İnternet devi Google’ın bilim fuarına 16’sındaki Elif damga vurdu. Küçük dâhi muz kabuğundan biyoplastik üreterek binlerce proje içinde finale kaldı...

Türk kızı Elif Bilgin’in (16) hazırladığı proje, Google’ın düzenlediği bilim fuarından binlerce proje arasından sıyrılarak 15 finalistin arasına girmeyi başardı. 2 yıldır muz kabuğundan biyoplastik üretmek için çalışmalarını sürdüren genç kız, sonunda hedefine ulaştı ve elektrik yalıtımında kullanılabilecek plastiğin üretiminde başarılı oldu. Bu yöntemle plastiğin üretiminde kullanılan petrol ürünleri yerine, çöpe atılan muz kabukları kullanılabilecek ve aynı zamanda geri dönüşüm sağlanmış olacak. Çalışmasıyla dünya çapında ses getiren Elif Bilgin, yine aynı proje ile ünlü bilim dergisi Scientific American’ın “Science In Action” ödülünün de sahibi oldu.

50 bin dolar ödül

Google Bilim fuarı kapsamında çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara odaklanan 15 finalist 23 Eylül’de kutlamalar ve büyük ödül için Google’ın California’daki merkezinde buluşacak. Genç yarışmacılar, büyük ödül olarak 10 günlük Galapagos adaları gezisinin yanısıra LEGO, CERN ya da Google’a ziyareti de içeren hediyeler kazanacak. İstanbul’da Koç Lisesi’nde öğrenimini sürdüren Elif Bilgin’e 50 bin dolarlık bütçe desteği ve 1 yıl süreyle mentorluk sağlanacak. Ocak ayında başlayan başvurulara dünyanın dört bir yanından 13-18 yaş arasındaki genç bilim meraklıları müracaat etti. Bilim Fuarı’nın kazananı 1-30 Ağustos arası yapılacak halk oylaması ile belirlenecek. 23 Eylül’de yapılacak final galası ise yarışmanın sitesinden ve YouTube’dan canlı olarak izlenebilecek.

(milliyet)

Editör: HABER MERKEZİ