09.03.1960 yılında Kocaeli’de doğan Hikmet Karaman. UEFA Pro Lisans sahibi olup çok iyi derecede Almanca ve başlangıç seviyesi İngilizce bilmektedir. 
 
Oyunculuk kariyerine Kocaelispor’un altyapısında başlamış ve Almanya’ya yerleştikten sonra Berlin’de öğrenimine devam ederken Rot-Weiß takımında da futbol oynamıştır. Rot-Weiß takımından sonra Almanya da Normania 08 takımında futbol oynamıştır. Daha sonra Berlin Türkspor’a antrenör-oyuncu olmuş ve bu takımda A Liga, Landes Liga’da şampiyon olup takımı Alman üçüncü ligine kadar çıkarmıştır. 

C, B ve A Antrenörlük Lisanslarını Köln Hennef Sportschule’de tamamlamıştır. Kurs hocaları arasında Bernt Stöber, Holger Osieck, Rute Muller ve Berti Vogts vardır. Yurtdışında özellikle Almanya, Finlandiya ve İtalya’da çeşitli uluslararası futbol seminerlerine katılmış, katılmaktadır. 

1994 senesinde Türkiye’ye dönerek Reinard Saftig ile birlikte asistan coach olarak Kocaelispor da görev yapmıştır.
 
1995-1996 yıllarında Galatasaray’da çalışmış ve o sene şampiyonlar liginde Göteborg, Manchester United ve Barcelona ile oynamışlardır. 

1997-1998
 yıllarında Kocaelispor’da A Milli Takım ve şimdiki Beşiktaş teknik direktörü Mustafa Denizli ile birlikte çalışmıştır. 

1998
’de Holger Osieck (şimdiki UEFA Teknik Direktörü) ile beraber çalışmış ve Türkiye kupasını kazanmışlardır. 

1999
 yılında süper ligde Erzurumspor’da teknik direktör olarak görev almıştır. 

2000
 yılında Adanaspor’u (süperlig) lig sonuncusu alıp ligi ilk sekizde bitirmişlerdir. 

2001-2002
 yıllarında 15 maçta 4 puan almış Kocaelispor’un başına gelmiş ve 41 puanla ligi bitirmişlerdir. Bu başarı içerisinde, Mircea Lucesku’lu Galatasaray’ı İstanbulda 3-2 yenmekle kalmayıp, Türkiye kupasını Cristoph Daum'lu Beşiktaş’ı finalde 4-0 yenerek kazanıp UEFA kupasına katılmaya hak kazanmışlardır. Ayrıca bu sezonun hazırlık kampına gittikleri Avusturya’da Arsen Wenger’li Arsenali 4-1 yenerek güzel bir anı yaşamışlardır. 

2003-2004
 sezonunda Rizespor’u bir alt ligden alıp süper lige çıkartmış ve Türkiye kupasında yarı final oynatmıştır. 

2004-2005
 yılında Kayserispor’un başına geçip ikinci yarı 17 maçta sadece 4 mağlubiyet alıp takımı ligde bırakarak bugünkü Kayserispor’un temellerini atmışlardır. 

2006-2007
 sezonunda Ankaragücü takımını çalıştırmıştır. 

2007-2008
 yılında 9 maçta hiç galibiyeti olmayan 3 puan ile ligin sonunda olan süper lig takımı Ankaraspor’un ligde kalmasında büyük pay sahibi olmuştur. 

2008
 yılında Antalyaspor’u bir alt ligden alıp süper lig’e çıkarmıştır. 

2009-2010
 sezonunun son 9 haftasında Ankaragücü takımının başına gelerek, bir alt lige düştü denen takımı 5 galibiyet alarak ligde bırakmıştır.
 
2010/2011 Sezonunun 5.Haftasında '0' puanla aldığı Manisaspor'u tarihinin en iyi derecesi (lig 10. uncusu) ve yüksek puanı (43 puan) ile rekor kırmıştır.
 
2011/2012 Sezonunun 23.Haftasında son siralarda aldigi Gaziantepspor takimi ile oynadigi 8 macta gol yemeyerek bir rekora imza atmistir, ayrica sezon sonunda kume dusmesi beklenen takimi Ligde ilk 10 takim arasina sokarak sezon sonunda gerceklestirilen Spor Toto kupasinda final oynatip, finalde de sezonun flash takimlarindan Orduspor'u 3-1 gibi farkli bir skorla yenerek Gaziantepspor'a tarihindeki ilk resmi kupasini kazandirmistir.
 
2012/2013 Sezonun'un 20. haftasina kadar Gaziantepspor'daki gorevine devam etmis, 21 haftada 7. sirada aldigi Bursaspor takimi ile kalan 14 macta o sezon sampiyon olan Galatasaray'dan sonra mac basina en fazla puani toplayarak ligi 4.cu sirada bitirmis ve Avrupa kupalarina gitmesini saglamistir.
 
2013/2014 Sezona Bursaspor takimi ile Avrupa Kupasinda ust siralara oynamak hedefi ile baslamis, ancak merhum Baskan Ibrahim Yazici'nin vefati tum camiayi derinden etkilemistir. Sezon basini gecirdikten sonra Avrupa kupasi ilk macinda Sirbistan'in Vojvodina takimi ile deplasmanda berabere kalmasina karsin, ikinci macta rakibine kendi sahasinda beklenmedik bir sekilde yenilerek, goreve basladigi ilk gunden beri kendi sahasinda aldigi ilk yenilgiye ragmen Yonetim Kurulu tarafindan gorevine son verilmistir.
 
2013/2014 Super Ligin 16. Haftasından itibaren Kayseri Erciyesspor takımında çalışan Karaman, kume dustu gozuyle bakilan takimi ikinci devre Fenerbahce, Galatasaray ve Besiktastan sonra en yuksek puani toplayarak ligde tutmayi basarmis ve UEFA tarafindan Turkiyede Surpriz takim ve Teknik Direktoru olarak mansetlere tasimistir. 
 
hikmetkaraman.com.tr
Editör: HABER MERKEZİ