Yeşil Yol Projesi’ne karşı çıkan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sakinleri yaylaya çıkan iş makinelerinin önünü tulum çalıp horon oynayarak kestiler.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde bugün gerçekleştirilen çevre eyleminde ilçe sakinleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylaları birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 metre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’ne tepki göstermek ve proje kapsamında yaylaya çıkacak iş makinelerine engel olmak için Şenyuva Köyü’nde toplandılar. İlçe sakinleri iş makinelerinin yol açmak için köy içerisinden Samistal Yaylası’na çıkacağı bilgisine önceden ulaşınca köy içerisinde dövizler hazırlayarak beklemeye başladılar. Ancak bekledikleri iş makineleri yolların kaygan oluşu ve iş taşıyıcıların dar yollarda manevra yapamaması dolayısı ile yolda kaldı. İlçe sakinleri yolda kalan taşıyıcının bulunduğu yere giderek, taşıyıcı önünde tulum çalıp horon oynadılar. Yeşil Yol Projesini istemeyen ilçe halkı yaptıkları açıklamada, yapılacak yol ile yaylalarda telafi edilemeyecek tahribatın oluşacağını belirterek kesinlikle yolun yapılmasına izin vermeyeceklerini söylediler. Taşıyıcı ve iş makinesi önünde eylem sürerken yüklenici firma yetkilileri iş makinesini yaylaya taşıyacak daha küçük bir taşıcı aradı. Ancak bölgeden hiçbir kamyon sahibi iş makinelerini taşımayı kabul etmedi.

Eylem ve yüklenici firmanın arayışları sürerken, bölgeye jandarma kuvvetleri ve Ali Fikret Cihan isimli firmanın sahibi geldi. Yöre sakinleri ile firma sahibi arasında yaşanan sözlü tartışmada yöre sakinleri firma sahibinden Milli Parklar Sahası’nda çalışma iznini olup olmadığını, varsa bu belgeyi kendilerini göstermesini istediler. Tartışma sürerken olaya müdahale eden jandarma komutanı, yöre sakinlerine, “Sizin böyle bir belge isteme yetkiniz yok. Varsa geçen araçları da durdurup ehliyet kontrolü yapın” şeklinde çıkıştı.

Firma sahibi Ali Fikret Cihan yaptığı açıklamada, yapılan yolun çevreye zarar vermeyeceğini, bittiğinde eylem yapanlarında yoldan memnun kalacağını belirtti.

Firma sahibi, iş makinesini yaylaya taşıyacak kamyon bulamayınca ve eylemin devam edeceğini anlayınca yaylaya çıkartmayı planladığı iş makinesi geri çekti. İş makinesinin geri çekilmesi ile grup dağıldı.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ