NTV'de tartışma programına çıkan eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, türban teklifinin geri döneceğini ileri sürerek geçmişte yaşananları hatırlattı.

Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, AK Parti ve MHP'nin yüksek öğrenimde başörtüsü serbestliğini öngören düzenlemelerin benzerlerinin daha önce de iki defa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini kaydederek, bu düzenlemenin de diğerlerinden farklı olmadığını ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini iddia etti.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, NTV'de yayınlanan 'Can Dündar'la Neden' isimli programda yüksek öğrenimde başörtüsü düzenlemesini değerlendirdi.

AK Parti ve MHP'nin anlaşarak ortaya koyduğu ve Meclis Başkanlığına verdiği yasa değişikliğinin Anayasaya Mahkemesi karşısında istenen sonucu vermeyeceğini savundu. Anayasa Mahkemesi'nin 1989 ve 1991 yılında benzer düzenlemelere verdiği kararının bu düzenlemelerle aşılamayacağını kanaatinde olduğunu belirten Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin 1989 yılında çok ekstra bir karar verdiğini ve bu kararı 1991 yılında da yenilediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 1989'daki kararından sonra bir düzenleme yaptıklarını kaydeden Yılmaz, 'Başörtüsü nedeniyle yüksek öğrenimden mahrum kalan ve ceza alan öğrencilere af getiren ve mevcut yasalara göre de yüksek öğrenimde kılık kıyafetin serbest olduğunu öngören bir konu hakkında YÖK kanunda değişiklik yaptık. O kanunda dönemin muhalefeti SHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Anayasa Mahkemesi, 1991 yılında bir karar daha verdi. İptale gerek olmadığını ve bu kanunun yeni bir şey getirmediğini vurguladı. 1989'da verilen kararın bütün unsurları ile geçerli olduğunu kabul etti. Bu, Anayasa Mahkemesi kararları karşısında, ben, yapılacak Anayasa değişikliklerine rağmen yüksek öğrenimdeki değişikliğin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi halinde Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddelerinden birisi olan ikinci madde çerçevesinde ve daha öncede Anayasa'nın önceki iki kararına göre bu düzenlemenin iptal edileceğini düşünüyorum. Böyle olmasını temenni etmiyorum. Bu meseleyi Türkiye'nin aşması gerektiğine inanıyorum.' dedi.

Başörtüsü meselesinin çözümü için muhalefet partilerini içine alan geniş uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Yılmaz, 'Bu meselede yargıyı, muhalefet partilerini ve üniversiteleri içine alan geniş bir uzlaşıya ihtiyaç var. Bu yol tercih edilmedi. İki partimiz Meclis'teki çoğunluğuna dayanarak bir tasarı getirdiler. Bunun akıbeti de geçmiştekilerden farklı olmayacaktır.' dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu da türbanın üniversite dışındaki alanlarda da serbest bırakılmasının gündemlerinde olmadığını söyledi. Kuzu, “Eldeki yasalar kamuda nasıl giyileceğini gösteriyor. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Bu konuyu sulandırıyor” dedi.

CHP Milletvekili Nur Serter ise türban düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini ileri sürerek, “Böyle bir uygulamanın ben kesinlikle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini inanıyorum. Zaten CHP olarak biz başvuracağız” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise 1989 yılındaki Anayasa Mahkemesi’nin üniversitede türbana geçit vermeyen kararının günün şartlarına göre değişebileceğini dile getirdi.

 

Haber7

Editör: HABER MERKEZİ