Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Cep telefonu

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, akıllı telefon işinin Vestel için buzdolabı, televizyon kadar önemli olduğunu kaydederek cep telefonunun gelecek 3-4 yılda ana işleri haline de gelebileceğini söyledi. Vestel Venus markalı cep telefonundan 3 ayda 100 bin adet satış yaptıklarını dile getiren Erdoğan, bu yılki hedeflerinin bunu 1 milyon adede çıkarmak olduğunu dile getirdi. Yerli cep telefonu üretiminin daha fazla gelişmesi için devletten teşvik beklediklerini vurgulayan Erdoğan, “Biz bu işe yeni başlıyoruz.

Yabancı markalar yılda 40-50 milyon adet cep telefonu üretiyor. Bizim bir patentimiz bile yok. Telefon başına devletten 25-30 dolar destek bekliyoruz. 30 dolar bize yeter. Yeter ki patent bedelim çıksın. Güney Kore teşvik verdiği için Samsung gibi bir marka çıktı. Benim de elimde 500 patentim olsa ben de sahaya çıkarım. Türkiye’de yerli ürünü gurur duyulacak bir duruma getirmeliyiz” dedi.

Led aydınlatma da dahil yerli üretimi destekleme konusunda hükümetin attığı adımların beklentiyi karşılamadığını anlatan Erdoğan, “Sen kendi markana değer vermezsen kim bunu alacak? Tabii ki insanlar ithalata yönelir. Özal döneminde teşvikler verildi kötü mü oldu? Kore 16 yılda sanayiye 7 milyar dolar teşvik verdi. Burada yerliyi desteklerken mahcubiyet yaşamamak gerekiyor” açıklamasını yaptı. Erdoğan, FATİH projesi kapsamındaki yeni tablet ihalesini de sabırsızlıkla beklediklerini, ancak bugüne kadar burada da yerli firmalara yüzde 15 avantaj sağlayan uygulamaların bürokratlar tarafından uygulanmadığını, yerliyi desteklemenin zorunlu hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

‘YENİ MODEL 6 AY İÇİNDE GELECEK’
 
Cep telefonunda ihracatı da araştırdıklarını, şu anda yakın ülkelere numune bazında ihracata başladıklarını ifade eden Erdoğan, “Ben her ülkeye nasıl çamaşır makinesi, buzdolabı, TV satıyorsam cep telefonu da satabilirim. Bu yıl içinde giyilebilir teknolojiler alanında da ürünler gelebilir. Venus’ün yeni modeli ise 2015’in ilk 6 ayında gelecek. Şu anda ürettiğimiz telefonun yüzde 52’si yerli” ifadesini kullandı.
 
CİRO 7.5 MİLYAR DEĞERİ 2.1 MİLYAR
 
Turan Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında Vestel’in rakamsal verileri ile ilgili ise şu bilgileri verdi:
 
- 2014 konsolide ciro bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 7.5 milyar TL’nin üzerine çıktı. İç pazar satış cirosu 2
 
- Vestel Elektronik’in 2014 sonu piyasa değeri 2.1 milyar TL’ye çıktı. Vestel şubat 2014’te yüzde 25’lik payla TV pazarının lideri oldu.
 
- 149 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa TV pazarında yüzde 21 payla iki büyük oyuncudan biri olduk.
 
- Sharp’la 1 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olacak 5 yıllık lisans anlaşması yaptık.
 
- Ar-Ge’ye 2014’te 170 milyon TL yatırım yaptık. Şu anda Ar-Ge kadromuzda bin kişi çalışıyor.
 
- Vestel Venus için 640’ı mavi yakalı, 135’i beyaz yakalı 775 kişi istihdam ediyoruz.
Editör: HABER MERKEZİ