Sosyal medya artık dünya üzerinde olan biteni öğrendiğimiz birinci derece kaynaklar arasına girerken, bugün gelen haber ile zaten bir süredir internet üzerinde kısıtlamalara maruz kalan Suudi Arabistan'da yaşayanların yasaklı listesine WhatsApp ve Skype'da eklendi.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ dan gelen bir haber ile bir çok ülkede mobil kullanıcılar “acaba bizde de yasaklanır mı” endişesine kapılmıştı. Suudi Arabistan hükümeti, GSM operatörlerinden gelen yoğun baskılar sonucu anlık mesajlaşma ve görüntülü görüşme imkânı sunan “Viber” adlı uygulamanın kullanılmasını yasaklamasının üzerinden henüz 1 hafta bile geçmemişken şimdide gözler WhatsApp ve Skype adlı uygulamalara çevrildi. Viber programının yasaklanma süreci biter bitmez bu iki programında ya kısıtlanacağı yada tamamen yasaklanacağını söylemek çokta yanlış olmayacaktır.

Aslında bir yandan GSM operatörlerine de hak vermemek elde değil. Bundan 10 yıl evvel birine telefon ile ulaşılamıyor ve sadece mesaj çekebiliyorken şimdilerde birçok uygulama ile para vermeden GSM hattına ulaşmak mümkün. Ülkemizde Suudi Arabistan’ da yaşanan durum söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Neden böyle düşünüyorsun derseniz; ülkemizdeki mobil kullanıcı sayısının fazlalığı ve GSM operatörlerinin interneti zaten pahalıya satmalarından dolayı bu ikilem bizim ülkemizde yaşanmaz derim. Ortalama 1GB internetin, 500 dakika her yöne konuşmanın ve 50 mesajlık paketlerin ülkemizde 30 TL den aşağıya olmadığını varsayarsak neden böyle düşündüğüme hak verebilirsiniz.

Zaten yasaklar ülkesi olan Suudi Arabistan bu konuda kullanıcıları kısıtlasa da mobil cihazlar üzerinden chat yapmaya alışan gençlerin kendi yollarını bulacaklarına eminim. Sesli fotoğrafların olduğu bir teknoloji dünyasında bir şeyleri yasaklamak ona daha fazla bağlanmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır.

(Milliyet)

Editör: HABER MERKEZİ