Ankara'dan kalkan ve Trabzon Havalimanı'na iniş yapan Pegasus Hava Yolları'na ait 162 kişilik yolcu uçağı pistten çıktı ve toprak alana saplandı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. 

Olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Uçakta bulunanların tahliye edildiği kaydedildi.

11 yolcunun tedbir amaçlı ambulanslarla Trabzon'daki çeşitli hastanelerde kaldırıldığı öğrenildi. Yolcuların ciddi yaralanmaları veya sağlık sorunlarının bulunmadığı ancak talepleri üzerine hastanelere kaldırıldıkları bildirildi. 

THY'NİN İSTANBUL-TRABZON SEFERLERİ KARŞILIKLI İPTAL EDİLDİ

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Trabzon Havalimanı'nın 08.00'a kadar kapanması ve operasyonların durdurulması nedeniyle THY'nin TK 2831Trabzon-İstanbul, TK 2836/39 İstanbul-Trabzon-İstanbul ve TK 7438/39 Sabiha Gökçen-Trabzon seferleri iptal edildi.

TRABZON HAVAALANI'NDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Trabzon Havaalanı'nda güvenlik gerekçesiyle uçuşlar durduruldu. Pistten çıkan yolcu uçağıyla ilgili gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından havalanının yeniden uçuşlara açılacağı bildirildi.

SÜLEYMAN SOYLU: UÇAĞIN YOLCULARINDA HERHANGİ BİR SAĞLIK SORUNU YOK

İçişleri Bakanı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon Havalimanı'na iniş esnasında pistten çıkan uçakla alakalı sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bakan Soylu açıklamasında, 'Trabzon Havaalanı'na bu akşam iniş esnasında pistten çıkan uçağın yolcularında herhangi bir sağlık sorunu yok. Allah’a şükürler olsun. Geçmiş olsun' ifadelerini kullandı.

VALİ YAVUZ'DAN AÇIKLAMA

NTV yayınına telefonla bağlanan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, uçağın iniş yaptıktan sonra yavaşladığı esnada manevra yaparken pistten çıktığını ifade eti.

Yolcular ve mürettebatın tahliye edildiğini belirten Vali Yavuz, şunları söyledi:

'Şu anda herhangi bir sorunumuz yok. Ancak tabii tedbiren havaalanımızda bir takım çalışmalar yapılıyor. Hava şartları yağışlı olmakla birlikte rüzgar veya herhangi bir sis, olumsuz bir durum yok. Ama havaalanımız yağış nedeniyle ıslak. Artık buna mı bağlı başka bir neden nedir, teknik ve idari açıdan incelemeye başlandı, kriz masamızı da oluşturduk. Her yönüyle hadise bakıyorlar. Endişe edilecek herhangi bir sıkıntılı durum yok.'

Pegasus Havayolları açıklama yaptı

Yapılan yazılı açıklamada 'Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli 21:25 Ankara kalkışlı Ankara-Trabzon uçağının, bu akşam (14 Ocak 2018) Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir' denildi. 

Uçaktaki yolcular o anları anlattılar

Ankara'dan Trabzon'a dönüşte Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkan Pegasus Havayolları'na ait uçakta yolcu olarak bulunan AK Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu üyesi Enes Aslan yaşadıkları panik anlarını anlattı.

Aslan, uçağın inişe geçtiği sırada yalpalamaya başladığını belirterek 'Uçak hafif yalpalayarak indi. İniş sırasında bir gürültü koptu. Ben deniz tarafına bakan 16-A nolu koltukta oturuyordum. Yolcular bağırmaya başladı. Uçak önce döner gibi oldu sonra yamaçtan kaymaya başladı. Ben acil çıkış kapısına yakındım. Kapıyı zorlanarak açtım. 10 metre daha gitseydik uçak denize düşecekti. Allah korudu. Çıktığımızda ortalık çamurdu. Sonra oradan çıkarak yukarıya doğru yolcular çıkmaya başladı' dedi. 

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar

Trabzon Havalimanı pisti Kasım ayında bakıma alınmıştı 

Ankara'dan Trabzon Havalimanı'na bu akşam inişe geçen Pegasus Havayolları'na ait bir yolcu uçağının pist dışına çıkması ile gündeme gelen Trabzon Havalimanı pisti geçtiğimiz Kasım ayında bir ay boyunca bakıma alınmıştı. 

Pist başı dönüş cebinin büyütülmesi projesi kapsamında başlayan çalışmalar 1 Kasım ile 1 Aralık 2017 tarihleri arasında 1 ay boyunca sürmüştü. Her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin kullandığı Trabzon Havalimanı’nda yapılan çalışmalar esnasında 1 ay boyunca saat 11.00-16.00 arası havalimanı uçuş trafiğine kapanmıştı. Uçuşlar çalışmaların tamamlanmasının ardından 1 Aralık 2017 tarihinde havalimanı trafiği rutin seyrine dönmüştü.

Trabzon Havalimanı’nın 3 bin metreye çıkarılması 

Trabzon Havalimanı’na 2. Pist projesi ve mevcut pistin uzunluğunun 3 bin metreye çıkartılması siyasiler tarafından yıllardır konuşulurken, Ankara-Trabzon seferini yapan yolcu uçağının iniş sırasında pist dışına çıkması verilen vaatleri yeniden gündeme getirdi.

 

Özellikle 2015 yılından bu yana konu AK Partili siyasiler tarafından sürekli konuşulurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında, Trabzon Havalimanı'nın pistinin 2 bin 500 metre olması sebebiyle buraya uluslararası uçakların inemediğini belirterek yeni yapacakları havalimanı ile bu pistin uzunluğunu 3 bin metreye çıkaracaklarının da sözünü vermişti. Soylu “Havalimanı meselesi üzerine çalışıyoruz. Bu proje bir tercih meselesi. Bu konuda adımlar atıldı gerekli incelemeler ve fizibilite çalışmaları yapıldı. Şimdi bu çalışmalar üzerinde karar verilecek. Ne zaman ve nasıl yapılacağına karar verilecek. Bu tabloda mevcut havalimanın düzeltilmesi çok optimum gözükmüyor. Mantıklı bir yatırım gözükmüyor. Oradaki pistin yapılması maliyetiyle yeni havalimanın maliyeti karşılaştırılıyor. Şu anda öne çıkan yeni havalimanı gibi duruyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da konuyla ilgili geçmişte Trabzon Havalimanı’nın kapasitesinin büyütülmesi ve ikinci pistin yapılmasının ne denli büyük bir gereklilik olduğunun farkında olduklarını belirterek “Trabzon Havalimanı ile ilgili konu; mevcut pistin 3 bin metreye uzatılması veya dolguyla ilave bir pist yapılması şeklinde 2 alternatifli olarak değerlendirilmektedir. İki yönlü olarak bu proje çalışılıp daha sonra yatırım bütçesine aldırılması cihetine gidilmiş olacaktır. Uluslararası Trabzon Havaalanı'nın yoğunluğu giderek artış göstermektedir. Son yıllarda, iç hat, dış hat yolcu ve uçak hareketleri açısından ciddi bir artış hızına ulaşılması, Havaalanımızda 2. pist çalışmalarını devreye almayı ve planlamayı bir zorunluluk haline getirmiştir. Ülkemizin havacılık sektöründe belirlediği gelişme perspektifine paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması açısından Trabzon Havaalanı uluslararası yoğunluğa karşılar kapasiteye eriştirilecektir. Özellikle İpekyolu ülkeleri ve Avrasya hattında öne çıkan ticari hareket, turizm ve yolcu hareketine hazırlıklı olunması açısından 2. pist önem arz etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Trabzon Havalimanının 3 bin metreye çıkarılması

 

(İHA, NTV Haber, Anadolu Ajansı, DHA)

Editör: HABER MERKEZİ