Bundan tam 9 yıl önce Karadeniz turunda tanışan Eskişehirli Nurgül Özkan (40) ile İsviçreli Alexander Hartmann (39), evlenmeye karar vermelerinin ardından Artvin’de örf ve adetlere uygun bir şekilde yaptıkları düğünle hayatlarını birleştirdiler.
Türk kızı ile İsviçreli erkeğin dokuz yıllık aşkı Artvin’in Ardanuç ilçesinde örf ve adetlere uygun bir şekilde yapılan düğünle sonuçlandı.

Bir doğu Karadeniz turunda tanışan Nurgül Özkan ile Alexander Hartmann birkaç yıl arkadaş olarak devam etmelerinin ardından evlenmeye karar verince, Karadeniz turunda tanıştıkları için düğünü de yine Karadeniz’de yapmayı kararlaştırdılar. Türk Halk Oyunları Uzmanı Bahri Ertek öncülüğünde düğün için en uygun yer olarak Artvin’in Ardanuç ilçesi seçildi.

Nurgül-Alexander çifti mutluluğa yelken açtılar. Yöresel kıyafetlerle at üstünde düğün yerine gelen Türk gelini, İsviçreli damat havaya şeker atarak karşıladı. Gelin at üstünden inerken ise kazan üstünde bulunan fincan tabağını kırarak örfe göre evlilik yaşamındaki tüm uğursuzlukları üstünden atmış oldu. Gelin ve damadın eline kına yakılması esnasında ise aynı turda yer alan Hollandalı, İsviçreli ve Japonyalı halkoyunu araştırmacıları söyledikleri şarkılarla renk kattı. Damat ise eline kına yakılması esnasında zaman zaman zor anlar yaşadı. Kafilede yer alan halkoyunları araştırmacıları Artvin yöresine ait atabarı oyununu davul zurna eşliğinde başarılı bir şekilde sergilediler.

Ardanuç’ta yapılan ve ilçe sakinlerinin de yoğun ilgi gösterdiği düğünde mutluluğa evet diyen Türk kızı ile İsviçreli erkek balayını da doğu Karadeniz bölgesinde geçirecekler.

Gelin Nurgül Özkan düğünde kendisini en çok ata binme örfünün etkilediğini söylerken, damat Alexander Hartmann ise Artvin örf ve adetlerine göre düğün yapmanın büyük heyecan verici olduğunu, İsviçre’deki arkadaşlarına da Artvin’de düğün yapmaları tavsiyesinde bulunacağını ifade etti.
Çiftin evlenmesinde öncülük eden doğu Karadeniz turunun organizasyonunu yapan Türk Halk Oyunları Uzmanı Bahri Ertek, 11 yılda 6’sı Japon, 1’i İsviçreli olmak üzere toplam 7 çifti Türk örf ve adetlerine göre evlendirdiğinin altını çizdi. 45 yıllık halkoyunları birikiminin olduğunu ve Türk kültürünü yabancılara tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Ertek, kafilede yer alan Hollandalı, İsviçreli ve Japonyalı halk oyunları araştırmacılarına bazen kaybolmaya yüz tutan Türk kültürünü gerçekleştirmiş olduğu düğünlerle tanıttıklarını vurguladı.

artvinhaber
Editör: HABER MERKEZİ