ürkücü İsmail Türüt'ün, Dink'in katil sanıklarını övdüğü gerekçesiyle olay yaratan 'Plan Yapmayın Plan' adlı türküsü ile Samsunlu bir üniversite öğrencisinin hazırlayıp YouTube'da yayınladığı 'korsan' klip Avrupa Birliği'nin kasım ayında yayımlanacak İlerleme Raporu'na girdi. Türkiye'de fikir ve ifade özgürlüğünün sağlanması için başta TCK'nın 301'inci maddesinin kaldırılmasını isteyen AB'nin İlerleme Raporu'nda, olay klibin YouTube'da yayınlanmasına getirilen yasak ele alındı. Klip 'fikir özgürlüğü' olarak değil, vatanseverlik adı altında şiddete yapılan çağrı olarak yorumlandı. Bir AB diplomatı, 'Burada katiller övülüyor. AB'nin bu klibi ifade özgürlüğünün bir parçası olarak görmesi düşünülemez' dedi. Raporda, Hrant Dink'in öldürülmesi şiddetli bir şekilde kınandı ve Dink'in öldürülmesinin ardından devam eden yargı sürecinde 'aşırılığı ve şiddeti' körükleyen bazı isimlerin terfi ettirildiğine yer verildi. AB Komisyonu'nun yayımlayacağı İlerleme Raporu öncesinde Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp başkanlığında bir heyet ekim başında Brüksel'e giderek rapor konusunda görüş alışverişinde bulundu. Türkiye'deki reform sürecinin Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle birlikte yavaşladığı belirtilen raporda dengeli bir dil gözetildi. 6 Kasım'da açıklanacak raporda bazı başlıklar şöyle:

REFORM SÜRECİ

* Reform sürecinin genel seçimlerle birlikte kesintiye uğradığı, yeni anayasa hazırlıkları taahhüdünün olumlu karşılandığı belirtilen raporda ifade ve basın özgürlüğünün öncelik gerektirdiği vurgulandı.

* Kürt kökenli milletvekillerinin, yüzde 10 seçim barajına rağmen bağımsız olarak parlamentoya girmesinin önemi vurgulanırken, kültürel haklar karşısında ilerleme sağlanmadığına işaret edildi.

* AB bir kez daha Türkiye'nin Ankara Protokolü çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi

* Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi PKK'nin şiddet içeren eylemleri ve terör faaliyetleri bu yıl da raporda kınandı. Rapora, TBMM'nin kabul etmeye hazırlandığı tezkerenin de yansıması bekleniyor.

* Uyum paketindeki Sayıştay, vakıflar ve ombudsmanlık yasalarının çıkartılması istendi.
sabah
Editör: HABER MERKEZİ