TTnet, e-posta spam programları ve ülkemizdeki zombi bilgisayarların ve virüslerin e-posta göndermesinin artık ciddiyetinin farkına vardı. Bilgisayarlardaki casus programlar internet trafiğini ve hızını da olumsuz etkiliyor. Her geçen gün daha fazla virüs ve casus programın bu yöntemi kullanmasıyla tırmanan tehlikeyi önlemek için adımlar atıyor, üstelik biraz da radikal bir yöntemle.
Uygulama 15 Nisan'da Türkiye'de belirli illerde başlayacak. Pilot çalışmadan Aydın, Bayburt, Diyarbakır, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Trabzon'daki ADSL aboneleri etkilenecek ve kademeli olarak 15 Nisan ve 30 Nisan arasında yaklaşık 250,000 IP adresi bloklanacak.

Pilot uygulamada üç büyük şehrin seçilmemesinin ayrı bir nedeni var. TTnet büyük şehirlerde çok parçalı ve analizi zor bir IP yapısı kullanıyor fakat pilot bölgedeki illerde, durumu kontrol etmelerinin çok daha kolay olacağını belirtiyor. Eğer pilot bölgelerde uygulama başarılı olursa, tüm illere yayılacak.

Peki nasıl e-posta göndereceksiniz?

Pilot bölgede bulunan ve dinamik IP kullanan TTnet ADSL abonelerinin, e-posta gönderilerini sorunsuz yapabilmesi için, 15 Nisan'a kadar e-posta programlarının SMTP ayarlarında giden sunucu bağlantı numarasını Port 25 yerine Port 587 olarak değiştirmeleri gerekiyor (Webmail kullanıcıları ve statik IP'li kullanıcılar bu çalışmadan etkilenmeyecek).

Bir diğer deyişle, eğer Hotmail, Gmail veya Yahoo gibi e-posta servislerini internet tarayıcınızla kullanıyorsanız, sizin için bir şey değişmeyecek ama eğer Outlook, Outlook Express, Thunderbird gibi programları POP3 e-postalarınızı yönetmek için kullanıyorsanız, POP3 hesaplarınızın SMTP ayarlarında, port 25 yerine, portunuzu 587 olarak değiştirmelisiniz.

İşin biraz daha teknik yönüne değinmek gerekirse, 587. Porttan gönderilen e-postalar, karşı sunucunun 25. Portuna yönlendirilecek. Böylelikle sunucularda herhangi bir değişiklik yapılması gerekmeyecek. Ama kafalardaki asıl soru, bunun TTnet'in yeni McAffee filtresi ile ilgili olup olmadığı ve e-postaların filtreleme veya gözetimlerinin olup olmayacağı.

CHIP Online yorumu

Aslında kurallar bu kadar da katı değil. Kullanıcılar dilerlerse kendi 25. Portlarını açtırabilecek. TTNet bu uygulamanın özellikle casus yazılımlar için olduğunu belirtiyor ve kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bilgisayarlarındaki casus yazılımların farkında olmadığını ve bu yüzden de internet bağlantılarının yavaşladığının altına çiziyor.

Böylesine köklü bir değişiklik TTnet'in destek servisine binlerce telefon olarak yansıyacağı kesin gibi. Çünkü bu durumdan habersiz ve e-posta gönderemediğinden yakınan binlerce kişi, özellikle uygulama büyük şehirlere yansıdığında TTnet'in başını ağrıtabilir. Ama yine de, gerek virüs yayılmalarını engellemek, gerekse SPAM mailleri en aza indirmek için böyle bir radikal yönteme başvurulması güzel bir adım. Bu yöntemin spam ve virüslerin yayılmasında 100% etkili olmayacağı kesin, ama başarı oranı yüksek bir uygulama olabilir.
(CHİP)
Editör: HABER MERKEZİ