 yılda uluslararası kuluçka merkezleri kurduk. Yerli çip üretimi için çalışmalara başladık. Uzaya gönderdiğimiz uydularımızla adeta bir filo kurduk. Ar-Ge'nin gücünü, Türkiye'nin gücü olarak gördük ve bu konuda yatırım yaptık. 64 teknopark, 40 bin Ar-Ge personelinden oluşan dev teknoloji ekibi kurduk. Türkiye'nin 80 yılda hayal dahi edemediklerini 15 yılda büyük oranda hayata geçirdik. 'İnternette tek şeritli yollarla bir yere gidilmez.' dedik ve çok şeritli yollara geçtik.'

'İletişimde hız önemli'

İngiltere'deki internet hızının Türkiye'dekinden daha yavaş, Türkiye'deki alt yapının daha kuvvetli olduğuna işaret eden Yıldırım, şimdi genişbant internet ve mobil internetin bulunduğunu vurguladı. Yıldırım, 'Bu alandaki 21 milyarlık ciromuz 100 milyarı aşmış durumda. 77 milyon mobil, 11 milyon sabit genişbant aboneye ulaştık. 10 yıl gibi bir süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru adım adım ilerliyoruz. İletişimde hız önemli. 'Yollarda hız felaket, iletişimde internette berekettir.' Etkin e-devlet ile insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek adına e-devlet Stratejisi ve Eylem Planını hayata geçirdik. Bunlar sadece günü kurtaran değil, geleceği inşa eden önemli adımlardır.' ifadesini kullandı.  

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin bunlarla da yetinmeyeceğini belirterek, birinci  önceliklerinin yerli teknolojiye sahip, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek olduğunu aktardı. 

Platformların geliştirilmesi

Yıldırım, yerli yazılım geliştirme platformuna muhakkak sahip olunması gerektiğine işaret ederek, 'Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip olamayız, bilgiyi başkalarının kullanımına, istifadesine sunma imkanımız olmaz. Bundan sonraki öncelikli hedeflerimizin başında bu platformların geliştirilmesi olacak.' diye konuştu. 

Başbakan Yıldırım, bu platformları geliştirmenin bir diğer amacının da yerli kalkınmayı yerli yazılımcılardan, mühendislerden en azami verimi alacak şekilde sağlamak olacağını belirtti. Yıldırım, bunun yetkin insan kaynağını en doğru şekilde kullanarak başarılacağını ifade etti. 

'Siber güvenlik önlemlerini almalıyız'

Yıldırım, JW Marriott Otel'de düzenlenen 'Netaş 50. Yıl Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dijital dünyanın metropolleri arasında sayılmaya başladığını söyledi. 

İşlerinin bununla sınırlı olmadığını, asıl meselenin yeni başladığını ifade eden Yıldırım, artık teknolojinin hayatı sürdürmek için zorunlu bir bileşen olduğunu, yokluğunda hayatın ölümcül bir şekilde etkileneceğini vurguladı.

Artık siber saldırıların bir devleti, şirketi durdurduğunu, güvenliği tehdit ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

'Modern savaş kavramı artık vücudumuzdaki bir implanta, arabamızdaki bir otonom sisteme kadar ciddi bir tehlike unsuru haline geldi. Kendimizle ilgili her bilgi artık elektronik birer veriye dönüşüyor. Yani hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında. Bu nedenle siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu, artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik. Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı yürüyerek değil, ağır adımlarla değil, koşar adımlarla giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, siber caydırıcılığı sağlamak, büyük veri analiz altyapısının oluşturulmasıyla mümkün. Bunun da kararını verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok işimiz var.'

Editör: HABER MERKEZİ