Dilek ASLAN

14 Mart tıp bayramı münasebetiyle Türk Sağlık Sen Rize Şubesi başkanı Rıfat Terzi yaptığı açıklamada, Bayram demek mutluluk demek, sevinç demek olduğunu belirterek, “Fakat sağlık çalışanları olarak bizler ne mutluyuz ne de sevinebiliyoruz. 14 Mart Tıp Bayramını sorunlarla ve içimiz buruk olarak karşılıyoruz. Hazırlanan yasalar sağlık alanındaki uygulamaların sorunları çoğaltması ve mevcut sıkıntıların çözümüne yönelik ciddi adımların atılmaması nedeniyle ne 14 Mart bizim için bir bayram gibidir. Ne de yılın diğer 364 günü bizim için mutlu geçmektedir” dedi.

Terzi, “ Bugün Türkiye’de Sosyal Güvenlik Reformu ile haklarımız kısıtlanmak ve yarınlarımızın tehlikeye atılmak istenmektedir. Olumsuzlukta eşitlik sağlama amacı güdülen bu reformla birlikte kamu çalışanının ve vatandaşın üstündeki yük artırılmakta emeklilik hayal olmaktadır.  Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda bekleyen Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarı ile hastaneler özelleştirilmeye çalışılmaktadır. Tüccarların bile yer aldığı fakat çalışanların temsil edilmediği hastane birlikleri yönetim kuruluna tanınan yetkilerle hastane bina ve arazilerin satışından, kurumda görev alacak personelin belirlenmesine kadar birçok yetki şahısların insafına bırakılmaktadır. Hastaneler birer rant merkezi, politize olup yerel siyasetçilerin, yön vereceği kurumlar haline geleceğini düşünmekteyiz. Son 5 yıldır uygulanan farklı istihdam politikalarında ısrar edilerek sağlıkta çalışma barışı bozulmuş, işyerlerinde huzur kalmamıştır. Sözleşmeli personellerin aile bütünlükleri parçalanmış, eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Döner sermaye adaletsizliğine bir çözüm bulunmamış, röntgen birimlerinde çalışan personelin sağlığı tehlikeye atılarak mesai saatleri haftalık 40 saate çıkarılmaya çalışılmaktadır. Aile hekimliğinde aksayan yönlerin düzeltilmemesi, tayin ve terfilerde yaşanan adaletsizlikler nedeniyle sağlık çalışanları mağdur edilmektedirler. Sadece 1 yılda Sağlık Bakanlığında görev yapan doktorların 3 bin 16 tanesinin istifa etmesi bile sağlık çalışanların yaşadıkları sorunların önemli göstergelerinden biridir” dedi.

Terzi, “Tüm bu sorunların yanına bir de hastanelerde yaşanan şiddet olayları eklenmektedir. Ne yazık ki özellikle son bir yılda hastanelerde fiziki ve sözlü şiddetin sınırları aşılmış, hastane odalarında doktorların kurşunlanmasından, sağlık çalışanlarına kar maskeli pusular kurulmasına kadar gelinmiştir. Sağlık çalışanları insanları yaşama döndürme mücadelesi verdikleri işyerlerinde, kendi can güvenliklerinden yoksun kalmışlardır. Özetlemeye çalıştığımız bu tablo ile sağlık çalışanlarının 14 Mart’ı bir bayram gibi kutlamaları mümkün değildir. Çalışanların bu bayramda mutlu olmak için siyasetçiler tarafından söylenen güzel sözlere değil de yapılacak olan olumlu icraatlara ihtiyaçları vardır. herkes üstüne düşeni bir an önce yapmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak bu olumsuzlukların gölgesinde, yine de tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı gerçekten bir bayram olarak yaşayacağımız 14 Martlara kavuşmak dileğiyle kutlar, sağlık çalışanlarının yüzünün güldüğü günlerin yakın olmasını dileriz” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ