Çay Üreticileri Birliği Başkanı Nurettin Kepenek, özel sektörün devreye girmesiyle üreticinin yaş çay bedelini ne zaman alacağı belli olmadığı için o tarihten bu güne kadar yaş çay üreticisinin sıkıntı çektiğini söyledi.

Kepenek, açıklamasında, kuru çay üretimi yapan firmaların üreticiden aldıkları çayı sermaye yaparak işe başladıklarını belirterek, 'Bunu yapan özel sektörler bir taraftan devleti, diğer taraftan üreticiyi dolandırmaktadırlar.

Bu nedenle, o tarihte çıkan yasa işlevini kaybetmiştir. Yeni bir yasa çıkartılmalı, bu kanunla üretici özel sektöre mahkûm olmaktan kurtulmalıdır' dedi.

Yurt dışından her yıl 45-50 bin ton çay ithal edildiğini kaydeden Kepenek, şöyle konuştu: 'Çay ithal izni alınması Çaykur?a verilmelidir. Kaçak çayla mücadele takip edilmelidir. Çaykur olmadan, çay üreticisi olmaz, direkt üreticilere bağlı işletmelerin satılması, özelleştirilmesinde üreticinin yok olmasına neden olacaktır.'

Bazı özel sektör firmalarının kuru çay yapımında katkı maddesi kullandıklarını dile getiren Kepenek, sözlerini 'Bu firmalar kıvırma aşamasında çaya soda ya da karbonat katarak granüllü çayı piyasaya sürmektedirler.

Bu durum hem Çaykur'a hem de dürüst çalışan özel sektöre zarar vermektedir. Bu olay, bölgede çaya vurulan bir darbedir. İnsan sağlığına zararlı olan bu duruma acilen el konulmalıdır' diye noktaladı.

karadeniz

Editör: HABER MERKEZİ