Çamlıhemşin ilçesinde yapılan “ Yeşil Yol Projesi “ toplantısına köy ve mahalle muhtarlarının imzası alındı.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından hayata geçirilen, Samsun'dan başlayarak Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin ve Bayburt illerini kapsayan 'Yeşil Yol Projesi' kapsamında yapılacak çalışmalar için Vali Ersin Yazıcı Başkanlığında Çamlıhemşin'de bir toplantı yapıldı.

Yeşil Yol ile ilgili düzenlenen toplantıda Vali Ersin Yazıcı, Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, DOKAP Başkanı Ekrem Ç.Hemşin meclis üyeleri ile bazı köy ve mahalle muhtarları katıldı.

 Yeşil Yol' projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın katkılarıyla Samsun ilinden başlayan, Artvin ilinde sonuçlanan, Karadeniz Bölgesi'nde 9 ili kapsayan bir proje olduğunu söyleyen Vali Ersin Yazıcı, 'Yeşil Yol, her ilin tarihsel ve kültürel değerlere sahip önemli yerleşim yerlerini, yaylaları birbirine bağlayan bir projedir. Projenin önceliği bu illeri birbirine bağlayan yayla yollarını hayata geçirmektir. Yolların tamamlanması ile birlikte çevre halkının turizmden yararlanması planlanmaktadır. Türkiye'nin yıldızı son yıllarda parlayan turistik cazibe merkezlerinin başında Rize gelmektedir. Rize'ye son yıllarda gösterilen turistik ilgi giderek artma eğilimindedir; tüm göstergeler de bu yöndedir. Yeşil Yol Projesi ile yaylalarda eko-turizm hareketlenecektir. Turizm değeri taşıyan noktalar bu projeye dâhil edilerek turizm potansiyelleri değerlendirilmiş olacak. Bölgenin başlı başına bir değerler bütünü oluşturması, Rize'nin turizm vizyonu açısından ayrı değerlendirilmesini ve planlanmasını gerektirmektedir.'dedi. Turizm yatırımı yapılırken güzellikleri yok etmeden doğayla uyum halinde yatırımlar üzerinde duracaklarını ifade eden Vali Ersin Yazıcı, 'Turizm geliştirme çalışmaları sırasında, yapacağımız planlamalara dikkat etmek gerekmektedir. Ne tabiatı harap edeceğiz ne de tarihimizi yok edeceğiz. Kısacası geleceğimizi tüketmeyeceğiz, geleceğimizi biriktireceğiz. Gelecek on yıllarda ve yüzyıllardaki insanımıza, Rize'yi daha iyi bir şekilde teslim etmek zorundayız. Yeşil Yol projesi ile yaylaları bozmayacağız. Doğu Karadeniz'in güzelliğine zarar vermeyeceğiz. Yeşil Yol'un büyük bir bölümü taş kaplama ile yapılacak, asfalt hiç olmayacak. Hiçbir şekilde üst standartlarda yol yapmıyoruz. Biz yaylalara doğayla bütünleşebilecek şartlarda yol yapıyoruz. Böylelikle doğanın da yapısı bozulmuyor' diye konuştu.

KARAR

İşte alınan karar ve muhtarlara imzalattırılan maddeler :

'Yeşil Yol Projesi kapsamında yapılması planlanan Rize İli Çamlıhemşin İlçesi Ayder Aşağı Kavron, Yukarı Kavron-Samistal Yaylaları arasında yol yapım ve yol onarım genişleme çalışmaları; Kavron vadisi ile Palovit ve Çat vadilerini birleştirecek, bölgeye alternatif bir ulaşım sağlayacak, yaylacılık faaliyetlerine katkı sağlayacak ve yöre halkının ulaşımını da kolaylaştıracaktır. Bu nedenlerle yolun yapılması yaylaları kullanan vatandaşların sosyal, kültürel ve inanç değerleri gözetilerek projede uygun görüldüğü şekilde yapılmasına yaylaları kullanan vatandaşları temsil eden muhtarlar, dernek başkanları ve il genel meclis üyelerinin katılımıyla kabul edilmiştir.

Ancak yapımı planlanan projede;

-Yol yapımında doğaya daha az zarar veren ekskavatör kullanılması,

-Yolun doğa tahribatını en aza indirgeyecek güzergâhta yapılması, yol yapılacak güzergâhın risk oluşturan bölgelerinde çığ tehlikesini önlemek amacıyla yol platformunun daraltılması ve yüksek şev oluşturulmaması,

-Yol kaplamasında doğal yapıya zarar verecek malzemelerin kullanılmaması,(beton, asfalt vb.)

Güzergâh boyunca dere geçişlerinde suyu kirleten ve doğal yapısını bozan moloz, cüruf ve çöplerin su ortamına atılmaması,

-Gerekli sanat yapılarının doğa ile uyumlu ve zarar vermeyecek şekilde yapılması,

-Çalışmalarda endemik fauna ve floraya zarar verilmemesi esas alınacaktır,

Bu şartlar ile yol yapılması tarafımızdan uygun görülmektedir.'

Editör: HABER MERKEZİ