Araştırmacı Yazar Fatih Sultan Kar tarafından Çaykur sponsorluğunda hazırlanan ‘Yeşil Rize’nin Çayı’ isimli tarihi fotoğraf sergisi Rize Tuzcuoğlu Memiş Ağa Parkı’nda açıldı. Yeşil çayın siyah beyaz serüveni anlatan sergi yoğun ilgi gördü. Otuz iki tablo, yüz elli fotoğraftan oluşan sergi, ayrıca çaya gönül vermiş insanların hayatlarından kesitler de sunuyor. Sergi, üç gün boyunca açık kalacak.

Serginin açılışını Rize Valisi Ersin Yazıcı, Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna ve Emniyet Müdürü Adem Çakıcı birlikte yaptılar.

TARİHE YOLCULUK YAPTIK

Açılış sırasında bir açıklama yapan Rize Valisi Ersin Yazıcı, bu tarz çalışmaların yerel tarih için büyük önem taşıdığını belirterek, “Çay tarımının Rize iline gelişinden günümüze kadar olan süreci çok güzel özetleyen fotoğrafları bir arada görüyoruz. Burada tarihi bir seyahat yaptık. Bu çalışmayı yapan Sayın Kar’a teşekkür ediyorum. Bu tarz çalışmaların devamını bekliyoruz.” dedi.

ÇAYI YEŞİL DEĞİL, SİYAH-BEYAZ ANLATMAK

Yıllardır Rize tarihi üzerine araştırmalar yapan ve elindeki materyalleri Rizelilerin beğenisine sunmaktan onur duyduğunu söyleyen Fatih Sultan Kar, tarih merakının başlangıçta küçük kıpırtılar şeklinde başladığını belirterek, “İlgim ve hevesim zamanla arttı. Bunu da elime geçen yeni belgelerle fotoğraflar sağladı. Ana eksenini 'Rize' üzerine oturttuğum arşiv çalışmamı günbegün besledim. Gün ışığına çıkmasını istediklerimi sergiler yoluyla paylaşıyorum. Bu çalışmanın amacı; Rize'de çayın tarihini görsel bir anlatımla sunmak. Türkiye'de sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın Rize'deki üretim serüvenini 'yeşil'le değil 'siyah beyaz' la anlatmak… Tarih böyle bir şeydir işte. Tarih deyince; bir noktaya değinmeden geçmek istemiyorum. Sergide izleyeceğiniz fotoğrafların büyük bölümünü İstanbul'dan topladım. Burada haklı olarak şunu diyebilirsiniz: 'Rize artık İstanbul'da ama değil. Memleketimizin nemli iklimi yazık ki fotoğrafın yaşama şansını kısaltıyor. Bu nedenle elde kalan son fotoğrafları hayata döndürmek gerekiyor. Bu arada belge ve fotoğraf arşivi oluşturmanın dışarıdan bakıldığı kadar kolay olmadığını, zor ve meşakkatli bir süreç gerektirdiğini eklemek isterim. Tarih hepimizindir. Korumak da hepimizin görevidir.””diye konuştu.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ